Skocz do zawartości
  • 0

Żelazny Krzyż za 5 zyla...

Gość Czarny Rafał

Pytanie

Napisano
wczorajszego ( zdaje się, zę udanego ) dnia zauważyłem na kostce jednego z kolesi w mojej szkole Żelazny Krzyż. Po nawiązaniu rozmowy dowiedziałem się, że jest on ponoć orginalny. Jego dziadek walczący w polskiej brygadzie pancernej kolekcjonował" krzyże zabitych niemców, które dziś znajdują się u niego. Od niechcenia zapytałem ile by za niego chciał, gdy usłyszałem o z 5 zyla", nie zastanawiałem się długo :D Obecnie znajduje się ten krzyż u mnie. Niestety moja wiedza dotycząca iemieckich żelaznych krzyży" jest nikła :/ prosił bym o jakieś info.
Opis:
- wstązka ma szerokość 3 centymetrów - w środku przecina ją czarny pasek o szerokośći 1,5 centymetra, a po zewnętrznej stronie dwa 0,5 centymetrowe białe paski. Brakujące 0,5 centymetra zabierają dwa 2,5 milimetrowe czarne paski po bokach.
- Sam krzyż ma 4,3 centymetra szerokości.
Rewers:
W górnej odnodze widać korone ( chyba cesarską ) oraz duże litery FW" ( czyżby inicjały tego, który odznaczenie ustanowił, czyli Fryderyka Wilhelma? ). W środku znajdują się liście dębowe, są trzy skierowane w trzy strony: góra, prawo, lewo. W dolnej odnodze widneje data 1813 ( o ile wiem data ustanowienia odznaczenia ).
Awers:
W górnej odnodze również znajduje się korona - mimo, ze bardzo podobna właśnie zauważyłem, że jednak troche się rózni od tej, która znajduje się po drugiej stronie (Głównie malutkim krzyżem umieszczonym na szczycie). W środku, na skrzyżowaniu ramion widnieje duża litera W" (imię ówczesnego cesarza?), a w dolnej odnodze data 1914 ( rok przyznania odznacznia?).

Tyle opisu, pozatym chciałbym się dowiedzić czy on faktycznie jest autentyczny. Da się to gdzieś sprawdzić? Jakby co to jestem z Poznania.

Z góry dzięki.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
tak to prawda,dziadek kolegi nie mógł zdobyć tego1 wojennego krzyża ponieważ do 2 wojny nie dożył żaden niemiecki uczestnik 1 a walczyli tylko 20 latkowie o hitlerze i geringu nie wspomnę bo to na pewno nie ich krzyż
Napisano
ludzie co wy chrznicie!?
jak uczestnicy I wś nie mogli brać udziału w II wś? nawet jeśli w 1915r. miał gość 25 lat to w 1944r. miał ich 54. a o volkssturmie zapomnieliście? Pozatym przecierz mógłbyć w jakiejś jednostce starszy stopniem oficer noszący krzyż z Iwś. (onkel adolf też takowy miał). sam niedawno wydarłem salamandrę w całkiem dobrym stanie za butelkę wiśniowej nalewki za 5,40zł i srebrną pazerkampfabzeichen (strychówka) za stary niemiecki atlas Europy z 1943r. dlatego jestem skłonny uwierzyć w autentyzm tej historii. nie każdy wie co sprzedaje.
Jak ktoś wie jak umieścić tu foto to niech da maila - podrzucę wtedy zdjęcia hełmu i odznaki.
Napisano
Jacenty. Trochę przesadziłeś z tym, że ikt z uczestników I WŚ nie dożył II WŚ". Czy masz jakieś informacje o masowym pomorze Niemców po 1918 roku?
Napisano
Brudny Harry czarny lolek czy jak Ci tam ,całkiem daleki jestem od tego żeby się do Ciebie ......ponieważ jesteś chłopcem i w dodatku pewnie nieletnim ,a moj syn by mi tego nie darował i z kim wtedy chodziłbym na piwo,po prostu Twoje stwierdzenie że Twój krzyż jest taki jak ten w linku jest bez sensu skoro sam wcześniej opisałeś wstążkę awers i rewers twojej zdobyczy,a ma to się nijak do tego co jest na mundurze !ponieważ w takim krzyżu na rewersie znajdziesz tylko zapinkę do munduru ,a wtedy wstążkę możesz sobie włożyć do piórnika Z Poważaniem Jacenty
Napisano
cholerna nieznam się na tym żelastwie, chociaż zastanawiałem się jak on jest do tego umocowany... poprostu wydawało mi się, ze skoro jedna strona sie zgadza, to druga też będzie.
Napisano
czarny rafał kupiłeś 1 wojenny krzyż żelazny-sebro powinno składać się z dwóch połówek pomiędzy którymi jest jak sama nazwa wskazuje żelazne wypełnienie/ można to sprawdzić magnesem/ze względu na cenę nawet gdyby to była podróbka to i tak możesz być zadowolony.Poprawiacze historii w swoje wyroby wkładają jednak czasami kawałek żelaza a wtedy metoda z magnesem odpada i pozostaje tylko doświadczenie i znajomość tematu
Napisano
Oczywiście, że weterani pierwszej wojny uczestniczyli w drugiej.W polskiej armii większość wysokich oficerów była z wojsk zaborczych. Tak więc i oficerowie niemieccy i volksturmiści mogli mieć krzyże z 1 wojny. Przeciez są znaleziska np, dwóch nieśmiertelników razem - 1 i 2 wojennego.
Napisano
najważniejsze,że jest autentyczny,a wiedzę zdobywa się przez całe życie i pewnie już niedługo będziesz ekspertem w tym temacie.Zwróć uwagę na szmatkę bo teraz wiele autentycznych krzyży ma współczesny dodatek. Jacenty

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie