Skocz do zawartości
  • 0

Łuska od mausera?

Plutonowy76

Pytanie

Napisano
/sb/1939/XII
mam pytanie takie bicia no i nie chce mi sie wierzyć ze jest to od Mausera gdyż w jednym miejscu jest ich tyle ze świadczy to o tym że było tu stanowisko KM a innym miejscu nie ma tego tupu łusek... no i kolejną rzeczą która świadczy o tym iż to nie maus to nie ma łódek ?
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam

p.s. zaraz kliknę fote łuski

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
no i ja mam taki problem tylko ze łuski inne maja oznaczenia sugeruje że jest to niemiecka łuska a tego mam bardzo dużo
[p207 s 39 36 ] bez kresek spłonki identycznie zbite brak łódek, łuski pogniecione.. niektóre nie mają szyjki ale to przez glebę mi sie zdaje..
Pozdrawiam
Napisano
/sb/1939/XII
mam pytanie takie bicia no i nie chce mi sie wierzyć ze jest to od Mausera gdyż w jednym miejscu jest ich tyle ze świadczy to o tym że było tu stanowisko KM a innym miejscu nie ma tego tupu łusek... no i kolejną rzeczą która świadczy o tym iż to nie maus to nie ma łódek ?
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam

p.s. zaraz kliknę fote łuski
Napisano
Tak, mauserek czeski, bicia zidentyfikowane tu:
http://www.luski.poszukiwania.pl/index.php?action=luski&top=czech&pokaz=czech2
Bardzo możliwe że ładowano tym z jakiegoś MG, wszelkie przesłanki ku temu świadczą. Jeśli jeszcze na dodatek każda łuska ma mniej lub bardziej wgiętą szyjkę to już na pewno.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie