Gość Napisano 12 Luty 2004 Napisano 12 Luty 2004 mam takie pytanko bo wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem siekierki kamiennej z póżnego neolitu....kupiłem od faceta siekierkę......zacząłem z nim rozmowei opowiedział mi mi to:przedwojną jego dzidek kopiąc fundamenty pod dom(ok. 1.5 m)wszystko działo się w skarżysku-kamiennymnatrafił na pochówek.....na który składały się 2 siekierki czaszka plus kości rąk.....ale teraz najlepsze siekierka którą ja ma była w czaszce...wbita.. czy było to rytualne morderstwo.????ponadto ....kości zostały zjedzone-pogryzione przez psy(fuu)a z siekierką jedną bo druga zagineła udał się w latach 80 do muzeum ale tam powiedzieli że nic za nią nie dostanie i może dostać darmowe wejściówki do muzeum ....o zrezygnował a ja po 24 latach stałem się właścicielem siekierki..teraz pytanie do archeologów amatorów i profesjonalistów:czy taki opis pochówku pokrywa się z danymi z wykopalisk.siekierka ma 10 cm długości oraz 4 szerokości otwór ma 1.5 cm siekierka wykonana jest z gładzonego granitu...jest bardzo dobrze wyprofilowana..za parę dni wrzucę fotkę na forum.
pomsee Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 Chyba Twoje pytania musisz skierowac do archeologow?
Gość Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 a skąd mam wiedziec czy tu nie ma przypadkiem archeologów......:))))))))))))))))))))))))))))
jotes Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 No właśnie ;-) Chętnie obejrzę, choć archeologiem nie jestem...
jotes Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 No właśnie ;-) Chętnie obejrzę, choć archeologiem nie jestem...
gomp Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 Witam.Na podtawie Twojego opisu mozna wywnioskowac ze jest to pozny neolit lub wczesny braz(otwor na stylisko)i wiecej nic!Sam material bez zbadnia stanowiska jest bezwartosciowy-to tak jakbys znalazl siekierke na wysypisku smieci lub innym zlozu wtornym.Jezeli chodzi o pochowek to w neolicie upowrzechione bylo cialopalenie(obrzadek szkieletowy istnial w kulturach polnocnych) wiec moze to morderstwo ;))?Szkoda ze nie bylo obok zadnej ceramiki(a moze byla??)Ceramika(obok warstw stratygraficznych) stanowi jeden z najleszych materialow na podstawie ktorych mozemy dadowac stanowisko.Dziwny jest material siekierki-granit.Na ziemi kileckiej dominowal krzemien z Krzemionek Opatowskich, a tu mamy granit(moze obfitosc materialu z licznych zloz granitu na zieimi kieleckiej jest tego powodem?)To tyle moim skromnym zdaniem.pzdrgomp
Gość Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 Na kielecczyźnie występują liczne złoża piaskowców i wapieni. Wapienie występują w odmianie miękkiej (Pińczow) i twardej - wapienie krystaliczne (czyli tzw. marmury kieleckie). Nic mi nie wiadomo o złożach granitu, który jest skałą wulkaniczną, a nie osadową. W Polsce granit jest tylko w okolicach Strzegomia. No chyba że weźmiemy pod uwagę głazy narzutowe (pozostałość po epoce lodowcowej).pzdr
Romo Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 Może właściciel siekierki byłwłaśnie z regionu gdzie granitwystępował a ten z rozbita głowąto poprostu jego ofiara ?Dziwne jest to że siekierka pozostaław czasce, w tamtych czasach nie był to towar łatwy do zdobycia i wyprodukowaniawłaściciele raczej szanowali takie rzeczy i nie pozostawiali ich na polu walki chyba żesami gineli przy okazji.Zastanawiaja mnie jeszcze te kości:-)ja na miejscu tychpsów raczej bym tego nie ruszył.
SZZ Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 Do jb42 - jak zamieścisz zdjęcie, to może coś na ten temat będzie mógł powiedzieć mój koleaga archeolog (do poniedziałku jest na zwolnieniu - niestety grypa szaleje na Mazowszu). Czy materiał, z którego wykonana jest siekierka to aby napewno granit? - nie jest to jakaś odmiana krzemienia? A swoją drogą miałbym opory przed trzymaniem w domu siekierki wyjętej z czyjejś głowy - może osoba pogrzebana w tak dziwny sposób została rytualnie powstrzymana przed powrotem pomiędzy żywych?Pozdrawiam:-)SZZ
Jura Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 Do Greka- sorki, że się czepiam, ale granit nie występuje tylko w Strzegomiu. Wspomne chociazby Tatry, czy Karkonosze...Poydrawiam
Gość Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 A tak btw to dla fachowców nie jest chyba zbyt trudną rzeczą ustalenie, z jakiego miejsca pochodzi granit, z którego wykonano wyżej wymienioną siekerkę. Co i tak niczego nie dowodzi na 100%.
Gość Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 dziękuję za takie zainteresowanie............co do aspektów moralnych.że siekierka jest wyjęta z czyjejś czaszki(okropność) ale przeciez nie zakopie jej na polu albo nie wyrzucę do śmietnika........popiewsze odkrycia dokonano przed wojną........siekierka na pewno jest z skały wulkanicznej....tzn. granit z pobłyskami miki......zdjęcia wrzucę na dniach......gdyz czekam na aparat...też uważam że pochówek ten jest jak najbardziej rytualnykogos posądzono o czary czy cośw tym stylu........zatłukli go......obcieli ręce i głowę i zakopali np. 1 km od reszty ciała... a że poziom umysłowy ludzi neolity był nie za duży to poprawili mu jeszcze siekierka w czache żeby przypadkiem z grobu nie wstał.......szkoda że nie jestm posiadaczem całego kompletu......pięna ekspozycja mogła by powstać np. w Muzeum Archeologicznym w Gdańsku....
Gość Napisano 13 Luty 2004 Napisano 13 Luty 2004 nie jest trafne stwierdzenie że poziom tych ludzi nie był zbyt wysoki, próbowałes kiedyś obrabieać krzemień by zrobić proste narzędzie? zaręczam trzeba ich nawet podziwiać, a pochówki w neolicie były bardzo różne czasami krepowano ciala np sznurem, czy na przykład znany jest pochówek Kultury pucharów lejkowatych w którym denatowi wyrwano obie nogi a jedna wsadzono w usta drugą zaś pod głowe , co mialo zapewne uniemożliwic mu powrót do świata żywych w postaci wampira lub innego złego ducha, fakt że Twoje znalezisko jest bardzo ciekawe , wrzuć fotu , bo nawet siekierek kamiennych jest wiele rodzaji :)
Gość Napisano 16 Luty 2004 Napisano 16 Luty 2004 Może to był grób żony, służącej lub teściowe ;-)).Pozdrawiam
Gość Napisano 22 Luty 2004 Napisano 22 Luty 2004 Do kolegi gumpa.Ciałopalenie na terenach ziem polskich było przez kultury neolityczne z późnego neolitu stosowane sporadycznie a dominował obrządek szkieletowy. Ciałopalenie powszechne stało się wraz z napływem kultur mogiłowych we wczesnej epoce brązu. A co się tyczy tego iż jest ona wykonana z granitu: na obszarze gzie została znaleziona siekierka jest wiele podobnych stanowisk z przedmiotami wykonanymi z np. serpentynitu z okolic Jordanowa Śląskiego, gabra z masywu Ślęży i granitu także z okolic Strzegomia oraz narzutowego z wtórnych złóż polodowcowych z okolic Poznania.Wszystkie te zabytki zostały poddane analizie petrograficznej i ustalono surowiec oraz miejsce jego pochodzenia.Ludność neolityczna była znana pozatym z dalekosiężnej wymiany surowcowej...polecam Obróbka kamienia w neolicie ziem polskich" Balcera.Pzdrawiam
Gość Napisano 22 Luty 2004 Napisano 22 Luty 2004 Przepraszam powyższy post jest do kolegi gompa.Sorki
Cyrograf15 Napisano 22 Luty 2004 Napisano 22 Luty 2004 Z tego co wiem to kości z tego okresu zachowują się jedynie z pochówków ciałopalnych a z zwykłych to co najwyżej szkliwo z zębów. Więc skąd kości? No chyba że siekierka została wykorzystna do morderstwa ze dwa, trzy tysiące lat po jej powstaniu.Wojtek
Gość Napisano 22 Luty 2004 Napisano 22 Luty 2004 Pochówki szkieletowe zachowują się też z mezolitu który jest troszkę starszy niz neolit (np. grób w Janisławicach).Owszem szkielet nie jest zazwyczaj kompletny (duży wpływ na to maja warunki tj. rodzaj gleby wilgotność itp. w jakim został zdeponowany denat). Zachowują się zazwyczaj (mowa o starszych okresach) czaszka, kości ramienia, miednica i kości udowe rzadziej piszczelowe...gdyż są to kości grube i nie ulegają tak szybko rozkładowi.A co do pochówków ciałopalnych to zachowanie koći zależy od stopnia ich przepalenia. I powtarzam w neolicie dominował obrządek szkieletowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.