Skocz do zawartości
  • 0

Carski guzik kryty materiałem???

danieloff

Pytanie

Napisano

Witam, co jakiś czas zarówno w lesie (na dawnych pozycjach) jak i na polach trafiam carskie guziki z orłem pokryte materiałem. Na pewno nie są to przyklejone strzępy munduru - pokrycie jest zrobione profesjonalnie", celowo. Czy sporadycznie stosowano takie w carskiej armii (np. w celach kamuflażowych), czy to jakiś wiejski patent kryzysowy? Jak myślicie?

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
mnie również wielokrotnie trafiały się guziki obciągnięte materiałem, i wcale niekoniecznie po jego zdjęciu były wytarte, zasadniczo, kiedy guzik, klamra lub inny mosiężny element umundurowania / wyposażenia opuszczał fabrykę to błyszczał się jak psie **** i z daleka informował o obecności wroga, dlatego maskowano je w najróżniejszy sposób, od malowania (na przykład klamry austriackie) po obszywanie. Znalezione przeze mnie obszyte guziki były zazwyczaj w stanie ówka sztuka nieśmigane".
pozdro
Jadzia
Napisano

Witam, co jakiś czas zarówno w lesie (na dawnych pozycjach) jak i na polach trafiam carskie guziki z orłem pokryte materiałem. Na pewno nie są to przyklejone strzępy munduru - pokrycie jest zrobione profesjonalnie", celowo. Czy sporadycznie stosowano takie w carskiej armii (np. w celach kamuflażowych), czy to jakiś wiejski patent kryzysowy? Jak myślicie?

Napisano
Ciekawa sprawa... Podczas prac ekshumayjnych w Bykowni w mogiłach kryjących ciała naszych żołnierzy natrafiałem na liczne polskie guziki w ten sposób obszyte, lub raczej obciągnięte materiałem. Możliwe że jest to slad po próbie przerobienia" munduru na ubranie cywilne w celu uniknięcia dostania się do niewoli
Napisano
Z takim obszyciem przy carskich mundurach spotkałem się kilkukrotnie.
W większości (zdecydowanej) był to Tannenberg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie