Skocz do zawartości

Dlaczego mozemy sobie tylko popatrzec?

01111977

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Inni moga rowniez dotknac,powiesic na scianie,rozebrac,wyczyscic czy pokazac znajomemu.Inni tzn.kto?Brytyjczycy np.Czy ktos z was slyszal zeby w wielkiej brytanii ktos kogos zastrzelil czy zranil z dezaktywowanej broni? Mozna ja kupic na straganie na targu.Bron jest zdezaktywowana ale mozna ja rozebrac,przeladowac i oddac suchy strzal.Dlaczego polskie prawo ogranicza swobody obywatelskie i zabiera ludziom mozliwosc realizowania swoich zainteresowan.Dlaczego tym ktorzy znalezli zardzewialy destrukt wytacza sie procesy i daje wyroki,podczas gdy kryminalisci chodza po ulicach z bronia gotowa do strzalu i sa bezkarni? Ponizej link z fajnej angielskiej stronki kolekcjonerskiej.Podane rowniez ceny poszczegolnych exponatow.Zamieszcze rowniez fotke paru karabinow ktore mozna bylo za pare funtow nabyc na targu staroci na ktorym bylem w zeszlym tygodniu.Pzdr
Napisano
Kolejny który się zachwyca Anglią. Jak więcej ludzi po studiach poleci do Anglii to nie wiem kto ma to prawo zmienić za 5/10 lat.? U nas zmiany postępują wolno ale kiedyś nastąpią. Do tego trzeba też zmian społecznych, a nie tylko huraa" i zróbmy nowe prawo. Wyobrażam sobie co by się zaczęło dziać. Grupy przestępcze przetrzymywałyby broń udając kolekcjonerów, a nastoletni domorośli saperzy trzymaliby po 200kg granatów w piwnicach :) W dodatku policjanci zamiast bandytów dalej ścigaliby kolekcjonerów czy przypadkiem nie mają czegoś nielegalnego.
P.S. Regulamin wędkarski jest dopiero zacofany! Jest więcej ograniczeń niż ryb :) W Anglii zasada jest jedna: nie zabierasz ryb. U nas nawet gdyby wprowadzić ten świetny moim zdaniem przepis, na wsiach dalej wyławiałoby się ryby firankami i raziło prądem. Jesteśmy po prostu jeszcze daleko za murzynami ale cierpliwości ;)
Napisano
Jak juz te od dawna zapowiadane zmiany nastapia to z cala pewnoscia wielu z nas wroci.Pozatym wyemigrowal do tej pory milion (U.K)Pozostalo grubo ponad 35 milionow.Gdyby sposrod nich choc 10% zaczelo glosno wyrazac swoja opinie na forach takich jak te to moze kolejne 10% zainteresowalo by sie zagadnieniem i wplynelo na kolejne kilka procent ktore moglyby cokolwiek zmienic.W cywilizowanym swiecie slucha sie jednostek i wyciaga wnioski.Nie zgodze sie rowniez ze zlagodzenie prawa zamienilo by polske w 'dziki zachod' i wszyscy biegali by po ulicach obrzucajac sie granatami.Mowimy zdaje sie o legalnie zdekowanej broni do celow kolekcjonerskich.Nie interesuja mnie przestepcy i naciagacze prawa.Oni byli sa i beda bez wzgledu na prawa i ustroje i to z nimi trzeba walczyc a nie z uczciwymi ludzmi ktorzy nie zawsze musza zbierac znaczki lub robic na drutach sweterki w paski.Wedkowanie to zupelnie inna kwestia.Bylem pozatym na lowiskach komercyjnych w anglii,gdzie idziesz ze zlowiona ryba do kasy i placisz za wage.Nie wszyscy lapia dla sportu.Trzeba natomiast wykupic licencje na poczcie co nie jest zadnym wydatkiem.Niektorzy dzikusi nie umieja tego uszanowac i stad caly rozglos.
Napisano
kolego, to prawo to pozostałość komuny na którym Policja robi wyniki", jako, że i w ludności mentalność homosovieticusa" tkwi głęboko to i sprzeciw wobec nielogicznego ograniczania swobód obywatelskich niewielki...może za kilka dekad...
Napisano
Powtarzałem to już wiele razy na forum i powtórzę raz jeszcze:
Mamy w tej materii prawo odziedziczone w spadku po reżimie, który obawiał się zbrojnego obalenia!!!!
Napisano
Walker69. nie masz racji tu chodzi o broń strzelecką np. wykopaną z ziemi i zardzewiałą, nie słyszałem jeszcze żeby ktoś strzelał z wykopanej i zardzewiałej broni, a granaty to już inna bajka bo granatów chyba nie ma w sklepie z bronią.
Napisano
Dlaczego możemy sobie tylko popatrzeć????.
Dlatego że lata byliśmy pod zaborem Rosyjskim.
Dlatego iż ludzie rządzący za komuny,przeszli do podziemia i nadal rządzą ,tym nieszczęsnym krajem.
Dlatego że mając dużo na sumieniu,nie dopuszczą aby broń była w prywatnych rękach.
Handel nielegalny bronią jest na coraz większa skalę w Polsce.
Kolekcjonerów oraz ludzi którzy cokolwiek chcą zrobić w Polsce,porostu,niszczy się.
Dlatego że prawo w Polsce jest prawem, źle sprecyzowanym,którym można manipulować jak się, chce według uznania<wystarczy dobra papuga>.
Dlatego że NARÓD POLSKI-jest coraz biedniejszy.
Wyrównajmy płace nasze z zachodem-wtedy nie będzie poco wyjeżdżać do pracy za granice.
Wtedy żaden Fant pochodzący z wykopalisk niezostanie sprzedany za granice bo nie będzie się opłacać.
Panowie-ktoś,kiedyś ładnie powiedział-ŻEBY POLSKA BYŁA POLSKĄ.
Postarajmy się wdrożyć te słowa w czyn.
POZDRAWIAM.
Napisano
w 99% zgadzam się z przedmówcą, potrzebne jest nowe, bardziej ludzkie prawo! Przecież do parodia żeby łuska z TT-ki była powodem by kogoś ścigać po sądach.
Napisano
leszekranger11. Masz wielką prawdę ale ŻEBY POLSKA BYŁA POLSKĄ to chcesz ty albo ja czy inny odkrywca a taki pasibrzuch co siedzi za korytem to on patrz żeby jemu było dobrze, żeby on miał co do gara wsadzic, a nie interesuje go co ty zjesz(czy to że ty chcesz miec broń w domu włącznie do celów kolekcjonerskich). Jak im jest dobrze to znaczy że i nam musi byc dobrze.
Napisano
Całym sercem się z tobą kol.zbyniek zgadzam.Chociaż wybralibyśmy w kolejnych wyborach posła ,czy osła ,to sie nie zmieni.Przed wyborami obiecują,a potem wszystko psują-rym.
Dochrapawszy się funkcji,szary człowiek jest niczym dla niego.
Moim zdaniem niedotrzymanie obietnicy wyborczej powinno się łączyć z samounicestwieniem.
Napisano
Nie kol. z kieleckiego.Wszystko jest w rękach naszych.Sami tworzymy historie,sami jesteśmy kowalami własnego losu.SOLIDARNOSC-tez zaczynała od niczego,a teraz??????????????.
Napisano
Wszystko jest w rękach naszych.Sami tworzymy historie,sami jesteśmy kowalami własnego losu.SOLIDARNOSC-tez zaczynała od niczego,a teraz??????????????."
ano właśnie kolego - NIC !! Pomimo Solidarności i obalenia komuny prawie 20 lat temu, wciąż mamy prawo z epoki kamienia łupanego, niestety...
Napisano
i to jest ten 1 % z którym się z Tobą nie zgodzę :)
a przecież mogła by być naprzykład licencja za chodzenie z wykrywką, powiedzmy 20/30 złotych od osoby przeznaczone na muzea. Płacisz i kop bracie ile wlezie, byle syfu w lesie nie narobić i nie na stanowiskach archeo...
Napisano
Częściowo się zgadzam z tobą kol.-lecz płacisz 20 30 zł i kopiesz ile chcesz,to nie tak bo to wygląda jak 20 30 i kradniesz ile chcesz-to bez jakiegokolwiek ,co do twojej osoby.POZDRAWIAM
Napisano
W tym kraju niema normalności ale możemy to zmienić.Ja nie jestem LENINEM.Mogę tyle samo co wy ,jako jednostka-ale jako zespół?LENIN,WAŁĘSA itp.też byli zwykłymi ludźmi,a jednak masy ich wypchnęły na wyżyny.
Napisano
Być może masz racje. Ja to po prostu widzę tak: płacisz i kopiesz, a co kopiesz to już my dobrze wiemy; setki łusek, konserwiaków, polmosów, ot czasem monetka się trafi, a czasem od wielkiego święta to i menażka czy bagnecik :) ale są to fanty produkowane na potrzeby prowadzenia wojny w milinach sztuk, żadne muzeum i żaden konserwator zabytków raczej nie znajdzie w budżecie kasy na konserwacje iluś tam tysięcy wykopanych łusek/guzików/monet choć są one sprzed 1945r. i podlegają one pod ustawę o zabytkach.
Są więc dwa wyjścia, albo trafią one do osób prywatnych, albo zgniją w ziemi. To samo tyczy się wykopkowej broni. Do tego że z wykopanego ogryzka pistoletu nikomu krzywdy zrobić się nie da żadnego odkrywcy (ani żadnego zdrowo myślącego człowieka) nie trzeba przekonywać, ale prawo jest takie jakie jest...
Napisano
Nie chciałem jakiś kontrowersji wywoływać ale zauważ, że w Anglii:
1. Jest inny system prawa
2. Jest inne społeczeństwo i inna historia najnowsza
My mieliśmy komunę i mamy takie społeczeństwo jakie mamy. Klasa polityczna jest na niskim poziomie bo ludzie nie pofatygują się przed wyborami sprawdzić w internecie, który z kandydatów jest coś wart albo w ogóle nie idą na wybory, a potem pierniczą najwięcej jak to jest źle i niedobrze :) Trzeba zacząć od podstawowej rzeczy: obowiązek wyborczy, a potem cierpliwości.
P.S. Jeśli się wzorować na prawie któregoś z krajów to prędzej na Czechach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie