Skocz do zawartości

Do fanów" LWP :)

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...

Witam szanownych kolegów odnośnie LWP ostatnio na allezło wylądowała bardzo ciekawa pozycja: Spadochroniarze 18 bbdsz monografia albumowa.

Poniżej zamieszczam krótki opis z tej aukcji i nie dlatego by reklamować sprzedającego którego nawet nie znam a dlatego że może komuś z pasjonatów się przyda wszak wszyscy wiemy jak czasami trudno coś zdobyć :D

„Pamiętaj że masz honor być spadochroniarzem” Taki tytuł nosi album fotografii, w którym autor (podoficer w pododdziale bojowym) ukazuje blisko 68 lat historii 18 bielskiego batalionu desantowo szturmowego uchwyconą na kadrach fotografii pochodzących z prywatnych albumów wszystkich pokoleń żołnierzy pełniących służbę w szeregach bielskiej jednostki. Od momentu sformowania w dniu 16 lipca 1951 roku 6 plutonu rozpoznawczego, poprzez udział w ćwiczeniach „Październikowa Burza” operacje pokojowe w Egipcie, na wzgórzach Golan, Bośni ,Kosowie, Iraku, na operacji w ramach V zmiany PKW Afganistan w 2009r. kończąc. Wydawnictwo wzorowane jest na albumach fotograficznych służących do przechowywania zdjęć z lat 70-80 XX wieku. Wydana w limitowanym nakładzie 1500 egzemplarzy. Oprawiona w skóropodobną twardą okładkę koloru brązowego (jak emblemat 18), z narożnikami wzmocnionymi srebrzonymi okuciami, przewiązaną kontrówką spadochronową koloru zielonego, oraz tłoczonym emblematem, znakiem rozpoznawczym wojsk desantowych. Wewnątrz na 140 stronach na około 450 fotografiach pokazane jest życie codzienne spadochroniarzy w różnych momentach służby. Publikacja nie jest do dostania w żadnej księgarni więc szkoda czasu na poszukiwania.Wystawiam egzemplarz nr : 0201 Album jest nowy, format A4 w układzie poziomym papier kredowy lakierowany Na życzenie dodatkowe fotki. Idealna unikatowa pozycja do uzupełnienia spadochronowej kolekcji.

Mam nadzieje że komuś się przyda. ]
pozdrawiam Kurt

Osobiście znam autora tego albumu bo jest on moim dobrym kolegą i przyznam że jak pokazał mi ten album to z ręką na sercu mogę powiedzieć lepszego opracowania o jakiejkolwiek jednostce spadochronowej nie widziałem dlatego dla kolekcjonerów będzie on na pewno ciekawą pozycją
Jest tam pokazane jak żołnierze dla własnej wygody upieprzali swój sprzęt np kombinezony do skoków uszyte z czasz spadochronów

Witam potrzebował bym opis a najlepiej zdjęcie czapek futrzanych LWP z okresu wojny lub trochę późniejszym. Być może zdobędę około 20 takich czapek z darmo, tylko nie wiem z jakiego to okresu i czy w ogóle opłaca się je brać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie