Swiety82 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Wbrew pozorom nie będzie to opis asortymentu" technik tortur stosowanych przez Gestapo, ale o miejscach, które w milczeniu umierają, nierzadko na naszych oczach....Jako że poszukiwacza nie tylko interesują metale, pozwoliłem sobie umieścić kilka fotek przedstawiających obiekty, wokół których nierzadko się kopie, a których często się nie zauważa....... a są to niewątpliwie pamiątki świetności, piękna, sztuki i architektury.Pamiętak odkrywco, czasem warto przystanąć w zadumie i wspomnieć, jak to było za starych czasów....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Ciekawy pałacyk, dach odremontowany, niestety dookoła masę śmieci, gruzu, ale chociaż z dachu się nie leje.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Kiedyś znali coś więcej niż tynk mineralny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Następny dworek, spalony (a jak, wszak w Polsce nie przystoi żeby coś poniemieckiego stało ot tak sobie...)Podobno był właściciel, zaczął robić, miał być hotel czy coś......co jest to widać. Podziękowania dla anonimowych podpalaczy..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Zachowany oryginalny kominek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Portal wejściowy, zapewne piękny w czasach młodości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Sala balowa. Dziś połamalibyście tam nogi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Fontanna, niestety już nie tak okazała jak kiedyś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Ładny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Stan obecny. Obiekt również spalony, komuś przeszkadzał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Jak widać, pałacyk dosyć okazały... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Gaśnie jak słońce o tej porze dnia, niedługo nie będzie już śladu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Jedziemy dalej, obiekt jak na razie cały i w prywatnych rękach, niestety wejście na teren grozi wykopaniem", zdjęcia traktujmy jako szpiegowskie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Ganek kolumnowy, ot ciekawe wykonanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Mauzoleum dawnych właścicieli majątku wmurowane w jedną ze ścian... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Straszak patrzy i wszystko widzi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Może trochę z innej beczki-dawna aleja grabowa, założona niedaleko zabudowań folwarcznych, obok stał piękny pałac i cała wieś, po wojnie spalona, ostała się tylko ta aleja, samotna w środku obecnego lasu, przypomina o dawnej bytności człowieka.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 30 Maj 2008 Autor Share Napisano 30 Maj 2008 Zdjęcie pochodzące z kwietnia 52r. , pozyskane od sąsiada, który jako dziecko chodził po pałacu, dziś nie ma śladu po obiekcie, o istnieniu przypomina tylko kupa cegieł porośniętych mchem........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emes Napisano 30 Maj 2008 Share Napisano 30 Maj 2008 No niestety...żal patrzeć,w takim kraju jak Polska szczególnie powinno się dbać o nieliczne pozostałe zabytki.Nawet prywatny właściciel nie gwarantuje odbudowy-widziałem parę przypadków celowego doprowadzenia budynku do ruiny i zburzenia celem postawienia jakiegoś gargamela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzu_ Napisano 30 Maj 2008 Share Napisano 30 Maj 2008 niemoge na to lukac serce mi rozrywa BARBAZYNCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 30 Maj 2008 Share Napisano 30 Maj 2008 Witam!To ja też coś dorzucę o powolnym umieraniu, mianowicie chodzi mi o pałac w Sztynorcie (Pałac Rodu Lehndorff) , który znajduje się na Mazurach, od wielu lat stoi w ruinie, z tego co mi wiadomo to co i raz przechodzi z rąk jednych firm w ręce drugich , które czekają aż się zawali i będą mogli tam postawić hotelik gdyż miejsce pałacu jest bajeczne,niestety wprost idealne na kurort.Przejeżdżałem tam dwa lata temu jak byłem na wakacjach i zrobiłem trochę zdjęć, widziałem też pałac w Baranowie , który teraz przeszedł w prywatne ręce ludzi z gruuubym portfelem. Z jednej strony dobrze gdyż został odremontowany i lecz z drugiej trochę szkoda bo już z bliska zobaczyć nie można ani pospacerować po pałacowych wnętrzach. Co do pałaców Prus Wschodnich polecam książkę państwa Garniec Pałace i dwory dawnych Prus Wschodnich".PozdrOtomekk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 30 Maj 2008 Share Napisano 30 Maj 2008 fotka z boku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 30 Maj 2008 Share Napisano 30 Maj 2008 kolejna fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 30 Maj 2008 Share Napisano 30 Maj 2008 fotka z tyłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 30 Maj 2008 Share Napisano 30 Maj 2008 w środku jakaś armata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.