Skocz do zawartości
  • 0

zamek 98k ? dziwny

olo7

Pytanie

Napisano

witam trafiłem ostatnio taki oto zameczek i nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to że gałka trzonu zamka wygląda jak by była ścięta czy to normalne ,czy ktoś w zaciszu domowym nad tym pracował?
jak widać jest w niezłym stanie jedynie omega uszkodzona

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 16:35 21-06-2008

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam trafiłem ostatnio taki oto zameczek i nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to że gałka trzonu zamka wygląda jak by była ścięta czy to normalne ,czy ktoś w zaciszu domowym nad tym pracował?
jak widać jest w niezłym stanie jedynie omega uszkodzona

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 16:35 21-06-2008

Napisano

a tu M5 a nad tym jakiś symbol,ponadto na poszczególnych elementach nr 21
macie jakieś pomysły co to jest panowie
będę wdzięczny za info.

Napisano
Scięta gałka i moletowana to nic dziwnego, ale twoja nie tylko jest ścięta, ale wyżłobiona wewnątrz z tego co widze... Wygląda na przeróbkę. Nie jest to napewno robota standardowa, bo czemu miałoby to służyć??
Napisano
rzeczywiście jak nic wrona... Co by oznaczało, że niemiecki z epoki ale ja nic nie mogę znaleźć na temat modelu w ten sposób oznaczanego. Może 98a, lub 1914 Model M Stutzen ??? Przeważnie oznaczenia np M 5 równało się: M=Model 5 = data co by sugerowało 1905 ale data zawsze wpisana dwucyfrowo np 05 lub czterocyfrowo (ale nie jest to jednak reguła). M48 był M63 (czołgistów)też a coś pomiędzy (oznaczenia nie związane z datą w tym wypadku - jeśli dobrze kojarzę)? Może jakiś znawca tematu wypowie się bo ja nie jestem w stanie Ci więcej pomóc.
Pozdrawiam
Napisano
Kojarzy mi się z ostatnio oglądanym na Discovery programie o niemieckich dywizjach górskich jagrów". Mieli specjalnie skrócony karabinek mausera. Z uwagi na wspinaczkę górską, karabinek musiał być jak najlżejszy do tego stopnia, że nawet gałka zamka była wydrążona ;)
Napisano
panowie nic innego tylko zamek do karabinka mauzer 98k z wyzłobieniem używanego szeroko w niemieckich jednostkach strzelców górskich,a w szczególnosci w ich jednostkach wysokogorskich,bo takowe też istniały.Wyżłobienie te było poto aby w razie oszronienia kozlika zamka paluszek sie niemiaszkowi nie slizgał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie