okejos Napisano 5 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 5 Kwiecień 2008 w dniu dzisiejszym odbyły sie pod warszawa manewry grup Armi Srodek oraz Kaliny Krasnaja. cwiczono wiele elemntów walki, wspólpracy i zgrywania na planie rekonstrukcji.oraz przecwiczono nowe efekty pirotechniczne. na fotce AA7 podczas ostrzału z działek Iłów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 5 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 5 Kwiecień 2008 i dostał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 5 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 5 Kwiecień 2008 d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 5 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 5 Kwiecień 2008 20 mm robi swoje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 5 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 5 Kwiecień 2008 koniec. serdecznie dziekujemy grupie Kalina Krasnaja za udział w manewrach i zdjeciach do filmu. chłopaki sa full profesjonalTHX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 6 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2008 pkt dowodzenia KK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 6 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2008 KK pod ostrzałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nietoperz677 Napisano 6 Kwiecień 2008 Share Napisano 6 Kwiecień 2008 nie dwadziescia tylko 23 mm Okejosie hahaha !w imieniu Kaliny i swoim własnym wielkie podziekowania za zaproszenie i perfekcyjną organizację manewrów. Ta impreza to naprawdę najwyższa półka i zaszczytem było dla nas wziąć w niej udział. Szkolenie strzeleckie to wspaniały pomysł, perfekcyjna realizacja i niezmiernie ważny element kazdej imprezy, bo dzieki temu wzrasa bezpieczeństwo i profesjonalizm rekonstrukcji. Jeszcze raz podziekowania dla Organizatorów i Uczestników imprezy. Wkrótce na stronie GHR Kalina Krasnaja oraz na portalu militarni.pl pojawią się fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 6 Kwiecień 2008 Share Napisano 6 Kwiecień 2008 http://poloniamilitaris.pl/index.php?tryb=news&id_news=1006nowe fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nietoperz677 Napisano 6 Kwiecień 2008 Share Napisano 6 Kwiecień 2008 kolejne fotki: http://www.militarni.pl/?lang=&cat=86&art_id=343 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 6 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 6 Kwiecień 2008 co to jest 3 mm wobec czasu istenienia wszechśwaita :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 12 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2008 http://foto.onet.pl/5t9ww,skrhkulkgkcl,u.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 12 Kwiecień 2008 Share Napisano 12 Kwiecień 2008 Bez urazy,ale ten krasnoarmiejec z tłuczkami ma się tak jakby pokazać ułana z kosą i gumą do żucia w ustach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek78przemysl Napisano 12 Kwiecień 2008 Share Napisano 12 Kwiecień 2008 Do Dzieci3!!!!!Po raz kolejny na tym forum nie rozumiem kompletnie Twoich wypowiedzi. Podejrzewam, że nie tylko ja. A co Ci się nie podoba na tym zdjęciu???? Że ma niemieckie granaty?? A ja bym się nie zdziwił jakby jeszcze mial u boku kordzik oficerski Luftwaffe, menażkę wloską lub rumuńską, niemiecki pas i ładownice. Proponuję wyłączyć gry komputerowe i poczytać trochę fachowej literatury, pooglądać archiwalne zdjęcia. Chyba, że przerasta to Twoje możliwości intelektualne. Wtedy proponuję zmienić forum na dostosowany do Twojego poziomu. Nie obrażaj się tylko wyciągnij wnioski z tego co wyżej napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 13 Kwiecień 2008 Share Napisano 13 Kwiecień 2008 Do mirka78.Ja się nie obraziłem,Ty też tego nie rób.Jeśli nie nadążasz za mną to wydaje mi się,że to Twój intelekt się zawiesił.Jeśli nie dziwi Cię ruski z rumuńską menażką to z pewnością niedługo nie zdziwi Cię Niemiec w garniturze z Adrianem na głowie i floretem w dłoni na rekonstrukcji.Myślę że wyraziłem dostatecznie jasno i nie będziesz miał już problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 13 Kwiecień 2008 Share Napisano 13 Kwiecień 2008 Dzieci3, jestes Wasc tak troche indolentem jak widze, niemieckie handgranate za paskiem ( czesto tez niemieckim ze zdenazyfikowana klamra) sołdata krasnoj armii byly rzecza tak powszechna i normalna jak posiadanie przez tegoz sołdata niemieckiego MP 40, niemieckiej manierki/menazki z wyrytymi cyrylica (lub nie) inskrypcjami i to co sie chyba najczesiej zdarzalo, czyli posiadanie przez tegoz sołdata niemieckich butów, sciagnietych najczesciej z jakiegos ubitego wczesniej Hansa, co do helmu Adriana czyli wz 15 to tez trafiles kula w płot, bo powszechnie byly wykorzystywane (jak i inne zdobyczen hełmy)przez niemiecki Luftschutz, wiec widok Fryca w gajerze i Adrianie na głowie wcale nie jest taki hipotetyczny ;-)Odsyłam Wasci do zdjec archwalnych i wspomnien z epoki, a potem pogadamy, mam nadzieje ze konstruktywnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek78przemysl Napisano 13 Kwiecień 2008 Share Napisano 13 Kwiecień 2008 Odpowiedź Argonauty jest jak najbardziej trafna. Napisałem o tej menażce choćby dlatego, że posiadam w swojej kolekcji menażkę włoską z nazwiskiem Rosjanina, nieudolnym rysunkiem domku ( być może jego rodzinnego ). Bynajmniej nie kupił jej on na wycieczce Inturistu do Wenecji. Druga niekompletna to dół z menażki niemieckiej z wydrapanym napisem KYPCK. Po drugiej stronie jest wydrapana gwiazda z siepem i młotem w środku. Ów Rosjanin lub żołnierz ACz innej narodowości, który jej używał też wątpliwe aby dostał ją w prezencie od swojego niemieckiego kolegi. Poza tym w WP na Wschodzie, a w szczególności 2 AWP były tak olbrzymie braki mundurowe, że przefarbowywano bluzy lub tylko odpruwano niemieckiego orła i patki i szło to dla polskich żołnierzy. Nie wspomnę tu o butach, spodniach. O pasach napisałem Ci wyżej. Poza tym Polacy jeździli amerykańskimi ciężarówkami, niemieckimi transporterami, dzialami szturmowymi czy niszczycielami czołgów. Równo z żołnierzami Armii Czerwonej, Wehrmactu, SS, Brytyjczykami, Amerykanami i innymi używali niemieckich Pancerfaustów i innego sprzętu jaki tylko mógł w danym momencie przydać się w walce. Itd, itp. Przejrzyj archiwalne fotografie, poczytaj literaturę może kapniesz się, że nie masz racji.Co do gościa ze zdjęcia to akurat ani do niego, ani do żadnego z członków grupy Kalina Krasnaja nie masz najmniejszych choćby podstaw, aby do czegokolwiek się przyczepić, co do umundurowania, oporządzenia, musztry i wogóle całokształtu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 13 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2008 dzieci 3 - kup sobie dziecko jakąś knige z fotografiami to zboaczysz niemców z ruska bronia i ruskich z niemiecką.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 13 Kwiecień 2008 Share Napisano 13 Kwiecień 2008 Z używaniem i farbowaniem niemieckich mundurów sukiennych to prawda - zwłaszcza lata 1944-45, kiedy z gwałtownym powiększaniem stanu osobowego Wojska Polskiego i formowaniem coraz to nowych oddziałów nie nadążało ogólnie mówiąc kwatermistrzostwo.Farbowano także niemieckie mundury drelichowe, nie mówiąc o partiach zdobytej tkaniny. Akceptowano nawet elementy umundurowania przedwojennego, jakie wnosili ze sobą nowi-starzy żołnierze. Najważniejszym elementem umundurowania to była tak naprawdę chyba rogatywka i orzełek, reszta praktycznie cała mogła być trofiejna, łącznie z plecakami, bielizną.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 13 Kwiecień 2008 Share Napisano 13 Kwiecień 2008 Nie mówiąc o mundurach marynarskich zdobytych w Łodzi, w nich oprócz orzełka i taśm na czapkach nic nie zmieniono:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.