altean Napisano 15 Luty 2004 Autor Share Napisano 15 Luty 2004 Witam !Mam pytanie o wasze doświadczenie w uruchamianiu zatrzasku bagnetu.Mam MAUSERA 98/05 jest w rdzy i ma zapieczony zatrzask, aż prosi się o elektrolizę ale obawiam się o drewniane okładki ,których nie da się odkręcić. Rdza nie jest aż tak głęboka.Czy elektroliza może uszkodzić okładki drewniane ( czy drzewo nie spęka gdy dostanie wody )?Jak uruchomić sam zatrzask , by nie ingerować w okładki ?Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Luty 2004 Share Napisano 15 Luty 2004 Namocz głowice w terpentynie (tydzień). Potem połóż na twardym drewnie (klepka z parkietu) tak aby głowica była wsparta a zatrzask nie i przez kawałek aluminium wal młotem w przycisk zatrzasku (nakrętkę). Jak drgnie to wypłukuj rdzę w terpentynie i otsukuj zatrzask w dwie strony i tak do skutku.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 15 Luty 2004 Share Napisano 15 Luty 2004 bez przesady z tym młotem bo do takiego oklepańca spokojnie będziesz mógł sobie wsadzić okładki z plastiku i w życiu bez pilnika nie rozkęcisz zatrzasku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 15 Luty 2004 Share Napisano 15 Luty 2004 przepraszam Cyrograf,ale przegapiłem to aluminium i ten młot mnie zmylił Twój sposób jest ok- ja walę drewnianym młotkiem Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 16 Luty 2004 Share Napisano 16 Luty 2004 Są młotki z końcówkami plastikowymi - ZAJEBISTE. Niestety sama końcówka to 60 zł a młotek 170 zł. Jest to profesjonalne narzędzie (mało dostępne) są tańsze w hipermarketach, ale to dziadostwo i zaraz się rozlatuje, dlatego pisałem o dostępnym aluminium. Drewnianego nie posiadam - nie mam z takim doświadczeńa. :)Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 16 Luty 2004 Share Napisano 16 Luty 2004 Mój drewniany po paru latach ma już dość ale i tak nie leży w szufladzie jak gumowy i plastikowy chyba się do niego przyzwyczaiłem /no to łup!/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 17 Luty 2004 Share Napisano 17 Luty 2004 Jednym ze sposobów może być podgrzanie i mosiężny młotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.