Skocz do zawartości

Karabin pytanko

Rekomendowane odpowiedzi

....w dziale Nasze odkrycia, ponieważ dokonałem odkrycia:)

Będąc u rodziny w odwiedzinach na Pomorzu, jakoś zgadaliśmy się że lubię antyki i takie tam inne starocie, więc babcia prowadzi mnie za stodołę i pokazuje że TU leży zakopany karabin poniemiecki, dziadek (zaraz jak się wprowadzili-dom był zdobyczny") znalazł ten karabin, ale że po wojnie można było za to dostać wyrok-owinął go w szmaty i zakopał w tamtym miejscu, po prostu się bał...

Wykrywki nie miałem przy sobie więc nawet nie podchodziłem do tematu, moje pytanie dotyczy kwestii prawnej-co z tego że wykopię go może nawet w dobrym stanie, jak mogę dostać wyrok za posiadanie broni? Czy jest sens wogóle brać się za to? Często sami poszukiwacze mówią, że znalazłem ale został w wykopie bo same problemy z tym"...

ew. może ktoś wie jak go zdekować" aby nie był zdatny do użytku?

Pozdrawiam!

Witam. Wg polskiego prawa posiadanie jakiego kolwiek znalezionego karabinu (może być nie wiadomo jak zardzewiały, śmieć") nie jest legalne. Takie znalezisko musi być niby zarejestrowane.

Co do z dekowania to najlepiej zakołkować lufe lub poprostu zaspawać ją. Co do zamka to można zaspawać go lub spiłować iglice.

Pozdrawiam

Taki zdekowany karabin może być powtórnie wykorzystany,i wg prawa jego posiadanie jest karane.
Zeby był całkowicie niezdolny trzeba by go niestety zniszczyc całkowicie.
Taka jest prawda,lepiej niech pozostanie w ziemi,a jeżeli spróbujesz wydobyć,to nie chwal sie tym,a broń boże tu na forum odkrywcy.Bo wtedy wizyta policji 100%.
pozdr.

Broń zadekowana jest legalna tylko jeżeli operacji tej dokona uprawniona instytucja( na koszt osoby zlecającej).Może tego się podjąć tylko na podstawie udokumentowania legalnego żródła pochodzenia. Ponieważ znalezisko wykopane z ziemi jest własnością państwa a nie twoją, a samo posiadanie broni jest przestępstwem, kółko się zamyka i nie masz możliwości dokonania operacji zgodnie z prawem.Proponuję pozostawić znalezisko tam gdzie jest i zaczekać do zmiany przepisów. (może dożyjesz)
pozdrawiam
hilary

Nie wykopuj broń Boże tej starej zardzewiałej giwery ,po co ci ten złom ,lepiej kup sobie legalnie dobrą wiatrówkę z gwintowaną lufą przy pomocy której jeśli będziesz się z nią nie właściwie obchodził zrobisz sobie krzywdę lub kalekę z sąsiada ,albo kup zestaw petard w super-markecie które jeśli nie wykażesz się refleksem zrobią ci z ręki pędzel ,ale nie zbieraj pod żadnym pozorem prawie 100-letniej amunicji pistoletowej bo istnieje ponoć takie prawdopodobieństwo że trzymając ją w kieszeń i grzebiąc w niej paznokciem może urwać ci jaja ,lub podczas pełni pieprznie samoczynnie stojąc gdzieś na półce robiąc dziurę do sąsiada i rodzice będą cię musieli wyciągać z pierdla.Takie mamy prawo ,stare ,niesprawne i zardzewiałe jest bee a nowe ładne wybuchowe cacy ,i to wszystko ponoć w trosce o zwykłego szarego obywatela .Pozdro...

Witam!
A czy bedziesz mógł spokojnie zasnąć z myślą, że tam leży to historyczne cacko i w przegniłych szmatach zaczyna rdzewieć? Jeśli sie obawiasz o konsekwencje posiadania tego typu eksponatów to chociaż zadbaj o to,żeby poleżało w ziemi jeszcze długo... Wykop, natłuść i owiń w tłuste od smaru nowe szmaty... Szkoda by mi było tak zostawić...
Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie