De Horsting Napisano 26 Kwiecień 2008 Autor Napisano 26 Kwiecień 2008 Dodam tylko ,że zostało to przywiezione z pn-zach Włoch.Czy to jakaś radosna twórczość ? Dostałem okrzan od brata i szwagra za to ,że zachciało mi się zwozić smierdzące szmaty ;)Co to jest?
Breslau74 Napisano 26 Kwiecień 2008 Napisano 26 Kwiecień 2008 to powinien być gruby jednowarstwowy,bawełniany materiał,ciasno tkany,półimpregnat.Miał chronic przed piaskiem i kurzem a nie przed wodą oczywiście.Na takie mi to wygląda.kolego napisz gdzie we włoszech dokładnie to było znalezione?
Breslau74 Napisano 29 Kwiecień 2008 Napisano 29 Kwiecień 2008 Jeszcze sie wtrące w ten temat,choć już miałem go zakończyć.Masz rację kolego steel.Na tym zdjęciu zszycia wyraźnie nachylają się pod kątem 45 stopni,to znak ,że musiał się tam materiał zaginać.Wrzuciłem wcześniej zdjęcie ciężarówki,to mogła być pałata na stelaż ciężarówki(Blitz?).
Breslau74 Napisano 29 Kwiecień 2008 Napisano 29 Kwiecień 2008 Kolego De Horstig wrzuć,jeżeli Cie ten temat już nie znudził , dokładniejsze zdjęcie tych dziur o których kolega steel wspomniał.pozdrawiam.Breslau74
bjar_1 Napisano 26 Kwiecień 2008 Napisano 26 Kwiecień 2008 http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Panzerdivisionen/21PD-R.htmoczywiście 21 DPanc. ,linki mi się pomieszały...materiał może być z epoki, palma i znaczek niekoniecznie...
Breslau74 Napisano 28 Kwiecień 2008 Napisano 28 Kwiecień 2008 Drogi kolego De Horstig,odpowiem Ci tak.Ja na Twoim miejscu bym tego nie sprzedawał,decyzja należy do Ciebie.Jeżeli chcesz to sprzedać to ze znalezieniem kupca nie powinieneś mieć problemów.O cenach nie będę pisał,ponieważ przyznaje nigdy takiego fantu na aukcjach nie widziałem.Po drugie zawsze mówię:Rzecz jest warta tyle,ile dadzą za nią ludzie.Same parciane taśmy są warte dobrych kilkanaście złotych.Jeżeli mogę coś zasugerować to sprzedawaj ten materiał po kawałku ,a nie w całości.Naprawdę fajna sprawa Ci się trafiła.Materiał z wojenki w relatywnie dobrym stanie ,na dodatek używany przez DAK.To jak trafić 5 w totka.W 2003 miałem przyjemność oglądać wystawę w Monachium.Wyposażenie i uzbrojenie różnych formacji Wehrmacht'u.Od tamtego momentu zacząłem sie trochę interesować tym tematem.DAK i Romel to według mnie jedyny powód do chwały armii III Rzeszy.
De Horsting Napisano 27 Kwiecień 2008 Autor Napisano 27 Kwiecień 2008 Sprawdziłem.Farba rzeczywiście jest biała.Starłem trochę i widać biel!W powiększeniu widać też drobny piasek na płatkach farby
Breslau74 Napisano 27 Kwiecień 2008 Napisano 27 Kwiecień 2008 Witam ponownie.To był kolor panzer dywizji DAK. RAL 1006 to typ barwy.Pałaty,narzuty,namioty.A twój kawałek materiału De Horstig ma taki kolor,według mnie.
Breslau74 Napisano 27 Kwiecień 2008 Napisano 27 Kwiecień 2008 Może to być też ten,choć według mnie 1006 bardziej odpowiada.Bierzmy pod uwagę ,że kolor wyblakł
Breslau74 Napisano 27 Kwiecień 2008 Napisano 27 Kwiecień 2008 Proszę koledzy.Znalazłem fajne zdjęcie w kolorze.Doskonale obrazuje real-colors.Jednym słowem jestem na 99% pewny ,że to oryginał.PozdrawiamBreslau74
De Horsting Napisano 29 Kwiecień 2008 Autor Napisano 29 Kwiecień 2008 To te dziury.Wyglądaja raczej jakby wypalone
Breslau74 Napisano 30 Kwiecień 2008 Napisano 30 Kwiecień 2008 znalazłem jeszcze celtę w takim maskowaniu.1942 rok.pozdrawiam .Breslau74
sten Napisano 27 Kwiecień 2008 Napisano 27 Kwiecień 2008 Dobra reakcja,postaw flaszke szwagrowi.Wg mnie jest to orginal, no i nikomu by sie nie chcialo pierdzulic zeby to wymalowac, a potem pogonic za nedzna dyszke.Gratuluje i pozdrawiam.sten
De Horsting Napisano 26 Kwiecień 2008 Autor Napisano 26 Kwiecień 2008 Ja maqm jeszcze 3 kawałki tej pałaty czy jak to tam nazwać.Jutro dorzucę zdjęcia.Ale na tamtych kawałkach nie ma żadnych symboli.Ten kawałe na zdjęciach jest duży .Ma ok. 3,5 metra na 1,80 - 1,70 Znalezione to było u faceta w małej miejscowaści koło Savony.Ale to nie takie proste bo ojciec tego gościa przeprowadził sie po wojnie z Fracji
De Horsting Napisano 26 Kwiecień 2008 Autor Napisano 26 Kwiecień 2008 Może to ze soba przytargał?Jego syn ani córka juz tego nie pamietają
sten Napisano 27 Kwiecień 2008 Napisano 27 Kwiecień 2008 De Horsting a ile kosztowala cie ta plachta??
De Horsting Napisano 27 Kwiecień 2008 Autor Napisano 27 Kwiecień 2008 cześć sten. no wiesz,mój szwagier dał 10 euro.Ale nie tylko za ten kawałek mam jeszcze 3 inne trochę mniejsze kawałki.chyba nie zrobiłem interesu zycia,prawda?
Breslau74 Napisano 26 Kwiecień 2008 Napisano 26 Kwiecień 2008 Koleggo De Horsting i Bjar1 łatwo można sprawdzić czy znaczek był domalowany.De Horstig weź jakis ostry nóż lub żyletkę i bardzo,bardzo delikatnie poskrob materiał na palmie lub tym znaczku poniżej.Niemcy normalnie używali farb olejnych,na materiale powinno być widać tzw.wykruszyny,pod wpływem czasu farba olejna kruszeje.poskrob i sprawdź czy ta farba jest biała[powinna być biała].Z tego co ja widzę ,to jest to kolor szary ,ale pewnie to zasługa kurzu i brudu.
Breslau74 Napisano 26 Kwiecień 2008 Napisano 26 Kwiecień 2008 Jeżeli to akryl to mamy doczynienia ze ściemą!Ale według mnie to nie jest akryl,ale sam musisz to sprawdzic
De Horsting Napisano 27 Kwiecień 2008 Autor Napisano 27 Kwiecień 2008 Ja na początku myślałem,że to są jakieś za przepraszeniem jaja.Szwagier napisał maila , że u faceta jest płachta ze swastyka i palmą,to kazałem mu brać.
De Horsting Napisano 27 Kwiecień 2008 Autor Napisano 27 Kwiecień 2008 Ja niezbyt się znam na militariach,przyznaje.Dlatego korzystam czasami z waszej pomocy.Zbieram ,szperam i sprzedaje.to takie hobby i trochę pasja.
Breslau74 Napisano 26 Kwiecień 2008 Napisano 26 Kwiecień 2008 może to byc również częśc namiotu.Zdjęcie w kolorze dużo może wyjaśnić
Pytanie
De Horsting
Dodam tylko ,że zostało to przywiezione z pn-zach Włoch.
Czy to jakaś radosna twórczość ? Dostałem okrzan od brata i szwagra za to ,że zachciało mi się zwozić smierdzące szmaty ;)
Co to jest?
63 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.