Skocz do zawartości
  • 0

włoski orzełek

OLCZ

Pytanie

Napisano

chciałbym sie dowiedziec najwiecej o tym orzełku,ile jest wart itp itd,z tego co wiem to jedynie to iz jest włoski i pochodzi z I-wszej WŚ. z gory dzieki!!

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

chciałbym sie dowiedziec najwiecej o tym orzełku,ile jest wart itp itd,z tego co wiem to jedynie to iz jest włoski i pochodzi z I-wszej WŚ. z gory dzieki!!

Napisano
Jednak jest to chyba włoska odznaka na czapkę, prawie identyczna jaką mam na rysunku oznacza Legal service" czyli jak rozumiem jakiegoś wojskowego prawnika, nie mam niestety w materiałach takiej jak Ty. Ta moja" różni się od Twojej skrzyżowanymi armatami na których siedzi orzeł, może więc oznacza prawnika czy urzędnika w artylerii a Twoja w piechocie? Niestety we włoskich rzeczach nie siedzę, pozdrawiam
Napisano
Widziałem identyczne emblematy pozyskane na terenie obozu jenieckiego gdzie po 09.1943r. Niemcy przetrzymywali Włochów ( więc były używane także podczas II wojny),pochodzą one prawdopodobnie z pagonów lub są to emblematy na kołnierz, na godło z czapki raczej za małe.Biorąc pod uwagę niewielkie ceny włoskich militariów,wartość (materialna)przedmiotu jast symboliczna .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie