Skocz do zawartości
  • 0

Tasak Francuzki jaki wz i co o nim myslicie ??

torba5

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak powinna wygladac rekojesc tego tasaka piechoty francuskiej M. 1831.
Punca na glowni wyglada jak by literki wybijane byly po koleji. A gdzie odbiory na mosieznej rekojesci ?

Chyba ze to jakis super eksperymentalny model zrobiony w XXIw :))

Napisano
Nie chciałem się wypowiadać bo nie jestem znawcą w tym temacie, ale na pierwszy rzut oka wyglądało mi to na kopię - kilka różnic zwłaszcza jeśli chodzi o rękojeść, wiadomo też, że robią śliczne kopie zarówno Francji 1831 jak i np. artylerii pruskiej. Koledzy też nie mają pewności - może pomsee powie dlaczego oczywiście oryginał" - pozdro
Napisano
Ciezko powiedziec ale mialem Glaudiusa i mial sygnatury na rekojesci, ostrze mialo troche inny ksztalt i jak widac na zdjeciach oryginalu rekojesc rowniez ma inny ksztalt. Mam na mysli to jak by jajowate wgniecienie(moj wlasnie takie mila i byly tam nabite numery) i kule na gorze
Przepraszam za bledy nie mam polskiej klawiatury

Pozdrawiam Adrian
Napisano

Panowie były tez gladiusy przeznaczone dla strażaków w typie wpjskowego wz. 1831.
Według mnie własnie ytaki jest ten nalezący do torba5. Wklejam fotke innego, strażackiego gladiusa.

Napisano
Witam

Dla mnie to nieudolna kopia. A wybita nazwa producenta powala:)
To tak jak by na polskiej szabli napisac: Borowski, Mann, Arma , Warszawa :)

Pozdrawiam
smuga_79
Napisano
Witam

Widoczne sa roznice rowniez miedzy tym jak i obiektem dyskusji

Widzialem tez kopie tasakow rosyjskich M. 1827 i M. 1834 - oba mialy pile na grzbiecie.

Pozdrawiam

smuga_79

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie