Skocz do zawartości
  • 0

ID orzełka

rencvg

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam tąksiążke, a raczej katalog - wszystko co w nej się znajduje napisał kolega Manian. Skanu nie zrobie - nie mam jak.
Ale teraz ja księ dokładnie przyglądnąłem to jest małą różnica na tarczkach waszych orzełków jest po 17 kropek - na tym, w katalogu jest 19 i kilka drobnych różnic również - bardziej wygięta głowa w lewo, troszke inna korona (chyba bo skany w tym katalogu są fatalne)i kilka innych drobnic.
Ale to nie zmienia faktu, że to na pewno orzełek Polskiej Siły Zbrojnej.
Napisano
Witam!

Kolego rencvg, mógłbyś pokazać rewers orła? Nigdy się z takim wzorem nie spotkałem. Może ktoś jest w stanie potwierdzić oryginalność prezentowanego w tym wątku orzełka?

Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
I nikt więcej nie potrafi mi powiedzieć o tym orzelku.Możę ktoś posiada tę książkę i mógłby mi przeslać skan dotyczący tego orzełka, bylbym bardzo wdzięczny.
Napisano
Jest to orzełek przedwojennego grawera krakowskiego St. Niemczyka. Wersja przedwojenna, grawerska z tej pracowni. Były na słupek z nakretką sygnowaną, z koroną i bez. Z niepotwierdzonych źródeł jakiś czas temu odnaleziono kilkanaście sztuk tych egzemplarzy.
Napisano
Na innym forum był identyczny. Kolega OldWit napisał wtedy iż według spisu H. Gawłowski, Polskie orły wojskowe 1913 - 1920, Kielce 1991 s. 53. jest to Orzełek Polskiej Siły Zbrojnej - Wym. : 40,5 mm, szer. 29,3 mm wytłaczany z mosiężnej miedziowanej blachy. Na stronie odwrotnej orła na wysokości szyi i tarczki przylutowane dwa druty zaginane do wewnątrz." Niestety nie dysponuje tym spisem.

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie