Skocz do zawartości

Hitlerjugend

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej nie ma takiej samodzielnej grupy - najwyżej kilku ludzi występujących na paru rekonstrukcjach.

Czyżby autor tematu został zainspirowany niedawnym Modlin-Berlin 1945-2008" gdzie pojawił się jeden lub dwóch członków HJ:P?

Raczej nie ma takiej samodzielnej grupy - najwyżej kilku ludzi występujących na paru rekonstrukcjach.

Czyżby autor tematu został zainspirowany niedawnym Modlin-Berlin 1945-2008" gdzie pojawił się jeden lub dwóch członków HJ:P?

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Osobiście jestem przeciwny takim pomysłom jak 14-16 latkowie w mundurach HJ. Co, ciągnie, żeby poparadować w ślicznym mundurku ze 'sfastą' ?!? A po co ? Jak wygląda Twoja wiedza na temat tamtego okresu ? Co masz z historii ?

Poczytaj trochę,nabierz wiedzy dorośnij i wtedy się zastanów.

pojedynczy członkowie HJ pojawiają się na inscenizacjach gdyż jest to wymóg czasu i miejsca - walki w Berlinie etc. Istotą rekonstrukcji jest nie tylko wierne odtworzenie munduru, wyposażenia, ale także specyfiki jednostki - wykonywanych zadań, metod szkolenia. Organizacja młodzieży hitlerowskiej istniała po to żeby dzieci wychowywać w ideologii narodowo-socjalistycznej, temu służyły szkolenia polityczne, pogadanki, podejmowane akcje. z drugiej zaś strony była to organizacja paramilitarna mająca przygotować do służby wojskowej i temu służylo trenowanie taktyki, strzelanie z broni wojskowej etc.
Reasumując jesteś pewny, że chcesz studiować Mein Kampf", wystapienia Josefa Goebbelsa, Baldura von Schirracha, dywagować nad wyższością rasy nordyckiej nad pozostałymi?
Niestety niedojrzałe myślenie zdradza Twój wiek, no cóż to przykre, że tym młodym człowiekiem nie zajął się nikt żeby dostarczyć mu podstaw do stworzenia właściwego kręgosłupa moralnego, a być może za kilka lat byłby wartościowym narybkiem dla którejś z grup rekonstrukcyjnych, bez obaw o ukryte intencje ideologiczne.
nie jest prawdą, że każdy poniżej 18 roku zycia jest zbyt niedojrzały by móc być wartościowym rekonstruktorem, znam kilka przypadków, dużej przydatności takich osób, kwestie niepełnoletności można w tym przypadku dopracować z udziałem rodziców czy opiekunów i to działa. Niestety niektórzy dorośli" zachowują się tak szczeniacko, że należało by ich przepędzić z rekonstrukcji na cztery wiatry bo tylko przynoszą wstyd i hańbę, więc cenzus wieku nie ma tu nic do rzeczy.
Natomiast nasz autor wątku, no cóż... być może ma szczere intencje, ale HJ to zdecydowanie zły pomysł

Najbardziej boję sie tego obserwowanego przeze mnie osobiście tego połączenia braku świadomomości z totalnym brakiem odpowiedzialności za swoje czyny oraz wybiórczego, konsumpcyjnego traktowania życia i świata. I to niezależnie od wieku, tutaj się zgadzam. Komu by się tam chciało znac datę i wiedzieć co to była 'Noc Kryształowa'. W du..ie to mam - to było dawno i nikomu to niepotrzebne... Ważne że mam śliczny mundurek i jestem 'gość'...

Tylko co ja tutaj będę cudze dzieci uczył, jak ich rodzicom się nie chce uczyć...

PS: swojego zdania nie zmienie, niezaleznie od wyjątków. Ja w ogóle jestem zwolennikiem podniesienia progu pełnoletności do 21 lat (jak w USA). A do GRH wstęp za okazaniem ostatniego świadectw szkolnego z oceną z historii min. dobrą (4)

Pomysł z rekonstruowaniem HJ uważam za chorobliwy. Główny argument przedstawił Duńczyk. Jeśli wycisnąć" z tego rodzaju rekonstrukcji ideologię, to zostaje poprostu scauting, poco więc się w to specjalnie awić"? Mając lat 16 można spokojnie kręcić się" koło jakiejś GRH, zbierać wyposażenie, gromadzić literaturę, rozmawiać z ludźmi, pojawiać się na manewrach. Jak przez te dwa lata człowiekowi nie przejdzie", to można spokojnie zająć się rekonstrukcją. Nie będzie to czas stracony - nabędzie się wiedzy i umiejętności, zgromadzi wszystko co potrzebne i po 18" wystapi się na imprezie idealnie przygotowanym. No chyba, że się ma jakieś przechyły ideologiczne" - wtedy polecam wizytę u psychiatry.

Mario, niestety nie przeceniałbym tu wpływu wiedzy na światopogląd. Można sobie łatwo wyobrazić jakiegoś (neo)nazistę, który będzie znać na pamięć wszystkie daty z historii III Rzeszy, liczbę ofiar nazizmu z podziałem na narodowości itp. Ocena (4) z historii jest za wiedzę, nie za poglądy. Także to naszym, środowiska, zadaniem jest samokontrola i samooczyszczanie się z takich elementów". Szkoła ani uczelnia za nas tego nie załatwią".

Co do progu pełnoletności, to czasem jak widzę niektóre zachowania (np. pijanych ułanoidów walących szablami po głowach ludzi) albo czytam niektóre posty, to dochodzę do wniosku, że przed udziałem w imprezie z bronią i pirotechniką trzeba chyba pokazywać papiery od psychiatry...

No więc nie jestem neonazistą!! Chciałem kiedyś rekonstrułowac KBW, ale po sięgnieciu do literatury i po dogłębnej analizie doszedłem do wniosku, iż człowiek w moim wieku poprostu by nie pasował do tej oli". A HJ i owszem, była to organizacja paramilitarna która nie została uznana za organizacje zbrodniczą w przeciwieństwie do SS. Więc człowiek bawiący się w reko Waffen SS jest neonazistą,popiera ideologie nazistowską i faszystowską zapewne jest antysemitą i czuje się Ubermann. Przywykłem do dyskryminacji osób w moim wieku, ale patrząc co na niektórych to myśle, iż mastolatkowie są rozważnieisi.

PS. z histori mam 5 bo na szóstke to tylko bóg umie :)

Chciałem kiedyś rekonstrułowac KBW, ale po sięgnieciu do literatury i po dogłębnej analizie doszedłem do wniosku, iż człowiek w moim wieku poprostu by nie pasował do tej "roli. A HJ i owszem, była to organizacja paramilitarna która nie została uznana za organizacje zbrodniczą w przeciwieństwie do SS"

Pomijając przeznaczenie Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego, powstał on po II Wojnie Światowej w PRL, Hitler Jugend było organizacją funkcjonującą do jej zakończenia w Niemczech... to mi tak zabrzmimalo jak .. myślałem o rekonstruowaniu żołnierza amerykańskiej piechoty z Włoch, ale po namyśle decyduję się na żołnierza japońskiej, cesarskiej marynarki.." Gdzie Rzym, a gdzie Krym?
No niestety dowodzi to niedojrzałości w podejściu nie tylko do rekonstrukcji. Będę za zakonczeniem tego wątku, temu panu chyba już powiemy dziękujemy

Dyskryminacja ze względu na wiek... Wiesz, wiek jest czynnikiem że tak powiem ymczasowym". Pisząc dyskryminacja" stawiasz mimowolnie znak równości między 16 latkiem chcącym zajmować się rekonstrukcją, a powiedzmy człowiekiem na wózku inwalidzkim, chcącym zajmować się rekonstrukcją. Ten pierwszy będzie miał kiedyś 18 lat i będzie miał pełny wachlarz możliwości. Ten drugi niestety będzie miał bardzo trudno, bo armia z natury rzeczy rekrutuje ludzi fizycznie sprawnych conajmniej przeciętnie.

KBW... wiesz... ogólnie Polska bardzo powoli dojrzewa" jako kraj do rekonstruowania wydarzeń z historii najnowszej. Zwłaszcza tych mających charakter wojny domowej. Rekonstrukcja walk Odnia" w Nowym Targu spotkała się na wielu forach z mieszanymi reakcjami. Z innej eczki", nie wiem czy pamiętacie reakcje na opis ekonstrukcji" jakiejś sceny z Akcji Wisła" na Łemkowskiej Watrze: większość głosów była przeciwko samej idei, a nie tylko samemu fatalnemu i nieprofesjonalnemu wykonaniu. Trudność jest następująca: do dziś dla widzów nie jest powszechnie jasne kto był tym złym". Jak pokazuje się walki WP z SS, to jest to jasne. Jak pokazuje się Amerykanów z Niemcami - też. A już jak widzowie oglądają walkę KBW z ludźmi Ognia" to zdania uczonych" są podzielone. Stąd jak raz angażowanie (się) osób nieletnich/młodocianych w tematy kontrowersyjne" jest dolewaniem oliwy do ognia. Co raz to jakaś gazeta / forum atakuje rekonstrukcje historyczne, jak pojawią się zdjęcia ludzi w mundurach SS. Łatwo sobie wyobrazić co by było, gdyby te same niechętne idei rekonstrukcji media dostały na talerzu info, że tym się zajmują dzieci"... Także może przez chwilę warto pomyśleć nie tylko o sobie i swojej dobrej zabawie", ale też o samej idei rekonstrukcji historycznej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie