traper6 Napisano 13 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2009 Acer, te wały sprawdzałem i są puste. A teren między wałami a Odrą to by trzeba było najpierw chyba potraktować napalmem bo tak jest zarośnięty.Co się tyczy Odry i rzeźni to znajomy niedawno kupił neodymka i może uda mi się go namówić na łowienie. Ale wiesz prawie w środku miasta to trochę głupio... Może tak wieczorem o 3 w nocy... :-)Za Jaśnikowskim nie chodziłem, teren wydaje mi się nie ciekawy. Rośnie tam kupa chabazi i blsko są torowiska. Jak masz jakieś info to pisz na priv.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 13 Wrzesień 2009 Share Napisano 13 Wrzesień 2009 Po prostu kiedyś jak tam byłem, starałem się zejść tamte miejsca, aż po starą papiernię, tak to się chyba nazywało. Też stawiam ten neodym, w końcu do grzyba o ten most była wyjątkowa jatka, co upamiętnia pomnik (teraz zwykły postument) poległych w obronie mostu ruskich...Z tym centrum miasta fakt, ale do cholery wszystkich fantów po walkach na pewno nie wyzbierali.Jak to było z tym pierwszym T-34 w rynku Oławy - mieli ruscy szczęście, bo gruszka panzerfausta ześlizgnęła się od wieży :))) Takie opowiastki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hary DZ Napisano 14 Wrzesień 2009 Share Napisano 14 Wrzesień 2009 Ja z kolei słyszałem, że był tam obóz RAD, wyskoczyło parę łusek od Mausera i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorke Napisano 14 Wrzesień 2009 Share Napisano 14 Wrzesień 2009 Acer, ten pomnik nie jest poswiecony walkom o ten most.poza snajperskim pojedynkiem i ostrzelaniem sie walk specjalnych o ten most nie bylo. niemcy go wysadzili i po sprawie. Rosjanie i tak bardziej interesowali sie przyczolkami przed i za Olawa. w Siedlcach byl RAD, to nie lesniczowka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorke Napisano 14 Wrzesień 2009 Share Napisano 14 Wrzesień 2009 traper, miales jakies przeboje z tym lesniczym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 14 Wrzesień 2009 Share Napisano 14 Wrzesień 2009 Pamiętam ten pomnik na samym początku lat 90, były pierwotnie na nim 2 hełmy sowieckie i napis wymieniający nazwiska poległych właśnie w obronie mostu. 92-93 rok.Potem hełmy zniknęły a pomniczek oblano farbą.Mało kto już wie, że jeszcze w latach 70 na ścianie jednej z kamienic przy drodze prowadzącej od centrum do mostu był widoczny rosyjski napis z 1945 r - Ubić giermańca !!"Robiło to podobno duże wrażenie na przejezdnych w połączeniu z Rosjanami stacjonującymi w pobliskich koszarach po Batalionie Strzelców Krajowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 14 Wrzesień 2009 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2009 3 razy miałem (nie)przyjemność się z nim spotkać w lesie z piszczałką w garści. Pierwszy raz potraktował mnie w miarę ulgowo, a pozostałe dwa razy chciał mnie legitymować, a gdy to mu się nie udało to spisał moje blachy z auta.Ale raz to mnie zadziwił, byłem w szoku, przeszedł samego siebie...2 lata temu w zimę chciałem pobiegać po lasach na prawo od Sidlec za wałem p.powodziowym. Niedziela, mróz jak diabli, godz.ok 7 rano, dopiero zaczynała robić się szarówka. Ledwo co rozłożyłem Smętka i zaczełem go dostrajać, a ten skubaniutki wychodzi zza zakrętu i zaczyna mnie molestować". ON już WRACAŁ z lasu.Pomyślałem że ten gościu jest naprawdę nawiedzony. Normalny człowiek w niedzielę, w taki mróz i o takiej porze, to w domu przewraca się na drugi bok w wyrze, albo klepie babę po d.... a nie JUŻ WRACA z lasu. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorke Napisano 15 Wrzesień 2009 Share Napisano 15 Wrzesień 2009 Acer:http://gazeta-olawa.pl/artykul-34-jak-to-z-pomnikiem-bylo.htmlTraper: no to rzeczywiscie maniak i uparciuch :) ja na szczescie jeszcze sie na niego nie natknalem :)pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wredota1981 Napisano 31 Październik 2010 Share Napisano 31 Październik 2010 Witam chciałbym odświeżyć temat . :)traper kopiesz jeszcze w okolicach Oławy ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labik1 Napisano 8 Styczeń 2011 Share Napisano 8 Styczeń 2011 Chciałbym się dowiedzieć czy gdzieś w okolicach Oławy były jakieś fajne fanty,może ktoś powie gdzie można coś poszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 10 Styczeń 2011 Share Napisano 10 Styczeń 2011 Kolego labik,a kto ci powie gdzie fanty są? Musisz sam poczytać miejscowe historie i typować miejsca,chyba nie myślisz że ktoś szukał miejscówki rok czasu a teraz ją odda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labik1 Napisano 11 Styczeń 2011 Share Napisano 11 Styczeń 2011 Wiem kolego karabin ale są tez tacy co powiedzą coś na ten temat (albo byli :)). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 Skłaniałbym się raczej ku tej drugiej opcji.Najlepiej samemu bo nie rzucasz się w oczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wredota1981 Napisano 13 Styczeń 2011 Share Napisano 13 Styczeń 2011 Proponuje poczytać :) jest dużo fajnych miejscówek :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.