SYLSTER Napisano 18 Maj 2008 Autor Napisano 18 Maj 2008 Czy ktos cos wie na temat wykopków w Egipcie?Czy mozna chodzic z wykrywką?
longwood Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 zasadniczo w egipcie to nawet chdzic nie wolno.....poza wyznaczonymi dla turystow wyjatkami....
kopijnik2 Napisano 18 Maj 2008 Napisano 18 Maj 2008 http://press.jrc.it/NewsExplorer/entities/en/39432.htmlJak znasz tego Pana (i on Ciebie)- to tak...
mieszko_1vp Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 możesz spokojnie wynająć jeepa,zapłacić przewodnikowi-i pojechać w takie miejsce gdzie fanty leżą po wydmach...ale musisz mieć dużo zielonych i nic nie wywieziesz
SYLSTER Napisano 19 Maj 2008 Autor Napisano 19 Maj 2008 He he ,ja nie chce wywozic,ja chce pochodzic z wykrywka i aparatem fotograficznym.Rozumiem ,ze przeciwwskazan nie ma,a wiadomo,ze antykow nie wolno wywozic.Pozdrawiam wszystkich.
zabor Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 Egipt super miejsce , ale nie polecam zbaczania z utartych tras; generalnie szukania ponad standardowych wrażeń. Woda rafa i jeszcze raz woda to jest najlepszy temat z Faraolandu.Pozdrawiam B.
Blitz45 Napisano 19 Maj 2008 Napisano 19 Maj 2008 Kol. Mieszko oglądałeś zbyt dużo filmów z Indianą Jones, wynajęcie samochodu przez białego nie wchodzi w rachubę zbyt duże ryzyko uprowadzenia, wszyscy biali poruszają się autobusami w konwojach, wiem, bo sam jechałem do Kairu w towarzystwie dwu metrowego ochroniarza. I nieprawdą jest ze w Egipcie na każdym skrzyżowaniu stoi policjant, bo stoi ich pięciu.Jutro wylatuje do Sharmu, także jak coś znajdę ciekawego to po powrocie zapodam foty.Do zobaczenia za tydzień.Blitz45
mieszko_1vp Napisano 20 Maj 2008 Napisano 20 Maj 2008 pewnie za dużo :)Ja bym pojechał na zachód pod el alamein -jest tam muzeum i wszyscy polują na białasów-ale chyba takich w dresach
a.korbaczewski Napisano 20 Maj 2008 Napisano 20 Maj 2008 w Egipcie to się robi tak:Jedzie się na wycieczkę do Hurgady czy coś takiego. Potem idzie się do pośrednika od wycieczek i się jedzie autobusem w konwoju do Kairu (ale się mówi temu pośrednikowi że się chce być na tej wycieczce dłużej, bo on musi to na policji zgłosić), ale jak się chce to można sobie kupić bilet za 14zł na dworcu i pojechać z miejscowymi.Jak się jest już w Kairze to się umawia z przewodnikiem (tym co jest przypisany do wykupionej wycieczki) że się chce oglądać zamiast jednej piramidy, 10 piramid i to jeszcze w samotności, bo wszyscy jadą tylko do Gizy (tu polecam oglądanie okolic Kairu na Google Maps). Za 1 dzień z busikiem kierowcą i tym przewodnikiem daje się ze 20$ od człowieka. No i się zwiedza oddzielnie od głównej wycieczki i jest się ogólnie dowódca takiej wycieczki bo przewodnik liczy na napiwki. Ale jak ktoś chce to się umawia na inną wycieczkę np. na Pustynię Libijską (taki standard) 300km od Kairu ogłada się tam wydmy i piasek (ale skoro już się ogląda wydmy i piasek to można oglądać pobojowiska), Płaci się wcale nie tak dużo bo Egipt to biedny kraj i ludzie żyją tam za grosze i jak się tylko wyjedzie poza Hurgadę czy inne miejsca turystyczne to dopiero jest folklor. Przewodnik wynajęty za dolary zorganizuje dowolna wycieczkę, wszystko jest kwestią ceny i dogadania się. I to jest tam piękne.Ja nie byłem na pobojowiskach ale obgadałem sprawę z moim przewodnikiem i powiedział, że no problem i że się załatwi i w ogóle i że armaty i czołgi są do obejrzenia. I że Rommel jest OK a Anglicy to okupanci i psy.
SYLSTER Napisano 20 Maj 2008 Autor Napisano 20 Maj 2008 Hej,lece pojutrze do Safagi jak cos ciekawego bedzie równiez zapodam fotki.Pozdrawiam.
Meteor Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 Cały Egipt to zdjęcie na piaskach pustyni z półwyspu Synaj, można wejść do środka wszystko otwarte
Peter Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 A po co kopać ?http://www.westerndeserthotel.com/images/gallery/big/old_car_from_the_second_warld_war.jpg
Adr Napisano 21 Maj 2008 Napisano 21 Maj 2008 Panowie - miod! To jak ustawiamy sie na wspolne wykopki? A tak na powaznie to slyszalem, ze jest podobno calkowity zakaz wstepu (zblizania sie) w okolice El Alamein. Nie mialem okazji zdementowac tej pogloski, aczkolwiek obiecuje tu, w tym miejscu, sobie i Wam, ze kiedys to zrobie.
thomson Napisano 22 Maj 2008 Napisano 22 Maj 2008 Jest jeszcze jeden problem z taką wycieczką. W miejscach pobojowisk wciąż są pola minowe.
VanWorden Napisano 22 Maj 2008 Napisano 22 Maj 2008 Witam.Sprawa z poszukiwaniami w Egipcie jest znacznie bardziej zakręcona niż w Polsce:)) Właściwie poszukiwania da się załatwić bo za akszysz" czyli kaskę, można tam kupić wszystko, łącznie z przychylnością policji i specjalnej służby ochrony starożytności". Jak napisał a.korbaczewski, można dowolnie podróżować i organizować sobie wycieczki, chociaż w przypadku poszukiwań proponuję raczej poznać jedną zaufaną osobę i jeździć tylko z nią. Odradzam też wwożenie tam wykrywacza chyba, że masz już gwarancję że na lotnisku nie będzie problemu. Na miejscu można kupić detektory w każdym sklepie Radio Shack. Nie jest to jakiś wypas ale da się szukać i oczywiście pomaga pokazanie rachunku z egipskiego sklepu w przypadku kontroli policyjnej;) Prawdziwe problemy zaczynają się jednak gdy faktycznie coś się trafi bo kontrole przy wywozie potrafią być dość ostre.. Generalnie poszukiwania w Egipcie to sprawa dość hardcorowa i pewnie większości wystarczą rewelacyjne targowiska w starym Kairze, gdzie można trafić ekstra fanty z czasu gdy grasował tam lis pustyni", czy to angielskie czy niemieckie..PozdrawiamVW
SYLSTER Napisano 22 Maj 2008 Autor Napisano 22 Maj 2008 VanWorden napisales,ze odradzasz wwiezienie tam wykrywacza,chyba ,ze mam gwarancje ,ze na lotnisku nie bedzie problemu".Teraz pytanie ,czy na lotnisku w Polsce czy Egipcie,czy lecąc tam czy z powrotem ,jak masz wiedze rozszerz temat bo ja juz mam wykrywke spakowana i siedze na walizce.
VanWorden Napisano 23 Maj 2008 Napisano 23 Maj 2008 W Polsce żadnych problemów nie robią a jest możliwe, że w Egipcie też uda Ci się wjechać z wykrywką.. Chciałbym Ci napisać, że na 100% albo w jedną albo w drugą stronę, ale niestety to jest Egipt i wszystko jest płynne;) Po prostu zależy od tego na kogo trafisz, jak będą dokładni, jaki kto będzie miał nastrój etc. Czasem można tam wwieźć słonia w walizce a czasem przyczepiali się o powieść science fiction węsząc międzynarodowy spisek syjonistyczny:)) Jeśli się zdecydujesz to najlepiej trzymaj się jednej wersji np. zabawy na plaży czy czegoś w tym stylu. Także odwagi i wszystko będzie dobrze! Inshallah;)PozdrawiamVW
adek_ Napisano 25 Maj 2008 Napisano 25 Maj 2008 nie wrzucaj wykrywki do bagazu podręcznego a będzie dobrze;)
a.korbaczewski Napisano 26 Maj 2008 Napisano 26 Maj 2008 Dodam że Tunezja jest trochę trudniejsza w zwiedzaniu samodzielnym bo jest tam brak hoteli i policja tak jak w Egipcie chce kontrolowac obcych. Ale wynajmując obrotnego przewodnika da się pooglądać.a jakby ktos byl w Hammamecie to niech zrobi foto bunkra na plaży w mieście bo ciekaw jestem kto go tam stawiał, Francuzi czy Niemiaszki.
SYLSTER Napisano 1 Czerwiec 2008 Autor Napisano 1 Czerwiec 2008 Witam wszystkich po powrocie z Egiptu,detektorska przygoda była super.Troche plazy,ale tam tylko euro ,ruble,piastry itd.
SYLSTER Napisano 1 Czerwiec 2008 Autor Napisano 1 Czerwiec 2008 Tak sie przemieszczalismy po pustyni(Na pierwszym planie wykrywka umocowana do bagaznika bialym recznikiem)
SYLSTER Napisano 1 Czerwiec 2008 Autor Napisano 1 Czerwiec 2008 TEN gosciu w srodku TO NAJWAZNIEJSZY BEDUIN W OKOLICACH SAFAGI.
SYLSTER Napisano 1 Czerwiec 2008 Autor Napisano 1 Czerwiec 2008 Tam takie dołki sie kopie,ten ma 16 m. głebokosci.(Ciekawe czy go pózniej zasypia?)
SYLSTER Napisano 1 Czerwiec 2008 Autor Napisano 1 Czerwiec 2008 Sorki ,juz jest fotka najwazniejszego beduina,no i oczywiscie niezawodny sprzet do poruszania sie po pustyni.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.