Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik

von Neumarkt

Pytanie

Napisano

Witam,znajomy przyniósł mi taki oto nieśmiertelnik,znalazł go podczas leśnych.Czy często na nieśmiertelnikach wybijano praktycznie pełne dane adresowe?,wykonany z cynku.Raschdorf to obecnie część Szczepanowa,miejscowości przy trasie kolejowej Wrocław-Legnica,pozdrawiam v.N .

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,znajomy przyniósł mi taki oto nieśmiertelnik,znalazł go podczas leśnych.Czy często na nieśmiertelnikach wybijano praktycznie pełne dane adresowe?,wykonany z cynku.Raschdorf to obecnie część Szczepanowa,miejscowości przy trasie kolejowej Wrocław-Legnica,pozdrawiam v.N .

Napisano

Witam,wracam do tematu nieśmiertelnika ponieważ wpadło" mi w ręce takie oto pamiątkowe zdjęcie żołnierzy uczestniczących w I wojnie światowej a pochodzących właśnie ze Szczepanowa.Na zdjęciu tym,dwa górne rzędy przedstawiają tych którzy już nigdy nie powrócili w rodzinne strony.

Napisano
Od ok. 1915 r. kiedy do użytku wprowadzono w armii pruskiej duże owalne nieśmiertelniki,regulaminowo na każdej blaszce winien być adres właściciela ,chociaż oczywiście trafiają się wyjątki tylko z nr. kolejnym i skrótem nazwy jednostki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie