saku39 Napisano 29 Maj 2008 Autor Napisano 29 Maj 2008 WitamProsze o informację co to jest, czy pieczęć czy coś innego, ja nie mam pomysłupozdrawiam
danieloff Napisano 30 Maj 2008 Napisano 30 Maj 2008 Czy guzik pochodzi z Lubelskiego? Połowa Roztocza to był dawny teren Ordynacji Zamojskich. Ordynacją zarządzali urzędnicy i pracownicy ordynaccy - straż leśna, ekonomowie, nadzorcy - wszyscy oni, a nawet lokaje i pracownicy stajenni mieli uniformy. Znajomy posiada w kolekcji klamrę urzędnika Ordynacji Zamojskiej, własnie z herbem jelita i literami O.Z. - proponowałem mu za nią niezłą kasę, ale ciagle nie chce się jej pozbyć:-( Guziczek należał więc do urzędnika lub pracownika Ordynacji, lub członka służby rodu Zamojskich.
SZZ Napisano 29 Maj 2008 Napisano 29 Maj 2008 Najbardziej znanym rodem używającym herbu Jelita byli Zamojscy. Może to zwłoki guzika z II poł. XIX w. który należał do kogoś ze służby Zamojskich?POzdrawiam
wujekblacha Napisano 30 Maj 2008 Napisano 30 Maj 2008 Słusznie. Potomkowie żyją...ale miałem na myśli ich fanty rodzinne z ubiegłych stuleci, ich stylistykę i przepych :)
wujekblacha Napisano 30 Maj 2008 Napisano 30 Maj 2008 Tu ładna pamiątka:http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=371199023i nie Zamoyskich ;)
saku39 Napisano 30 Maj 2008 Autor Napisano 30 Maj 2008 WitamTak ten guzik (o ile to guzik) jest z lubelskiego a dokłądnie z okolic Kraśnika
danieloff Napisano 30 Maj 2008 Napisano 30 Maj 2008 Centrum administracyjno-urzędnicze Ordynacji Zamojskich znajdowało się w Zwierzyńcu, to w sumie nie tak daleko od Kraśnika. A Twój przedmiot, saku, to raczej guzik, a dokładniej jego górna część (nakładka).
saku39 Napisano 29 Maj 2008 Autor Napisano 29 Maj 2008 WitamProsze o informację co to jest, czy pieczęć czy coś innego, ja nie mam pomysłupozdrawiam
Pytanie
saku39
Prosze o informację co to jest, czy pieczęć czy coś innego, ja nie mam pomysłu
pozdrawiam
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.