01111977 Napisano 8 Maj 2008 Autor Napisano 8 Maj 2008 Inni moga rowniez dotknac,powiesic na scianie,rozebrac,wyczyscic czy pokazac znajomemu.Inni tzn.kto?Brytyjczycy np.Czy ktos z was slyszal zeby w wielkiej brytanii ktos kogos zastrzelil czy zranil z dezaktywowanej broni? Mozna ja kupic na straganie na targu.Bron jest zdezaktywowana ale mozna ja rozebrac,przeladowac i oddac suchy strzal.Dlaczego polskie prawo ogranicza swobody obywatelskie i zabiera ludziom mozliwosc realizowania swoich zainteresowan.Dlaczego tym ktorzy znalezli zardzewialy destrukt wytacza sie procesy i daje wyroki,podczas gdy kryminalisci chodza po ulicach z bronia gotowa do strzalu i sa bezkarni? Ponizej link z fajnej angielskiej stronki kolekcjonerskiej.Podane rowniez ceny poszczegolnych exponatow.Zamieszcze rowniez fotke paru karabinow ktore mozna bylo za pare funtow nabyc na targu staroci na ktorym bylem w zeszlym tygodniu.Pzdr
01111977 Napisano 8 Maj 2008 Autor Napisano 8 Maj 2008 http://www.deactivated-guns.co.uk/deactivatedguns.htm#post
walker69 Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 Kolejny który się zachwyca Anglią. Jak więcej ludzi po studiach poleci do Anglii to nie wiem kto ma to prawo zmienić za 5/10 lat.? U nas zmiany postępują wolno ale kiedyś nastąpią. Do tego trzeba też zmian społecznych, a nie tylko huraa" i zróbmy nowe prawo. Wyobrażam sobie co by się zaczęło dziać. Grupy przestępcze przetrzymywałyby broń udając kolekcjonerów, a nastoletni domorośli saperzy trzymaliby po 200kg granatów w piwnicach :) W dodatku policjanci zamiast bandytów dalej ścigaliby kolekcjonerów czy przypadkiem nie mają czegoś nielegalnego.P.S. Regulamin wędkarski jest dopiero zacofany! Jest więcej ograniczeń niż ryb :) W Anglii zasada jest jedna: nie zabierasz ryb. U nas nawet gdyby wprowadzić ten świetny moim zdaniem przepis, na wsiach dalej wyławiałoby się ryby firankami i raziło prądem. Jesteśmy po prostu jeszcze daleko za murzynami ale cierpliwości ;)
01111977 Napisano 8 Maj 2008 Autor Napisano 8 Maj 2008 Jak juz te od dawna zapowiadane zmiany nastapia to z cala pewnoscia wielu z nas wroci.Pozatym wyemigrowal do tej pory milion (U.K)Pozostalo grubo ponad 35 milionow.Gdyby sposrod nich choc 10% zaczelo glosno wyrazac swoja opinie na forach takich jak te to moze kolejne 10% zainteresowalo by sie zagadnieniem i wplynelo na kolejne kilka procent ktore moglyby cokolwiek zmienic.W cywilizowanym swiecie slucha sie jednostek i wyciaga wnioski.Nie zgodze sie rowniez ze zlagodzenie prawa zamienilo by polske w 'dziki zachod' i wszyscy biegali by po ulicach obrzucajac sie granatami.Mowimy zdaje sie o legalnie zdekowanej broni do celow kolekcjonerskich.Nie interesuja mnie przestepcy i naciagacze prawa.Oni byli sa i beda bez wzgledu na prawa i ustroje i to z nimi trzeba walczyc a nie z uczciwymi ludzmi ktorzy nie zawsze musza zbierac znaczki lub robic na drutach sweterki w paski.Wedkowanie to zupelnie inna kwestia.Bylem pozatym na lowiskach komercyjnych w anglii,gdzie idziesz ze zlowiona ryba do kasy i placisz za wage.Nie wszyscy lapia dla sportu.Trzeba natomiast wykupic licencje na poczcie co nie jest zadnym wydatkiem.Niektorzy dzikusi nie umieja tego uszanowac i stad caly rozglos.
Łupaszko Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 kolego, to prawo to pozostałość komuny na którym Policja robi wyniki", jako, że i w ludności mentalność homosovieticusa" tkwi głęboko to i sprzeciw wobec nielogicznego ograniczania swobód obywatelskich niewielki...może za kilka dekad...
mowglyn Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 Powtarzałem to już wiele razy na forum i powtórzę raz jeszcze: Mamy w tej materii prawo odziedziczone w spadku po reżimie, który obawiał się zbrojnego obalenia!!!!
zbyniek Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 Walker69. nie masz racji tu chodzi o broń strzelecką np. wykopaną z ziemi i zardzewiałą, nie słyszałem jeszcze żeby ktoś strzelał z wykopanej i zardzewiałej broni, a granaty to już inna bajka bo granatów chyba nie ma w sklepie z bronią.
leszekranger11 Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 Dlaczego możemy sobie tylko popatrzeć????.Dlatego że lata byliśmy pod zaborem Rosyjskim.Dlatego iż ludzie rządzący za komuny,przeszli do podziemia i nadal rządzą ,tym nieszczęsnym krajem.Dlatego że mając dużo na sumieniu,nie dopuszczą aby broń była w prywatnych rękach.Handel nielegalny bronią jest na coraz większa skalę w Polsce.Kolekcjonerów oraz ludzi którzy cokolwiek chcą zrobić w Polsce,porostu,niszczy się.Dlatego że prawo w Polsce jest prawem, źle sprecyzowanym,którym można manipulować jak się, chce według uznania<wystarczy dobra papuga>.Dlatego że NARÓD POLSKI-jest coraz biedniejszy.Wyrównajmy płace nasze z zachodem-wtedy nie będzie poco wyjeżdżać do pracy za granice.Wtedy żaden Fant pochodzący z wykopalisk niezostanie sprzedany za granice bo nie będzie się opłacać.Panowie-ktoś,kiedyś ładnie powiedział-ŻEBY POLSKA BYŁA POLSKĄ.Postarajmy się wdrożyć te słowa w czyn.POZDRAWIAM.
tombspider Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 w 99% zgadzam się z przedmówcą, potrzebne jest nowe, bardziej ludzkie prawo! Przecież do parodia żeby łuska z TT-ki była powodem by kogoś ścigać po sądach.
zbyniek Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 leszekranger11. Masz wielką prawdę ale ŻEBY POLSKA BYŁA POLSKĄ to chcesz ty albo ja czy inny odkrywca a taki pasibrzuch co siedzi za korytem to on patrz żeby jemu było dobrze, żeby on miał co do gara wsadzic, a nie interesuje go co ty zjesz(czy to że ty chcesz miec broń w domu włącznie do celów kolekcjonerskich). Jak im jest dobrze to znaczy że i nam musi byc dobrze.
leszekranger11 Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 Całym sercem się z tobą kol.zbyniek zgadzam.Chociaż wybralibyśmy w kolejnych wyborach posła ,czy osła ,to sie nie zmieni.Przed wyborami obiecują,a potem wszystko psują-rym.Dochrapawszy się funkcji,szary człowiek jest niczym dla niego.Moim zdaniem niedotrzymanie obietnicy wyborczej powinno się łączyć z samounicestwieniem.
terenowiec69 Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 Więc tak i tak zeszło wszystko do podziemia i na razie nie ma sie co podniecać że bedzie lepiej.
leszekranger11 Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 Nie kol. z kieleckiego.Wszystko jest w rękach naszych.Sami tworzymy historie,sami jesteśmy kowalami własnego losu.SOLIDARNOSC-tez zaczynała od niczego,a teraz??????????????.
tombspider Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 Wszystko jest w rękach naszych.Sami tworzymy historie,sami jesteśmy kowalami własnego losu.SOLIDARNOSC-tez zaczynała od niczego,a teraz??????????????."ano właśnie kolego - NIC !! Pomimo Solidarności i obalenia komuny prawie 20 lat temu, wciąż mamy prawo z epoki kamienia łupanego, niestety...
terenowiec69 Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 Ale to nie to samo-wiesz o czym mowię.Zresztą napisano wiele tu na forum na ten temat.
tombspider Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 i to jest ten 1 % z którym się z Tobą nie zgodzę :) a przecież mogła by być naprzykład licencja za chodzenie z wykrywką, powiedzmy 20/30 złotych od osoby przeznaczone na muzea. Płacisz i kop bracie ile wlezie, byle syfu w lesie nie narobić i nie na stanowiskach archeo...
tombspider Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 wiem, kolego wiem... też chce żyć w normalnym kraju...
leszekranger11 Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 Częściowo się zgadzam z tobą kol.-lecz płacisz 20 30 zł i kopiesz ile chcesz,to nie tak bo to wygląda jak 20 30 i kradniesz ile chcesz-to bez jakiegokolwiek ,co do twojej osoby.POZDRAWIAM
leszekranger11 Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 W tym kraju niema normalności ale możemy to zmienić.Ja nie jestem LENINEM.Mogę tyle samo co wy ,jako jednostka-ale jako zespół?LENIN,WAŁĘSA itp.też byli zwykłymi ludźmi,a jednak masy ich wypchnęły na wyżyny.
tombspider Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 Być może masz racje. Ja to po prostu widzę tak: płacisz i kopiesz, a co kopiesz to już my dobrze wiemy; setki łusek, konserwiaków, polmosów, ot czasem monetka się trafi, a czasem od wielkiego święta to i menażka czy bagnecik :) ale są to fanty produkowane na potrzeby prowadzenia wojny w milinach sztuk, żadne muzeum i żaden konserwator zabytków raczej nie znajdzie w budżecie kasy na konserwacje iluś tam tysięcy wykopanych łusek/guzików/monet choć są one sprzed 1945r. i podlegają one pod ustawę o zabytkach. Są więc dwa wyjścia, albo trafią one do osób prywatnych, albo zgniją w ziemi. To samo tyczy się wykopkowej broni. Do tego że z wykopanego ogryzka pistoletu nikomu krzywdy zrobić się nie da żadnego odkrywcy (ani żadnego zdrowo myślącego człowieka) nie trzeba przekonywać, ale prawo jest takie jakie jest...
leszekranger11 Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 Zgadzam się-prawo jest takie jakie jest-czyli do D:>
leszekranger11 Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 Na dziś kończę,idę oglądać koziołka matołka.NARA!!!!
walker69 Napisano 8 Maj 2008 Napisano 8 Maj 2008 Nie chciałem jakiś kontrowersji wywoływać ale zauważ, że w Anglii:1. Jest inny system prawa2. Jest inne społeczeństwo i inna historia najnowszaMy mieliśmy komunę i mamy takie społeczeństwo jakie mamy. Klasa polityczna jest na niskim poziomie bo ludzie nie pofatygują się przed wyborami sprawdzić w internecie, który z kandydatów jest coś wart albo w ogóle nie idą na wybory, a potem pierniczą najwięcej jak to jest źle i niedobrze :) Trzeba zacząć od podstawowej rzeczy: obowiązek wyborczy, a potem cierpliwości.P.S. Jeśli się wzorować na prawie któregoś z krajów to prędzej na Czechach.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.