Skocz do zawartości

siekierka neolityczna i jej tajemnica...?!

Gość jb42

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam takie pytanko bo wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem siekierki kamiennej z póżnego neolitu....

kupiłem od faceta siekierkę......zacząłem z nim rozmowe
i opowiedział mi mi to:

przedwojną jego dzidek kopiąc fundamenty pod dom(ok. 1.5 m)
wszystko działo się w skarżysku-kamiennym
natrafił na pochówek.....na który składały się 2 siekierki
czaszka plus kości rąk.....ale teraz najlepsze siekierka którą ja ma była w czaszce...wbita.. czy było to rytualne morderstwo.????

ponadto ....kości zostały zjedzone-pogryzione przez psy(fuu)
a z siekierką jedną bo druga zagineła udał się w latach 80 do muzeum ale tam powiedzieli że nic za nią nie dostanie i może dostać darmowe wejściówki do muzeum ....o zrezygnował a ja po 24 latach stałem się właścicielem siekierki..

teraz pytanie do archeologów amatorów i profesjonalistów:

czy taki opis pochówku pokrywa się z danymi z wykopalisk.
siekierka ma 10 cm długości oraz 4 szerokości otwór ma 1.5 cm siekierka wykonana jest z gładzonego granitu...
jest bardzo dobrze wyprofilowana..

za parę dni wrzucę fotkę na forum.
Napisano
a skąd mam wiedziec czy tu nie ma przypadkiem archeologów......:))))))))))))))))))))))))))))
Napisano
Witam.

Na podtawie Twojego opisu mozna wywnioskowac ze jest to pozny neolit lub wczesny braz(otwor na stylisko)i wiecej nic!Sam material bez zbadnia stanowiska jest bezwartosciowy-to tak jakbys znalazl siekierke na wysypisku smieci lub innym zlozu wtornym.Jezeli chodzi o pochowek to w neolicie upowrzechione bylo cialopalenie(obrzadek szkieletowy istnial w kulturach polnocnych) wiec moze to morderstwo ;))?Szkoda ze nie bylo obok zadnej ceramiki(a moze byla??)Ceramika(obok warstw stratygraficznych) stanowi jeden z najleszych materialow na podstawie ktorych mozemy dadowac stanowisko.Dziwny jest material siekierki-granit.Na ziemi kileckiej dominowal krzemien z Krzemionek Opatowskich, a tu mamy granit(moze obfitosc materialu z licznych zloz granitu na zieimi kieleckiej jest tego powodem?)
To tyle moim skromnym zdaniem.

pzdr
gomp
Napisano
Na kielecczyźnie występują liczne złoża piaskowców i wapieni. Wapienie występują w odmianie miękkiej (Pińczow) i twardej - wapienie krystaliczne (czyli tzw. marmury kieleckie). Nic mi nie wiadomo o złożach granitu, który jest skałą wulkaniczną, a nie osadową. W Polsce granit jest tylko w okolicach Strzegomia. No chyba że weźmiemy pod uwagę głazy narzutowe (pozostałość po epoce lodowcowej).
pzdr
Napisano
Może właściciel siekierki był
właśnie z regionu gdzie granit
występował a ten z rozbita głową
to poprostu jego ofiara ?
Dziwne jest to że siekierka pozostała
w czasce, w tamtych czasach nie był
to towar łatwy do zdobycia i wyprodukowania
właściciele raczej szanowali takie rzeczy
i nie pozostawiali ich na polu walki chyba że
sami gineli przy okazji.
Zastanawiaja mnie jeszcze te kości:-)ja na miejscu tych
psów raczej bym tego nie ruszył.
Napisano
Do jb42 - jak zamieścisz zdjęcie, to może coś na ten temat będzie mógł powiedzieć mój koleaga archeolog (do poniedziałku jest na zwolnieniu - niestety grypa szaleje na Mazowszu). Czy materiał, z którego wykonana jest siekierka to aby napewno granit? - nie jest to jakaś odmiana krzemienia? A swoją drogą miałbym opory przed trzymaniem w domu siekierki wyjętej z czyjejś głowy - może osoba pogrzebana w tak dziwny sposób została rytualnie powstrzymana przed powrotem pomiędzy żywych?
Pozdrawiam:-)
SZZ
Napisano
Do Greka- sorki, że się czepiam, ale granit nie występuje tylko w Strzegomiu. Wspomne chociazby Tatry, czy Karkonosze...
Poydrawiam
Napisano
No rzeczywiście, zapomniałem :) Sorry
Napisano
A tak btw to dla fachowców nie jest chyba zbyt trudną rzeczą ustalenie, z jakiego miejsca pochodzi granit, z którego wykonano wyżej wymienioną siekerkę. Co i tak niczego nie dowodzi na 100%.
Napisano
dziękuję za takie zainteresowanie............

co do aspektów moralnych.że siekierka jest wyjęta z czyjejś czaszki(okropność) ale przeciez nie zakopie jej na polu albo nie wyrzucę do śmietnika........popiewsze odkrycia dokonano przed wojną........

siekierka na pewno jest z skały wulkanicznej....tzn. granit z pobłyskami miki......

zdjęcia wrzucę na dniach......gdyz czekam na aparat...

też uważam że pochówek ten jest jak najbardziej rytualny
kogos posądzono o czary czy cośw tym stylu........
zatłukli go......obcieli ręce i głowę i zakopali np. 1 km od reszty ciała... a że poziom umysłowy ludzi neolity był nie za duży to poprawili mu jeszcze siekierka w czache żeby przypadkiem z grobu nie wstał.......szkoda że nie jestm posiadaczem całego kompletu......pięna ekspozycja mogła by powstać np. w Muzeum Archeologicznym w Gdańsku....
Napisano
nie jest trafne stwierdzenie że poziom tych ludzi nie był zbyt wysoki, próbowałes kiedyś obrabieać krzemień by zrobić proste narzędzie? zaręczam trzeba ich nawet podziwiać, a pochówki w neolicie były bardzo różne czasami krepowano ciala np sznurem, czy na przykład znany jest pochówek Kultury pucharów lejkowatych w którym denatowi wyrwano obie nogi a jedna wsadzono w usta drugą zaś pod głowe , co mialo zapewne uniemożliwic mu powrót do świata żywych w postaci wampira lub innego złego ducha, fakt że Twoje znalezisko jest bardzo ciekawe , wrzuć fotu , bo nawet siekierek kamiennych jest wiele rodzaji :)
Napisano
Może to był grób żony, służącej lub teściowe ;-)).
Pozdrawiam
Napisano
Do kolegi gumpa.
Ciałopalenie na terenach ziem polskich było przez kultury neolityczne z późnego neolitu stosowane sporadycznie a dominował obrządek szkieletowy. Ciałopalenie powszechne stało się wraz z napływem kultur mogiłowych we wczesnej epoce brązu. A co się tyczy tego iż jest ona wykonana z granitu: na obszarze gzie została znaleziona siekierka jest wiele podobnych stanowisk z przedmiotami wykonanymi z np. serpentynitu z okolic Jordanowa Śląskiego, gabra z masywu Ślęży i granitu także z okolic Strzegomia oraz narzutowego z wtórnych złóż polodowcowych z okolic Poznania.Wszystkie te zabytki zostały poddane analizie petrograficznej i ustalono surowiec oraz miejsce jego pochodzenia.Ludność neolityczna była znana pozatym z dalekosiężnej wymiany surowcowej...polecam Obróbka kamienia w neolicie ziem polskich" Balcera.
Pzdrawiam
Napisano
Przepraszam powyższy post jest do kolegi gompa.
Sorki
Napisano
Z tego co wiem to kości z tego okresu zachowują się jedynie z pochówków ciałopalnych a z zwykłych to co najwyżej szkliwo z zębów. Więc skąd kości? No chyba że siekierka została wykorzystna do morderstwa ze dwa, trzy tysiące lat po jej powstaniu.
Wojtek
Napisano
Pochówki szkieletowe zachowują się też z mezolitu który jest troszkę starszy niz neolit (np. grób w Janisławicach).
Owszem szkielet nie jest zazwyczaj kompletny (duży wpływ na to maja warunki tj. rodzaj gleby wilgotność itp. w jakim został zdeponowany denat). Zachowują się zazwyczaj (mowa o starszych okresach) czaszka, kości ramienia, miednica i kości udowe rzadziej piszczelowe...gdyż są to kości grube i nie ulegają tak szybko rozkładowi.A co do pochówków ciałopalnych to zachowanie koći zależy od stopnia ich przepalenia. I powtarzam w neolicie dominował obrządek szkieletowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie