Skocz do zawartości
  • 0

Guzik grenadierski

Ostoja

Pytanie

Napisano

Stan sredni. Duza sila musiala zadzialac aby wygiąć do wewnatrz lewa strone. Juz wiem ze grenadierski ale ktory mniej wiecej rok?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cynowy guzik żołnierski z okresu Królestwa Polskiego i Powstania Listopadowego używany w tym okresie przez kilka pułków, zarówno pieszych, jak konnych:
- Grenadierów Gwardii;
- Strzelców Pieszych Gwardii;
- Strzelców Konnych Gwardii;
- Ułanów Gwardii;
- Korpusu Żandarmerii.
W jakim rejonie kraju znaleziony?
Pobojowisko, obóz czy jakieś przypadkowe miejsce?
Pozdrawiam
Napisano

Stan sredni. Duza sila musiala zadzialac aby wygiąć do wewnatrz lewa strone. Juz wiem ze grenadierski ale ktory mniej wiecej rok?

Napisano
У Российскиx гвардейскиx частей НЕ БЫЛО на пуговицаx гренады.
Был орел, орел с топорами (пушками, лопатами, якорями)

а оловянные с гренадой были у нижниx чинов
корпуса военныx инженеров
гарнизонныx инженеров
корпуса топографов
корпуса жандармов
Napisano
Dzieki, ded, pozwolę sobie przetłumaczyć:

U rosyjskich gwardyjskich oddziałów NIE BYŁO na guzikach granatu.
Był orzeł, orzeł z siekierami (armatami, łopatami, kotwicami)

A cynowe z granatem były u niższych rang korpusu wojennych inżynierów, garnizonowych inżynierów, korpusu topografów i korpusu żandarmów.
Napisano
Ja bym obstawiał Powstanie listopadowe, cyna, lub zastępcze rosyjskie troszkę później. Cyna jak świeża to miękka z wiekiem twardnieje i się kruszy.
Napisano
To w takim razie ktoś delikatnie mówiąc pomylił się w opisach guzików na stronie:
http://www.pugoviza.ru/files/class_butt_cat.shtml?d=1&n=gren&fn=gren
A dlaczego Ded sądzisz że umieszczony w tym poście do identyfikacji guzik jest rosyjski?
Pozdrawiam
Napisano
Sorry, nie zauważyłem że wypowiedź Deda odnosi się do guzików gwardii. A ponieważ mowa jest o guziku grenadierskim, to tak trochę ni pri cziom.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie