torba5 Napisano 15 Kwiecień 2008 Autor Napisano 15 Kwiecień 2008 Witam jak w temacie Francuzki artyleryjski ??
smuga_79 Napisano 16 Kwiecień 2008 Napisano 16 Kwiecień 2008 Tak powinna wygladac rekojesc tego tasaka piechoty francuskiej M. 1831. Punca na glowni wyglada jak by literki wybijane byly po koleji. A gdzie odbiory na mosieznej rekojesci ? Chyba ze to jakis super eksperymentalny model zrobiony w XXIw :))
De Horsting Napisano 16 Kwiecień 2008 Napisano 16 Kwiecień 2008 Widziałem takie coś w Belgii,na ścianie w bibliotece miejskiej. Twój to chyba rzeczywiście kopia.Oryginał miał więcej sygnatur,numer serii itp
MK Napisano 16 Kwiecień 2008 Napisano 16 Kwiecień 2008 Nie chciałem się wypowiadać bo nie jestem znawcą w tym temacie, ale na pierwszy rzut oka wyglądało mi to na kopię - kilka różnic zwłaszcza jeśli chodzi o rękojeść, wiadomo też, że robią śliczne kopie zarówno Francji 1831 jak i np. artylerii pruskiej. Koledzy też nie mają pewności - może pomsee powie dlaczego oczywiście oryginał" - pozdro
FestungGlogau Napisano 16 Kwiecień 2008 Napisano 16 Kwiecień 2008 Ciezko powiedziec ale mialem Glaudiusa i mial sygnatury na rekojesci, ostrze mialo troche inny ksztalt i jak widac na zdjeciach oryginalu rekojesc rowniez ma inny ksztalt. Mam na mysli to jak by jajowate wgniecienie(moj wlasnie takie mila i byly tam nabite numery) i kule na gorze Przepraszam za bledy nie mam polskiej klawiaturyPozdrawiam Adrian
pomsee Napisano 17 Kwiecień 2008 Napisano 17 Kwiecień 2008 Panowie były tez gladiusy przeznaczone dla strażaków w typie wpjskowego wz. 1831.Według mnie własnie ytaki jest ten nalezący do torba5. Wklejam fotke innego, strażackiego gladiusa.
smuga_79 Napisano 16 Kwiecień 2008 Napisano 16 Kwiecień 2008 WitamDla mnie to nieudolna kopia. A wybita nazwa producenta powala:)To tak jak by na polskiej szabli napisac: Borowski, Mann, Arma , Warszawa :)Pozdrawiamsmuga_79
pomsee Napisano 16 Kwiecień 2008 Napisano 16 Kwiecień 2008 Gladius piechoty francuskiej wz. 1831, oczywiscie oryginal i piekny stan.
smuga_79 Napisano 17 Kwiecień 2008 Napisano 17 Kwiecień 2008 WitamWidoczne sa roznice rowniez miedzy tym jak i obiektem dyskusjiWidzialem tez kopie tasakow rosyjskich M. 1827 i M. 1834 - oba mialy pile na grzbiecie.Pozdrawiamsmuga_79
Pytanie
torba5
Witam jak w temacie Francuzki artyleryjski ??
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.