Parowóz Napisano 9 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 9 Czerwiec 2008 nareszcie w miesiąc po zamówieniu dotarła do mnie ksiązka von Ahlfena i Niehoffa - polskie wydanie Poczatek dopiero -połknąłem narazie wstęp i tu rozczarowanie wstępem opatrzył i opracował Tomasz Głowiński - przykro mi ze muszę płacić za czytanie wypocin faceta z którego zdaniem się wcale nie zgadzam Budzi to moje wątpliwości -czy dalsza częśc ksiązki opracowana " przez tegoż Pana będzie wiarygodna ?- czy nie dokonał on skrótów (czytaj cięć cenzorskich) na własny uzytek i swojego swiatopoglądu I ktoś powiedział że komunizm juz sie skonczył - nadal ktoś wprowadza "wstępem ,sugeruje ,tłumaczy - nie pozwala mi na własną ocenę i jak za komuny robi to za moje pieniądze Chyba zafunduję sobie tą ksiązeczkę w oryginale ale wieki całe nie uzywałem jezyka Goethego CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 10 Czerwiec 2008 Share Napisano 10 Czerwiec 2008 Parowóz 2 no i jak z tym ogniem było -co wycztałes ? czy to sie wszyskto zgadza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 10 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2008 jaki ogień kolezko - znów paliłes to zielsko??? dysleksja ci się utrwali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der Panzerfahrer Napisano 11 Czerwiec 2008 Share Napisano 11 Czerwiec 2008 polecam oryginal, czytalem i sporo nowego wiem na temat walk o wroclaw. ciekawostki o ktorych do tej pory nic nikt nigdy nie mowil... no i te mapy.... szkoda ze mamm tak daleko do wroclawia.... zdrow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 18 Czerwiec 2008 Share Napisano 18 Czerwiec 2008 Sierżancie drezyna -żenujący jesteście -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der Panzerfahrer Napisano 18 Czerwiec 2008 Share Napisano 18 Czerwiec 2008 a tak swoja droga to co mozna schrzanic w tlumaczeniu?? nie bardzo rozumiem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 19 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2008 chociażby to ze pojazd gąsienicowy jeżdzi na gąsienicach a nie na łańcuchach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Der Panzerfahrer Napisano 19 Czerwiec 2008 Share Napisano 19 Czerwiec 2008 a to akurat jest proste. tlumaczenie z niemieckiego i tyle... pojazd gasienicowy po niemiecku to nic innego jak Kettenfahrzeug. w slowniku Kette to lancuch i tyle. nie dyskwalifkowal bym z tego powodu czyjegos tlumaczenia... zdrow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciu Napisano 19 Czerwiec 2008 Share Napisano 19 Czerwiec 2008 chciałbym zawuażyć że T.Głowiński jest Dr nauk histoycznych i to w dodatku mojego wydziału, jest to osoba o kontrowersyjnych poglądach ale niezwykła w znajomości tematu byłem uczestnikiem dwóch konferencjii na których pan Dr tłumaczył swoje niekomwecjonalne poglady które są wstępem według mnie trafne a kolego parowóz tłumaczeniem zajeła sie A Janiszewska pozdrawiam i życzę miłej lektury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Parowóz Napisano 19 Czerwiec 2008 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2008 ad Der Panzerfahrer - no własnie kette" i tylko tyle ale jeżeli błąd tłumaczenia powstał na tak prostej fraszce to skąd wiemy czy nie ma lapsusów na innych bardziej skomplikowanych zagadnieniachAd wojciu - trudno mi się Kolego zgodzić z porównaniem obrony Breslaua do Powstania Warszawskiego lub obroną Stalingradu Oceniając ogolnie ksiązkę to nie wniosła ona dla mnie nic nowego ani ciekawego - jest zdecydowanie przereklamowana , wiecej informacji o obronie znajdziecie w książkach Dolaty niz tych dwóch panów komendantów Jest to pamiętnik pisany z pozycji sztabowej po latach - więcej w tym samousprawiedliwiania się wobec własnego narodu niz faktycznych faktów Panowie komendanci pisząc te wspomnienia byli juz bogatsi o wiedzę której wczesniej nie mieli co nie usprawiedliwia ich jako ślepych i bezmyślnych wykonawców woli Hitlera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbstnebel Napisano 19 Czerwiec 2008 Share Napisano 19 Czerwiec 2008 z porównaniem obrony Breslau do Powstania Warszawskiego to może i nie, ale do Stalingradu to czemu nie?? ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciu Napisano 20 Czerwiec 2008 Share Napisano 20 Czerwiec 2008 Moim zdaniem kolega Parowóz ujął sedno sensu powstania tej ksiązki która w zamyśle miała być rozgrzeszeniem iemieckich sił zbrojnych za nieuzasadnione zniszczenie miasta Porównanie do innych takich starć minionej wojny paasuje jak najbardziej pomimo uczuc patriotycznych Jak dla mnie brakuje tutaj w tym ciekawym źródle historycznym, bo tylko tak mozna to traktować, porónania z walkami o Aachen, które skończyły się podobnym skutkiem Pozdrawiam z żołnierskim pozdrowieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 21 Czerwiec 2008 Share Napisano 21 Czerwiec 2008 Książka ma kilka plusów. Po pierwsze primo, że się w ogóle po polsku ukazała. Po drugie primo, tłumaczenie jest, jak dla mnie, cokolwiek sztuczne". Po trzecie primo- bardzo mało fotografii, dobrze że chociaż jakie-takie mapy wkleili. Ale jest też plus- nowa, w księgarni, po karcie rabatowej kosztowała mnie c.a. 20 zł. Co jak na tego typu pozycję i wydanie, to niemal za darmo.A dziś kupiłem ciąg dalszy"- Gdy niebo zstąpiło pod ziemię Hartunga. Mam nadzieję, że to lepsza pozycja niż Breslau ....- choćby ze względu na cenę - już 32,0 zł.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.