Gość Napisano 12 Luty 2004 Napisano 12 Luty 2004 Właśnie trafiłem na obszerną stronę www traktującą o w/w temacie:http://republika.pl/pustkow/index.htmBardzo ciekawa, jeśli ktoś nie ma dostępu do literatury, to polecam, zwłaszcza przed wypadem do Blizny.pzdr
jacek1 Napisano 12 Luty 2004 Napisano 12 Luty 2004 Tak dla ścisłości to autor strony powinien napisać nie: posłużyłem się książką, ale przepisałem książkę. Również stwierdzenie: rzetelnie sprawdziłem fakty jest na wyrost, ponieważ ładnie sfotografowane resztki podstawy wyrzutni V-1 podpisał wyrzutnia v-2, ale to pozwala mu wejść do grona fachowców w temacie poligonu Blizna, bo zachował się tak jak jego poprzednicy- przepisał z innego wydawnictwa i po swojemu podpisał zdjęcia (żeby było coś innego). Ale ogólne wrażenie całkiem dobre warto się z nim spotkać.pozdrawiam Jacek
kucek Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 Witam i objawiam sięDo jacek1po części masz rację mianowicie starałem się jedynie przedstawić historię poligonu Heidelager wg. tej pierwszej książki, a moja strona traktuje o poligonie (ale nie o V2).Pozatym skądś trzeba czerpać wiedzę, a jeśli żródła są nie do końca prawdziwe...Jeśli chodzi o Bliznę to opisałem fakt istnienia strzelnicy i to wszystko. Nawet na mojej stronie potraktowałem ten temat trochę marginalnie. Do Blizny mam z dziesięć kilometrów i się tym nawet zbytnio nie interesuje.Pozatym strzelnica była mniej niż rok więc to tylko krótki epizod.Co do sfotografowanej podstawy wyrzutni V1" (zdjęcie wykonane w latach sześćdziesiątych) to niestety ale w Bliznie nigdy ich nie było, był to poligon V2. Prace nad V1 prowadziło Luftwaffe a V2 Whermacht - wojska lądowe czyli konkurencja(odsyłam do programu B. Wołoszańskiego). A podpisując tak zdjęcie wcale nie chodziło mi o to aby wyglądało na coś innego.Co do książki Wojewódzkiego na temat poligonu Heidelager to autor popełnił kilka błędów. Może nawet nigdy nie był w Pustkowie. Np. podpisał zdjęcie pomnika jako Pustków-Blizna chociaż z Pustkowa do Blizny jest chyba z dziesięć kilometrów, pomylił komendanta poligonu itp.Pozatym V1 jest mylnie nazywana rakietą choć posiadała silnik pulsacyjny, (odrzutowy) ale nie rakietowyMam znajomego który w tym czasie był junakiem w baudienscie i pracował przy budowie strzelnicy, rozmawiałem z nim trochę na ten temat, i zupełnie mi się nie zgadzają różne wydarzenia, i kto ma w takiej sytuacji rację? Autorzy książek czy gość który ma z 80 lat.Teren Blizny jest już kompletnie zryty. Zaraz po wejściu ruskich Stalin wysłał specjalną komisję do Blizny, potem miejcowi rabowali wszystko co się dało do odbudowy (wspominam o tym na stronie), a teraz kopacze (byliśmy tam z kumplami;-).Dzięki i pozdrawiam
jacek1 Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 Witam serdecznie kolegę kucek i na wstępie gratuluję smaku i poczucia estetyki. Strona bardzo ładnie wygląda a do tego nienagannie chodzi- pogratulować. Co się tyczy V-1 to ponad wszelką wątpliwość w Bliżnie były strzelania można rzec na 250%. To co podpisałeś jako wyrzutnia v-2 to naprawdę jest podstawa wyrzutni v-1 na 1000%. Ja w żadnym wypadku nie zarzucam ci posługiwania się literaturą tylko układ treści na stronie zbyt przpomina książkę co może być nienajlepiej odbierane. Zgadzam się że jest dużo błędów w literaturze na temat Pustkowa i Blizny. Czy masz może nagranie tego programu Wołoszńskiego o Bliźnie, chętnie bym zobaczył co tam jest. pozdrawiam jacek
jacek1 Napisano 14 Luty 2004 Napisano 14 Luty 2004 Greku ty kiedyś zajmowałeś się bunkrami w Ociece. Sprawdziłem temat, te dwa na górce w stronę Sadyksza były raczej bunkrami bojowymi, nie obserwacyjnymi. Wskazuje na wewnętrzny podział, w jednym z nich zachował sie podział na kazamaty, no i ich położenie- znakomite możliwości ryglowania przeprawy przez tuszymkę w udziale z tymi po drugiej stronie drogi.
marecki. Napisano 15 Luty 2004 Napisano 15 Luty 2004 witam !!jestem własnie po lektórze stronki mi się podoba i napewno polecę ją znajomym pzdr
jacek1 Napisano 16 Luty 2004 Napisano 16 Luty 2004 Witam kolego marecki, można polecić, tylko należy zaznaczyć, żeby nie brali zbyt poważnie rozdziału na temat poligonu w Bliźnie, bo mogą wyrobić sobie złe wyobrażenie na temat tego co tam się działo.pozdrawiam Jacek
Gość Napisano 16 Luty 2004 Napisano 16 Luty 2004 Witam serdeczne kolegę Kucka!Mój wujek był w junakach w baudienście. Budował instalacje wodociągowe w barakach na ringach. Wujek żyje, mieszka w Gdańsku. W lecie był nawet u mnie, chciałem go zawieźć na ringi i do Blizny, ale już nie chciał (byliśmy parę razy w latach 70, 80-tych). Pewnie tak jest, że im starszy, to bardziej mu się przypominają te wszystkie okrucieństwa na Zydach i Sowietach, których pewnie był świadkiem, chociaż z daleka. Potwierdza, że tak, jak napisałeś, jeńcy sowieccy byli trzymani na gołej ziemi, bez ubrań. Między nimi wybuchały bójki, konflikty, które uciszali SSmani strzałami z wieży. Zydostwo, jak maszerowało rano do pracy, to śpiewało piosenkę: A ten Śmigły-Rydz nie nauczył nas nica nasz Hitler złoty nauczył nas robotybums trarada bums" - tu następowała seria żabek" dla zachowania kultury fizycznej" ku niebywałej uciesze i rechotom eskortujących SSmanów.Jak firma skończyła pracę, wujka przenieśli do Jasionki na budowę lotniska (kopali rowy odwadniające itp.)pzdr
marecki. Napisano 16 Luty 2004 Napisano 16 Luty 2004 wiem kolego jacku 1 dużo jest takich stronek internetowych co podają niektóre informacje na wyrost lub piszą same bzdury ta akurat taka nie jest no może i o tym poligonie trochę przesadzili ale reszta jest ok pzdr
bjar_1 Napisano 16 Luty 2004 Napisano 16 Luty 2004 Może nie na temat : kilka lat (3?) temu na giełdzie staroci w Kielcach widziałem kilkanaście wykopanych (podobno w jednym miejscu) szajsmetalowych blaszek SS. Nie pamiętam treści ,ale było to coś w stylu : ??? Btl. Waffen-SS Debica".To może były blaszki tych od poligonu?pzdrbjar_1
Gość Napisano 16 Luty 2004 Napisano 16 Luty 2004 Sorry chłopaki że nie daje znac ale padl mi cały dysk i nie mam kompa w dou dopiero za dwa tygodnie będę miał. Podjeliscie ciekawy temat !!!!!
jacek1 Napisano 16 Luty 2004 Napisano 16 Luty 2004 Wiesz bjar_1 to jest bardzo możliwe bo Heidelager w pewnym momencie przemianowano na Dębica, a był to poligon Waffen-SS. Tak marecki zgadzam się ta stronka jest bardzo dobra. kolega kucek tłumaczył, że Blizna go nie interesuje dlatego nie pisał wiele, ale podejrzewam że brak zainteresowania wynika też stąd, że znaczenie tego poligonu się marginalizuje (widać to nawet w poście kol. kucek) a jest to spory błąd. w literaturze podaje się że jest to tylko poligon szkolno-ćwiczebny. Jest to bzdura. Dodatkowym a może podstawowym zadaniem było prowadzenie doświadczeń z bronią V. Autorzy książek o broni V nie chcieliby dostać tyle razy ile tam było kilometrów betonowych dróg i lini kolejowych, budynków i urządzeń. Jeżeli masz może jakieś materiały na temat Blizny to się odezwij. co się tyczy tej stronki o pustkowie to ja tylko sugerowałem kol.kucek że to trochę śliski temat bo ma tam trochę skanów z książki a wiesz jak to dzisiaj jest z tymi prawami autorskimi.pozdrawiam jacek
BartekB Napisano 16 Luty 2004 Napisano 16 Luty 2004 SS Tr. Üb. Pl. Dębica" to ostatnia oficjalna nazwa tego poligonu. Tak zresztą pisze na stronie kucka.Pozdrawiam
Gość Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 Na stronie Kucka pisze też, że był batalion SS Debica, żeby było śmieszniej, żłożony z SSmanów włoskich. Są zdjęcia insygniów batalionu.pzdr
bjar_1 Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 No to może te blaszki nalezały właśnie do włoskich ochotników" do Waffen-SS.pzdrbjar_1
kucek Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 Witam!Na wstępie chciałbym podziękować za pochlebne opinie o mojej skromnej stronce. Co do tej blaszki SS to jest to rzeczywiście blaszka żołnierza z obsługi poligonu Heidelager. Mam podobną, w najbliższym czasie zamieszczę skan na stronie. Może jak obczaje jak się załącza grafikę to wrzuce na forum.Co do Blizny i broniV, może któryś forumowicz chciałby napisać artykuł na ten temat na moją stronę? Może jacek1?Dzięki i pzdrkucek
kucek Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 WitamA oto i blaszka:10/Rekr.Depot.Waffen SS Debica"Do greka- znam tą piosenkę.Piszesz że Twój wujek nie chciał przyjechać do Pustkowa, podobnie mówi moja ciotka do mojej mamy że ona za nic nie mogłaby tu mieszkać (a mieszkam na 4 ringu). Mój dziadek mieszkał wtedy koło królówki (Góry Śmierci) to był dom najbliżej położony obozów i widziała wszystko na własne oczy. Wieszania, rozstrzeliwania itp. Co ciekawe twierdzi że więźniów najgorzej traktowali Ukraińcy (mam nadzieje że nikt mnie nie nazwie ksenofobem).Ale nie można powiedzieć że każdy Niemiec był zły jak nas uczono w szkole, np. bauerem (kierownikiem gospodarstwa rolnego) w Paszczynie był esesman - Czech. Kiedy zaczęto budować krematorium na królówce, dziadek miał jakieś kłopoty z nim i pewnego dnia przyszedł do niego żeby go zastrzelić ale uratował go Niemiec jakiś chemik zatrudniony w zakładzie w Pustkowie. Po wejściu ruskich złapali go (tego Czecha) i związanego łańcuchem prowadzili po wsi i pytali szto diełał"?, a każdy pluł na niego, potem wyprowadzili go za róg domu i poderżnęli gardło brzytwą.A podobnych histori słyszałem jeszcze sporo.Ps a może ktoś coś wie na temat Waldkaffe? to był taki domek z panienkami? Znalazłem tylko dołek po budynku i bajorko, pozostałość po basenie dla pracujących tam dziewczynek.Ps2 jeszcze może wiecie coś na temat sali kinowej w Pustkowie? Jakoś nikt nie pamięta gdzie to było. Oraz wewnętrzny rozkład baraków wojskowych?Do jacek1sory że Ci nie odpowiedziałem ale nie mam niestety tego programu.Dziękikucek
kucek Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 Wie ktoś co to może być? Jest to chyba brelok na klucze a niestety nie znam niemieckiego:(dziekikucek
Gość Napisano 18 Luty 2004 Napisano 18 Luty 2004 Sprechstelle - to chyba stanowisko do gadania". Czyli może z obsługi megafonu.Pozdrawiam
bjar_1 Napisano 18 Luty 2004 Napisano 18 Luty 2004 Mozliwe ,że blaszki były takie same ,teraz już dokładnie nie pamiętam. Pamiętam tylko ,że były z szajsmetalu" i miały bicia ....Btl.Waffen-SS.Debica". Wszystkie pozatym były przełamane na pół i trochę stopione ,koleś mówił ,że znalazł je w miejscu ,gdzie coś palili...pzdrbjar_1
jacek1 Napisano 18 Luty 2004 Napisano 18 Luty 2004 bardzo chętnie coś napiszę o bliźnie na twoją stronę kucek, dziękuję za propozycję. jednak jeszcze nie teraz bo nie mam wszystkich materiałów a chciałbym uniknąć błędów i pomyłek. jak tekst bedzie gotowy to ci go prześlę.pozdrawiam jacek
Monsun Napisano 18 Luty 2004 Napisano 18 Luty 2004 Witam,SS - Sprechstelle Fe. KP.- czy to nie jest znaczek od jakiegoś Nachrichtendienst? Skróty, to prawdopodobnie Feldkompanie, czyli kompanii polowej. Samo słowo Sprechstelle może określać pomieszczenie, w którym mieścił się sprzęt łączności i nie wykluczone, że był tam również DJ SS- man, który przez tzw. Kołchoźniki podawał komunikaty dla więźniów i strażników.PozdrMarcin
bjar_1 Napisano 12 Marzec 2005 Napisano 12 Marzec 2005 Na Allegro pojawił się nieśmiertelnik o którym pisałem kiedyś wyżej - 4./Rekr.Depot.Waffen SS Debicapzdrbjar_1
ariks Napisano 12 Marzec 2005 Napisano 12 Marzec 2005 a wie ktos co oznaczają napisy z nieśmiertelnika ??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.