Skocz do zawartości
  • 0

Panzerfaust - eksperci

sudajew

Pytanie

Napisano
znalazłem żelastwo, raczej na bank głowica panzerfausta, mam pytanie, czy znaleziona oddzielnie ta głowica wskazuje na to że to jest niewypał??? Czy w tej gruszce może być materiał wybuchowy??? Na końcu ogonka niema żadnych lotek czy coś w tym
stylu.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeśli jest kompletna to masz jak w banku że w środku siedzi diabeł. Równie dobrze jak niewypał może to być niewybuch. Często różni domorośli saperzy dezaktywowali" paznzerfausty poprzez utrącenie głowicy od rury kilkoma uderzenia o drzewo (róznie się takie zabawy kończyły). Częste są znaleziska rur z tuleją głowicy tkwiącą w środku (i jak łatwo się domyślić tkwi też w środku materiał miotający, który może sprawić naprawdę poważne obrażenia ciała- patrz film Król Olch"). Wniosek: Jeśli Twoje zdrowie Tobie miłe nie ruszaj głowic, jeśli zaś rura nie ma prześwitu nie ruszaj także samej rury. Do ekspozycji bardziej nadają się głowice artystycznie toczone współcześnie może nieoryginalne ale za to bezpieczne
Napisano
Na końcu ogonka nie ma żadnych lotek"- dopiero teraz doczytałem. Diabeł siedzi na 99, 9%. Nie ruszaj, nie interesuj się. Szkoda Twojego zdrowia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie