Skocz do zawartości

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W średniowieczu monet brązowych raczej nie bito,chyba że są wykonane z tak lichego srebra(denary,a może i ich falsyfikaty?)że sprawiają takie wrażenie.
Napisano
Pytanie takie zadałem z powodu wpisu do książkiSTUDIA Z DZIEJóW ŚRODY ŚLĄSKIEJ,REGIONU I PRAWA ŚREDZKIEGO",a dotyczy on skarbu odnalezionego w Środzie a składającego się z monet brązowych W TYM jednej Hadriana. Ostatnio słyszałem że nie były to monety rzymskie(oprócz tej jednej),więc jakie!?,Greckie,Celtyckie chyba nie,pozostaje więc średniowiecze i okres póżniejszy.A może ma ktoś dostęp do tej literatury:J.Wielowiejski,op.cit.",strona 380.Nie wiem co oznaczają skróty,ale tam powinien być opis tego skarbu.
Napisano
Ostatnio słyszałem że nie były to monety rzymskie(oprócz tej jednej),więc jakie!?,Greckie,Celtyckie chyba nie,pozostaje więc średniowiecze i okres póżniejszy...
np.
http://coins.listings.ebay.com/Coins-Ancient_Byzantine_W0QQfromZR4QQsacatZ3364QQsocmdZListingItemList
Napisano
Macie panowie rację,i to by była wspaniała sprawa,a przede wszystkim w książce powinni to opisać dokładnie a tak praktycznie nie ma nic,pozostaje jedynie pozycja pana Wielowiejskiego,dziękuję i pozdrawiam v.N .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie