Skocz do zawartości

Trochę o powolnym umieraniu.....

Rekomendowane odpowiedzi

Wbrew pozorom nie będzie to opis asortymentu" technik tortur stosowanych przez Gestapo, ale o miejscach, które w milczeniu umierają, nierzadko na naszych oczach....

Jako że poszukiwacza nie tylko interesują metale, pozwoliłem sobie umieścić kilka fotek przedstawiających obiekty, wokół których nierzadko się kopie, a których często się nie zauważa....... a są to niewątpliwie pamiątki świetności, piękna, sztuki i architektury.

Pamiętak odkrywco, czasem warto przystanąć w zadumie i wspomnieć, jak to było za starych czasów.......

• Odpowiedzi 175
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Następny dworek, spalony (a jak, wszak w Polsce nie przystoi żeby coś poniemieckiego stało ot tak sobie...)

Podobno był właściciel, zaczął robić, miał być hotel czy coś......co jest to widać.

Podziękowania dla anonimowych podpalaczy.....

Może trochę z innej beczki-dawna aleja grabowa, założona niedaleko zabudowań folwarcznych, obok stał piękny pałac i cała wieś, po wojnie spalona, ostała się tylko ta aleja, samotna w środku obecnego lasu, przypomina o dawnej bytności człowieka....

Zdjęcie pochodzące z kwietnia 52r. , pozyskane od sąsiada, który jako dziecko chodził po pałacu, dziś nie ma śladu po obiekcie, o istnieniu przypomina tylko kupa cegieł porośniętych mchem........

No niestety...żal patrzeć,w takim kraju jak Polska szczególnie powinno się dbać o nieliczne pozostałe zabytki.
Nawet prywatny właściciel nie gwarantuje odbudowy-widziałem parę przypadków celowego doprowadzenia budynku do ruiny i zburzenia celem postawienia jakiegoś gargamela

Witam!
To ja też coś dorzucę o powolnym umieraniu, mianowicie chodzi mi o pałac w Sztynorcie (Pałac Rodu Lehndorff) , który znajduje się na Mazurach, od wielu lat stoi w ruinie, z tego co mi wiadomo to co i raz przechodzi z rąk jednych firm w ręce drugich , które czekają aż się zawali i będą mogli tam postawić hotelik gdyż miejsce pałacu jest bajeczne,niestety wprost idealne na kurort.
Przejeżdżałem tam dwa lata temu jak byłem na wakacjach i zrobiłem trochę zdjęć, widziałem też pałac w Baranowie , który teraz przeszedł w prywatne ręce ludzi z gruuubym portfelem. Z jednej strony dobrze gdyż został odremontowany i lecz z drugiej trochę szkoda bo już z bliska zobaczyć nie można ani pospacerować po pałacowych wnętrzach. Co do pałaców Prus Wschodnich polecam książkę państwa Garniec Pałace i dwory dawnych Prus Wschodnich".
PozdrO
tomekk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie