Skocz do zawartości

Srebna Gora

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam ktos sie wybiera na reko bitwy o Srebna Gore?

Oto info zamieszczone na http://www.poniatowski.org.pl/

Miło mi poinformować, że wzorem lat ubiegłych również w tym roku zostanie zorganizowany biwak historyczny połączony z inscenizacją batalistyczną.

Organizatorzy-
Urząd Gminy Stoszowice
Forteczny Park Kulturowy w Srebrnej Górze
Infanterie Regiment von Alvensleben (No 33)

Termin-
20 - 22 czerwca 2008

Miejsce-
Twierdza Srebrna Góra - biwak na Bastionie Miejskim, inscenizacja na stokach Ostroga.
Szczegółowy program pojawi się do końca tygodnia w sieci.

Warunki
Jak zwykle do dyspozycji gości będzie miejsce na obóz lub kazamaty, posiadamy już cały szereg prycz, więc dla hardcorowców jak znalazł. Słoma, drewno, woda, prowiant suchy i jakiś ciepły posiłek też. Zwrot kosztów podróży i transportu armat w zryczałtowanej formie. Kwoty również pojawią się ale nie spodziewał bym się rewelacji.

Ramowy program
Piątek 20.06 Przyjazdy i zakwaterowanie
Sobota przed południem - gra wojenna, czyli takie podchody
Sobota po południu - inscenizacja, nawiązująca do ataku wojsk oblężniczych na szańce zewnętrzne twierdzy w czerwcu 1806 - szaniec mam nadzieje załatwić autentyczny, aczkolwiek nieco splantowany Atakującym przydadzą sie saperzy, obrońcom lekka piechota.
Sobota wieczór - to sami wiecie.
Nie planuje się defilad, przemówień, okrzyków na cześć itp.

Uczestnicy
Impreza z limitowaną ilością uczestników do 120 osób, przeznaczona w głównej mierze dla chcących sie bawić w epokowe wojsko. W zgłoszeniach proszę o informacje czy rezerwować miejsce na namiot czy wiązkę słomy na klepisku. Zgłoszenia kierować do mnie w.olszewski@gmail.com lub UG Stoszowice, Pani Małgorzata Chmiel promocja@stoszowice.pl

Dodatkowe atrakcje

Istnieje możliwość zorganizowania krótkiej (ok. 3-4 godziny) wycieczki w celu obejrzenia kilku szańców z budowanego przez Gneisenaua w roku 1813 obozu warownego. Byłby to jeden szaniec artyleryjski dla dział 24 funtowych i trzy dzieła piechoty (każde inne). O ile będą chętni to w zależności od ilości można podjechać samochodami lub załatwić busa. Termin do wyboru niedziela albo piątek. Serdecznie zapraszam, bo warto zobaczyć.
Proszę również o informacje czy ktoś z koleżanek/kolegów byłby zainteresowany dosiadaniem na inscenizacji. Nie obiecuję, ale jak będą chętni może się da załatwić.

Ostrzeżenie. Vorsicht.
Ci co byli to wiedzą, że miejsce jest prześliczne ale i przetrudne, ale przez to jeszcze bardziej urokliwe.
Napisano
jeżeli dopiszą warunki to młodsza ekipa 'Twierdzy Częstochowa' się stawi.
Nie dało rady do lidzbarka, ale może tym razem damy radę.
pozdrawiam!
Dawid.
Napisano
jednak nie damy rady do Srebrnej Góry :(
jak najbardziej zapraszamy do Częstochowy, kule świszczą że w połowie Lipca ;)
ps. pisz na gg bo stracilem.
pozdro!!
Napisano
ja jeszcze nie wiem czy bede walczyl czy siedzial w sztabie pod Jasną Górą, ale zapraszamy jak najbardziej, a wybierasz sie moze do Henrykowa 5-6 Lipca?
pozdro!!
Napisano
Byłem widziałem całkiem przyzwoicie zrobione szkoda tylko że tak mało wojsk brało udział w boju może za rok dołączą inne grupy.
  • 2 weeks later...
Napisano
znajome twarze, artyleria walczy, piechota w pył :-)
już niedługo Częstochowa i Złoty Potok, podeślę info około Niedzieli.

pozdro!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie