Skocz do zawartości
  • 0

porcelana i sreberko

knf

Pytanie

Napisano

prosze o jakies info na temat tych przedmiotow .Wygrzebane w domowych rupieciach.Porcelana z jakich lat? a kufelek napewno srebrny z tego co sie dowiedzialem to tzw.wykówka spod kuty recznie az do uzyskania wymaganego ksztaltu i szczelnosci ,brak sygnatur itp.,czarne zdobienia nie sa malowene ale jakby trawione w jakims kwasie z jakiego okresu pochodzi?i moze kraj?
pozdr.

Porcel. nr.1

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

prosze o jakies info na temat tych przedmiotow .Wygrzebane w domowych rupieciach.Porcelana z jakich lat? a kufelek napewno srebrny z tego co sie dowiedzialem to tzw.wykówka spod kuty recznie az do uzyskania wymaganego ksztaltu i szczelnosci ,brak sygnatur itp.,czarne zdobienia nie sa malowene ale jakby trawione w jakims kwasie z jakiego okresu pochodzi?i moze kraj?
pozdr.

Porcel. nr.1

Napisano
.... to tzw.wykówka spod kuty recznie az do uzyskania wymaganego ksztaltu i szczelnosci ,brak sygnatur itp.,czarne zdobienia nie sa malowene ale jakby trawione w jakims kwasie .....

Kolego wedłog mnie ten proces jest zwany NIELLOWANIEM ktorego proces wygląda tak ze w rowki wzoru naklada sie mase z wilgotnego niella i topnika a pozniej wypala.

Jak chcesz to jakos zidentyfikowac to postaraj sie znalezc podobny wzor na internecie a moze na ktoryms zachowala punca :) oczywiscie moj sposob jest jak szukanie igły w stogu siana ale chyba w sytuacji gdy po puncach nie ma sladu lub jest carna dziura" to jedyna realna opcja.
Napisano
Molke
Po kiego grzyba zajmujesz się identyfikacvją sreber jeżeli na ten temat nie masz bladzieńkiego pojęcia.
Po co młodemu chłopcu robisz nadzieję że posiada jakiś srebrny wyrób.
Jeśli faktycznie sreberko to ładny fant ....."

Powiedziałem wcześniej. Są punce, jest srebro i prawdopodobnie mogę je zidentyfikować. Nie ma punc, nie ma srebra.

Dla twojej wiadomości.

Punca (łac. maleńkie ukłucie), właściwe znak probierczy" mówi nam o tym że:
1.Z jakiego kruszcu jest wykonany przedmiot
2.W jakim państwie go wykonano
3.W jakim mieście go wykonano
4.Kto dany wyrób wykonał (dodatkowe punce )
5.W jakich latach dany wyrób został wykonany

Podałeem ci tylko podstawowe 5 punktów.Pominełem jednostki wagowe, srebra importowane, srebra przekazane przez urzędy celnicze dla państwa itp. itd. Ale to już wyższa szkoła jazdy.
Napisano
1. Nie robie nikomu nadzieji ale nie zamierzam nikomu wciskac ze ma kawal zwyklej blachy. Osobiscie nie jednokrotnie spotkalem sie z przedmiotami na ktorych z puncy zostawalo 0.

2. Nie identyfikuje owego przedmiotu tylko okreslilem moje zdanie na temat techniki ktora wykonane jest zdobienie ( pewnie jako fachman to wiedziales ale z glowy ci wypadlo) reszta ktora napisalem jest moimi spostrzezeniami.

3. Zanim wprowadzisz swoje teorie ze nie ma punc nie ma sreberka przekonaj sie w swoim zyciu na wlasnej skorze jak niekiedy niewiele potrafi zostac z puncy (ja mialem juz idealny przyklad w zyciu na popielniczce zrobilbym zdjecia specjalnie dla ciebie jak nie wiele mozna znalezc po puncy niestety moj aparat nie ma takich parametrow by robic w trybie makro)

Z mojej tzw identyfikacji conajwyzej sie ucieszy z twojej niekoniecznie trafnej opini trafi na kogos kto zrobi z niego jelenia i dokona transakcji ..stryjek siekierke na kijek..".

Czym jest punca nie musisz chyba nikomu tlumaczyc bo jesli ktos bedzie zainteresowany to poczyta o tym chociazby w najprostszym zrodle informacji jakim jest www.
Napisano
ta wykówka" to slowa znajomego ja sie na tym nie znam ale dziekuje za informacje a wiesz moze z jakiego okresu jest ten kufelek chociaz w przyblizeniu? lub adres jakis stron gdzie idzie znalezc podobne przedmioty? pozdrawiam
Napisano

a te porcelany maja sygnaturke koloru zielonego wiec z jakich lat pochodza?

porcel.nr 2

Napisano
Poczytaj najpierw dzieła na temat sreber: Brukmana (brak mi w klawiaturze unlau") Foghsta,Żelewnego,Curtisa i naszego Gradowskiego.Wtedy możemy podyskutować.
Napisano

porcel.nr 2

(na obu szkliwo jest strsznie spekane a kolor podchodzi juz pod zólty)

Napisano
Okresu ci nie jestem w stanie podac jakos dokładnie ale wedłog mnie koniec XIXw a poczatek XXw powiedzmy az do lat 30-40 jest odpowiedni z tym ze wiedzac cos na temat puncy jest mozliwosc lepszego sprawdzenia pozatym ciezko jakos sprecyzowac i odroznic cos fajnego od pozniejszej cepeli".

Jesli faktycznie sreberko no to gratuluje bo ładny fant i jak dobrze widze to staranna robota
Napisano
Dobrze najlepiej nie rozmawiajmy wogole bo chyba nosisz wyzej niz glowe wiec nie off topuj bo poki co tyle zrobiles chcialem pomoc z czego robisz wielka awanture wiec wez sie za swoja ksiazke i nie rob off topa.
Napisano
Jeżeli rozchodzi ci się o barwę sygnatur to podałem ci tylko podstawowe, ale jest wiele pochodnych i odcieni. Wpisz w wyszukiwarce Villeroy & Boch i przeczytasz wszystko o tej firmie łącznie z ich oznakowaniem.
Na kwadratowym półmisku jest znak firmowy na którym znajduje się napis Made in... To międzynarodowe określenie robiono w..." zaczęto używać dopiero po wojnie.

Co się tyczy twojego kufelka to wygląda mi to na... niklowany kubek od termosu.
Powiem krótko są punce, jest srebro i prawdopodobnie mógłbym ci je zidentyfikować.
Nie ma punc, nie ma srebra.
Pozdrawiam.
Napisano
ok dzieki, niestety na tym kufelku nie widze nigdzie punc a na spodzie jest kilka malych wbić ale bardziej sa to uszkodzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie