von Neumarkt Posted April 17, 2008 Author Share Posted April 17, 2008 Mam pytanie dotyczące monet z brązu,a mianowicie czy były bite w średniowieczu na terenie europy środkowej?,za informację z góry dziękuję,v.N . Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted April 17, 2008 Share Posted April 17, 2008 W średniowieczu monet brązowych raczej nie bito,chyba że są wykonane z tak lichego srebra(denary,a może i ich falsyfikaty?)że sprawiają takie wrażenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
von Neumarkt Posted April 18, 2008 Author Share Posted April 18, 2008 Pytanie takie zadałem z powodu wpisu do książkiSTUDIA Z DZIEJóW ŚRODY ŚLĄSKIEJ,REGIONU I PRAWA ŚREDZKIEGO",a dotyczy on skarbu odnalezionego w Środzie a składającego się z monet brązowych W TYM jednej Hadriana. Ostatnio słyszałem że nie były to monety rzymskie(oprócz tej jednej),więc jakie!?,Greckie,Celtyckie chyba nie,pozostaje więc średniowiecze i okres póżniejszy.A może ma ktoś dostęp do tej literatury:J.Wielowiejski,op.cit.",strona 380.Nie wiem co oznaczają skróty,ale tam powinien być opis tego skarbu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted April 18, 2008 Share Posted April 18, 2008 Ostatnio słyszałem że nie były to monety rzymskie(oprócz tej jednej),więc jakie!?,Greckie,Celtyckie chyba nie,pozostaje więc średniowiecze i okres póżniejszy...np.http://coins.listings.ebay.com/Coins-Ancient_Byzantine_W0QQfromZR4QQsacatZ3364QQsocmdZListingItemList Link to comment Share on other sites More sharing options...
musamman2 Posted April 18, 2008 Share Posted April 18, 2008 Brązowe mogły być arabskie, były takie również w średniowieczu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
von Neumarkt Posted April 18, 2008 Author Share Posted April 18, 2008 Macie panowie rację,i to by była wspaniała sprawa,a przede wszystkim w książce powinni to opisać dokładnie a tak praktycznie nie ma nic,pozostaje jedynie pozycja pana Wielowiejskiego,dziękuję i pozdrawiam v.N . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.