mikipad Napisano 8 Kwiecień 2008 Autor Napisano 8 Kwiecień 2008 Pytam z ciekawości, dostałem od ojca kolegi, nie znam się na tym. Nie wiem nawet co to za jeden.Pozdrawiam mikipad
lysy452 Napisano 9 Kwiecień 2008 Napisano 9 Kwiecień 2008 panowie tak wyglada org.krzyz,jest identyczny do tego od kolegi,a rzekoma szpilka u gory sluzyla do mocowania przy kieszeni,tylko po to aby sie nie obkrecal wokol wlasniej osi bo gdyby przykrecic go samą nakretka to krzyz bedzie wirowal.wiec stawiam na 100%orginal.pozdrawiam
pawcio75 Napisano 8 Kwiecień 2008 Napisano 8 Kwiecień 2008 Wlasnie sie mylisz bo tak byly lutowane razem. Mnie ten komplet sie podoba i musze stwierdzic ze prawdopodobnie oryginal. Gratuluje bo to rzadki fant.
kommark Napisano 9 Kwiecień 2008 Napisano 9 Kwiecień 2008 Koledzy ten drugi EK1 ze szpanda do ktorego ciut wyzej zamiesciłem link jest 100% orginałem, wykonany jest jako jednoczesciowy , bez magnetycznego srodka, a ramka nie składa sie z dwu czesci jak w przypadku normalnego EK1, ale jest ewidentnie odlewem, wiec bajania o tym ze EK1 zespolone ze szpanga musza miec magnetyczny srodek, jakos do mnie osobiscie nie przemawiaja. Krzyz znalazłem na tereenie dawnej niemieckiej szkoły oficerskiej na terenie Wrocławia, razem z kilkoma jeszcze bardzo ciekawymi fantami pochodzacymi z epoki
mikipad Napisano 8 Kwiecień 2008 Autor Napisano 8 Kwiecień 2008 Pytam z ciekawości, dostałem od ojca kolegi, nie znam się na tym. Nie wiem nawet co to za jeden.Pozdrawiam mikipad
kommark Napisano 9 Kwiecień 2008 Napisano 9 Kwiecień 2008 wykopałem kiedys podobny http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=200703#200703
mikipad Napisano 9 Kwiecień 2008 Autor Napisano 9 Kwiecień 2008 Witam, dziękuję za zainteresowanie.Catadero, pawcio ma rację, było takie odznaczenie, znalazłem dzisiaj na http://www.wehrmacht-awards.com/Moje różni się wzorem korony, nakrętką i szpilką.Być może to fals. Ustaliłem, że znajomy ojca przywiózł to kilka lat temu z Rosji. Przyznam, że pawcio75 trochę mnie podrajcował swoją opinią, proszę więc wyraźcie swoje zdanie na temat tego przedmiotu.mikipad
mikipad Napisano 9 Kwiecień 2008 Autor Napisano 9 Kwiecień 2008 Pełen link do fotek;http://www.wehrmacht-awards.com/iron_cross/2nd_1st_class/spange/spange.htm
pawcio75 Napisano 9 Kwiecień 2008 Napisano 9 Kwiecień 2008 Teraz zobaczylem ze EK1 jest chyba jednoczesciowy - jezeli tak to fals.
Catadero Napisano 9 Kwiecień 2008 Napisano 9 Kwiecień 2008 Nigdy, powtarzam-nigdy nie spotkałem się z tym, aby szpanga była dolutowana do krzyża. Albo była przypinana nad krzyżem do munduru (erste klasse-szpanga miala z tyłu klasyczną agrafkę) lub do taśmy przy krzyżu drugiej klasy-szpanga miała wąsy. To,że Twoja szpanga ma szpilkę a krzyż trzpień z nakrętką, to dość dziwne. I czy na pewno nie jest to monolit-szpanga z krzyżem?C.
pawcio75 Napisano 10 Kwiecień 2008 Napisano 10 Kwiecień 2008 Kommark zgadzam sie ze byly EK jednoczesciowe tylko pod koniec I wojny. Ten Twoj wyglada na wlasnie taki pozny krzyz. Pewnie nie ma zadnych sygnatur?? Krzyz zamieszczony do identyfikacji wyglada na wczesniejszy (nie jest to odlew jak Twoj)i dlatego moje podejrzenie co do oryginalnosci. Pozdrawiam
mikipad Napisano 9 Kwiecień 2008 Autor Napisano 9 Kwiecień 2008 Nie widzę śladów lutowania lub innego sposobu zespalania. Mogę się jednak mylić, zobacz zbliżenie. A jak się odnosisz Catadero do fotek przedmuiotu z linku który załączyłem wczesniej ?kikipad
mikipad Napisano 9 Kwiecień 2008 Autor Napisano 9 Kwiecień 2008 Pawcio75 możesz jaśniej ? Nie załapałem tego co napisałeś.Zdecydujcie Panowie ostatecznie, kupować tę flaszkę, czy nie kupować ?Niech ktoś rozwieje wątpliwości !!!mikipad
krystian-szabla Napisano 9 Kwiecień 2008 Napisano 9 Kwiecień 2008 ja posiadam niestety tylko miniaturke :P
pawcio75 Napisano 9 Kwiecień 2008 Napisano 9 Kwiecień 2008 Oryginalny krzyz (EK1 i EK2) jest wykonany z trzech czesci. Nie wazne czy pierwsza albo druga wojna. Zobacz czy ramka orderu jest skladana i czy czarny srodek jest osobno. Zobacz na zdjeciu. Pozdrawiamhttp://www.wehrmacht-awards.com/iron_cross/2nd_1st_class/manufacturing/pieces.jpg
mikipad Napisano 9 Kwiecień 2008 Autor Napisano 9 Kwiecień 2008 Nie składa się z ramki i osbnego środka. Mam jednak wrażenie, że przedmiot z fotografii kolegi łysego i ten w wehrmacht-awards również są monolityczne (spójrz na rewers). To nie to samo co EK występujący osobno bez szpangi.mikipad
pawcio75 Napisano 9 Kwiecień 2008 Napisano 9 Kwiecień 2008 Jezeli chodzi o szpangi to mialy rozne zaczepy ale takze takie szpilki jak twoja. Widzialem tez oryginalne krzyze z takimi nakretkami jak twoja. Takie zestawy mogly byc noszone osobno ale wystepowaly tez razem przylutowane. Tak jak to pokazuja zdjecia z linku. Podtrzymuje moja opinie o odznaczeniu. Pozdrawiam
kommark Napisano 10 Kwiecień 2008 Napisano 10 Kwiecień 2008 Pawcio75 absolutnie nie podwazam tego co piszesz , na temat tych zespolonych EK1 jest tak mało materiału ze cieżko dopasc jakies konkrety typu producen i lata produkcji, ten mój faktycznie wyglada na wyprodukowany w koncowej fazie wojny -swiadczy o tym uproszczona produkcja ( odlew)i typ mocowania( szpilka)
M164U Napisano 9 Kwiecień 2008 Napisano 9 Kwiecień 2008 Według podanego liku o odznaczeniach wehrmachtu wynika, że taka wersja była (cytuje):Dodatkowo, istnieje jeszcze dosyć rzadka wersją gdzie szpanga jest podłączona do Krzyża Żelaznego 1914, robiąc jeden odznakę z dwoch. Z tylu Krzyża/Szpangi może być szpilka z zawiasem w normalnym miejscu krzyża i zaczepem na szpandze, albo jedna duga szpilka zaczynającą się na szpandze i kończąca się na końcu krzyza. Ponieważ ta kombinacja cenowo dochodzi w tysiącach dolarów lub euro, zostało to zauważone przez podrabiaczy, więc jak się coś takiego ma to trzeba być bardzo uważnym.One Piece Iron Cross-SpangeIn addition to all of the above, a rather scarce variation exist where the spange is actually attached to the Iron Cross 1914 making one piece out of the two. The back of the Cross/Spange could have one pin with the hinge at the normal place from the cross with a hook on the spange, or the pin could start at the spange and be longer to reach the end of the cross. Because this set up will reach into the four digits it has attracted the attention of fakers, so tread with care here.
Catadero Napisano 8 Kwiecień 2008 Napisano 8 Kwiecień 2008 Raczej radosna twórczość. Szpanga była dodatkiem do wcześniej nadanego krzyża, więc nie powinna być z nim zespolona.
Pytanie
mikipad
Pytam z ciekawości, dostałem od ojca kolegi, nie znam się na tym. Nie wiem nawet co to za jeden.
Pozdrawiam mikipad
24 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.