Walwuch Napisano 17 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2008 Jak w temacie. Interesują mnie parametry tego wozu, a przede wszystkim - jego zastosowanie bojowe na frontach 2 w.ś. i potencjalna skuteczność w walce z czołgami. Mogą być również fotki, nie obrażę się ;P czy któryś z forumowiczów jest mi w stanie pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maus Napisano 18 Czerwiec 2008 Share Napisano 18 Czerwiec 2008 a Goooooglowanie znasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walwuch Napisano 20 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 20 Czerwiec 2008 Nie musisz mnie pouczać, zanim założę jakikolwiek wątek dotyczący przekazania mi obojętnie jakich informacji, zawsze przeszukuję strony www za pomocą google... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maus Napisano 20 Czerwiec 2008 Share Napisano 20 Czerwiec 2008 a no to sorki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba37 Napisano 20 Czerwiec 2008 Share Napisano 20 Czerwiec 2008 To chyba słabo przeglądasz te www.Na zwykła Wikipedii podane są parametry.http://pl.wikipedia.org/wiki/Sd.Kfz.234Resztę w literaturze znajdziesz, np.:SD.KFZ. 234" wyd. Kagero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walwuch Napisano 21 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 21 Czerwiec 2008 W wikipedii jest dość lakonicznie potraktowany ten temat... Nie ma nic o zastosowaniu bojowym. Nie ma też jakichkolwiek informacji o tym, w jakich dywizjach,batalionach itp. służyły. No i nie ma tego, co mnie najbardziej interesuje - skuteczność w walce z czołgami.Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maus Napisano 21 Czerwiec 2008 Share Napisano 21 Czerwiec 2008 a co ty się czepił z ta skutecznościa w walce z czołgami ?przecież był to wóz oancezony 8*8 z działem 50 mm więc trudno tu muwic o jakiejś skuteczności skoro czołgi posiadały kalibry 75 i więkrze . to nie ta klasa pojkazdu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 21 Czerwiec 2008 Share Napisano 21 Czerwiec 2008 Była wersja Pumy z działem 75mm,a czołgi lekkie miały działka 20-50mm i słaby pancerz,tak więc sdkf.234 mógł skutecznie zwalczać broń pancerną.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walwuch Napisano 22 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2008 Ze względu na swój napęd 8*8 zdecydowanie przewyższał czołgi np. manewrowością. Tak więc nie byłoby problemem okrążyć go, a następnie zaatakować np. z boku... Mimo słabego opancerzenia, myślę, że wersja z 75 mm działem mogłaby powalczyć z jakimś większym okazem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas P Napisano 22 Czerwiec 2008 Share Napisano 22 Czerwiec 2008 Witam,Puma" z tego co kojarzę służyła głównie do rozpoznania i bezpośredniego wsparcia piechoty. Wozy bojowe tego typu wchodziły w skład kompanii samochodów pancernych w duwizjach pancernych. Pojazdy uzbrojone w działa 75mm KwK 51 L/24 (Sd.Kfz 234/3) i 75mm PaK 40 L/46 (Sd.Kfz 234/4) były produkowane od czerwca 1944 roku i wyprodukowano ich bardzo mało, odpowiednio 88 i 89 sztuk. Nie mam pod ręką schematów organizacyjnych dywizji niemieckich formowanych według etatu 1944", tam trzeba by szukać szczegółów co do ilości pojazdów w danej dywizji czy związku bojowym. Pod koniec wojny panował duży bałagan w niemieckiej Panzerwaffe i używano wszystkich pojazdów jakie były dostępne, szcególnie na froncie wschodnim. Często w grupach bojowych (kampfgruppe) walczyły przypadkowo zebrane pojazdy, które miały jescze amunicję i paliwo. Co do walk z czołgami to myślę, że raczej byłyby to spotkania przypadkowe, gdyż Puma" jednak zaliczała się do zwierzaków" o cienkiej skórze" :) Z ciekawostek o tym pojeździe można wymienić że projektowany był do walk w klimacie pustynnym, wieża w wersji 234/2 pochodziła z nie wprowadzonego do produkcji masowej czołu Leopard", oraz że był to jeden z najsilniej uzbrojonych pojazdów rozpoznawczych II wojny światowej. Pod tym linkiem znajdziesz więcej szczegółów co do przydziału bojowego tych pojazdów http://www.fortunecity.com/marina/reach/175/sdkfz234.htm . PozdrawiamŁukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.