Skocz do zawartości
  • 0

Id Sreberka

Diago

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
to jest bród schodzi paznokciem a proby sa inne ta druga nie ta AB jest bardzo malo widoczna musze poszukac lupy i sa inne niz u ciebie na foto
Napisano
sugerujesz,że Diago przedstawił na fotce uchwyt(rączke) od widelca?!!
Sam siebie nie męcz kolego!
pzdr.
Co z tego ,ze posiadasz źródła jak z nich nie korzystasz.
Nigdy nie spotkałes się z takim przedmiotem wiec nie graj fahury.
Napisano
Bardzo często produkowano sztućce gdzie wypasiony uchwyt był ze srebra, natomiast to co się wkładało do dzioba był ze zwykłej stali. Wiele takich wiosełek" wyciągnełem z poniemieckich skrytek,gdzie pozostawała tylko rękojeść, a reszta kruszyła się w palcach.
Niestety w tej chwili nie dysponuję podobnym obiektem aby ci przedstawić fotkę, a latać po znajomych poprostu mi się nie chce.Może ktoś z Forum wrzuci podobne zdjęcia.

Czy to jest pochewka ?
Nie sądzę. Na 95 % jest to rękojeść sztućca. Na zdjęciu nr.1,3,6,7.9-13 widać wyrażnie kołnierz zaciskowy, co świadczy że w tym sreberku było coś zamocowane.

Srebrami zajmuję się dopiero około 20 lat, więc jak tu ktoś wcześniej napisał nie będę grać fachury". Osoba która mi to zarzuca, napewno musi mieć większe doświadczenie odemnie, więc z szacunkiem chylę czoło :-D
Pozdrawiam.
Napisano
Oczywiście ,że to jest od noża do papieru(jeżeli jest puste w środku).
W antykwariacie widziałem coś takiego.
Szlachcice i wysocy urzędnicy mieli taki ekwipunek" na biurkach.
Nożyk był wąski ,też inkrustowany i również srebrny,lub pozłacany.

Tak czy inaczej ..stare srebro jak zauważył traper6
Napisano
Pochwa ma to do siebie że ochrania ostrze jak też samego właściciela przed przypadkowym wysunięciem się noża i skaleczeniem.
Wkładanie i wyciąganie noża powinno się odbywać przy użyciu niewielkiej siły. Nóż nie może samoistnie wypadać z pochwy.

Na zdjęciu nr.3 widać dosyć wyrażnie otwór.
Jak sobie wybrarzasz kształt i grubość tego ostrza. :-D
Napisano
A zresztą co to ma za znaczenie kolego traper6 ?
Żadne.Może to część zastawy stołowej ,może od nożyka do papieru...może czegoś innego..
Fakt faktem rzadko spotykane sreberko z unikatowa próbą i koniec.
pozdrawiam!
Napisano
Upsss.Sory..... Postaraj się zrobić zdjęcie próby.Jeżeli nie jesteś w stanie to zrób BARDZO DOKŁADNY (wręcz hirurgiczny) jej rysunek.Sygnatura AB o niczym nie świadczy.Wątpię czy to jest wogóle srebro.
Napisano
Witam
Bez urazy kolego traper.Ja osobiście nie zajmuje się srebrami,prubuje pomóc jak pan uzywając oczu naprowadzając zainteresowanego na jakiś trop.Może troche przesadziłem.Przepraszam jeśli uraziłem.
pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie