Ostoja Napisano 15 Czerwiec 2008 Autor Napisano 15 Czerwiec 2008 Stan sredni. Duza sila musiala zadzialac aby wygiąć do wewnatrz lewa strone. Juz wiem ze grenadierski ale ktory mniej wiecej rok?
SZZ Napisano 16 Czerwiec 2008 Napisano 16 Czerwiec 2008 Cynowy guzik żołnierski z okresu Królestwa Polskiego i Powstania Listopadowego używany w tym okresie przez kilka pułków, zarówno pieszych, jak konnych:- Grenadierów Gwardii; - Strzelców Pieszych Gwardii; - Strzelców Konnych Gwardii; - Ułanów Gwardii; - Korpusu Żandarmerii.W jakim rejonie kraju znaleziony?Pobojowisko, obóz czy jakieś przypadkowe miejsce?Pozdrawiam
SZZ Napisano 17 Czerwiec 2008 Napisano 17 Czerwiec 2008 To rejon działań wojennych z 1831 r. Pod Międzyrzecem była bitwa.Pozdrawiam
Ostoja Napisano 15 Czerwiec 2008 Autor Napisano 15 Czerwiec 2008 Stan sredni. Duza sila musiala zadzialac aby wygiąć do wewnatrz lewa strone. Juz wiem ze grenadierski ale ktory mniej wiecej rok?
martian. Napisano 17 Czerwiec 2008 Napisano 17 Czerwiec 2008 http://pl.wikipedia.org/wiki/Girolamo_RamorinoPajac nie generał, tam znajdziesz odnośniki do bitwy
ded Napisano 17 Czerwiec 2008 Napisano 17 Czerwiec 2008 У Российскиx гвардейскиx частей НЕ БЫЛО на пуговицаx гренады.Был орел, орел с топорами (пушками, лопатами, якорями)а оловянные с гренадой были у нижниx чиновкорпуса военныx инженеровгарнизонныx инженеровкорпуса топографовкорпуса жандармов
danieloff Napisano 17 Czerwiec 2008 Napisano 17 Czerwiec 2008 Dzieki, ded, pozwolę sobie przetłumaczyć:U rosyjskich gwardyjskich oddziałów NIE BYŁO na guzikach granatu.Był orzeł, orzeł z siekierami (armatami, łopatami, kotwicami)A cynowe z granatem były u niższych rang korpusu wojennych inżynierów, garnizonowych inżynierów, korpusu topografów i korpusu żandarmów.
martian. Napisano 15 Czerwiec 2008 Napisano 15 Czerwiec 2008 Ja bym obstawiał Powstanie listopadowe, cyna, lub zastępcze rosyjskie troszkę później. Cyna jak świeża to miękka z wiekiem twardnieje i się kruszy.
SZZ Napisano 17 Czerwiec 2008 Napisano 17 Czerwiec 2008 To w takim razie ktoś delikatnie mówiąc pomylił się w opisach guzików na stronie:http://www.pugoviza.ru/files/class_butt_cat.shtml?d=1&n=gren&fn=grenA dlaczego Ded sądzisz że umieszczony w tym poście do identyfikacji guzik jest rosyjski?Pozdrawiam
SZZ Napisano 17 Czerwiec 2008 Napisano 17 Czerwiec 2008 Sorry, nie zauważyłem że wypowiedź Deda odnosi się do guzików gwardii. A ponieważ mowa jest o guziku grenadierskim, to tak trochę ni pri cziom.Pozdrawiam
Pytanie
Ostoja
Stan sredni. Duza sila musiala zadzialac aby wygiąć do wewnatrz lewa strone. Juz wiem ze grenadierski ale ktory mniej wiecej rok?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.