Blitzkrieg Napisano 4 Kwiecień 2008 Autor Napisano 4 Kwiecień 2008 Witam, czy Explorer SE nadaje sie na militarkę?? Na czym polega jego 2 stopniowa dyskryminacja, wiem ze jeden stopien wycina metal, a ten drugi? Jak głęboko sięga? Czy dysponujecie orientacyjnymi zasiegami dla pewnych przedmiotów?
sir Napisano 5 Kwiecień 2008 Napisano 5 Kwiecień 2008 Witam, mysle że nie bardzo się na militarke nadaje, raczej na drobny kolor (z myślą o tym został skonstruowany). Jak pod cewką znajdzie sie duży przedmiot to detektor pokaże go jako przeciążenie- overload. Dyskryminacja polega na tym, że wykrywka pokazuje ci 2 liczby z których jedna to przewodnictwo a druga ferromagnetyzm znalezionego przedmiotu. Co do zasięgów nie robiłem żadnych testów, ale zawsze coś jeszcze wychodziło na polach robionych wcześniej x-terrą, soverignem czy gti 1500. O tym sprzęcie możesz dużo poczytać na forum stronki ze skarbami w nazwie. pozdrawiam
Blitzkrieg Napisano 5 Kwiecień 2008 Autor Napisano 5 Kwiecień 2008 Hmm jak te dwie cyfry mają sie do tego co pokazuje terra na wyświetlaczu(to w terrach to tylko przwodnictwo)?? Hmm owszem można DUŻO poczytać ale MAŁO konkretów... Hmm co do OL to chyba tylko gdy siedzi dośc płytko pod ziemią... A jak z identyfikacją wymiarów celu? Tylko pinpoint czy wyświetla coś na wyswietlaczu??
rg77 Napisano 12 Kwiecień 2008 Napisano 12 Kwiecień 2008 Zwróccie uwage na zakres częstotliwości (yba od 1.5 do 100 kHz) jest to uniwersalna wykrywka dla nieco bardziej kumatych, z opini innych użytkowników wiem że jest zaje...fajny.
sir Napisano 12 Kwiecień 2008 Napisano 12 Kwiecień 2008 Nie wiem co pokazuje xterka bo jej nie miałem. Rozmiar przedmiotu nie pokazuje sie na wyswietlaczu, mogą tam byc dwie liczby albo wykres gdzie jedna oś to przewodnictwo a druga ferromagnetyzm. Zaczernione pole to to co wykrywacz ma pomijać a białe to to co ma pokazywać. Nie jest wcale taki trudny w obsłudze jak wielu pisze, jest troche funkcji których nie poznałem np. uczenie dyskryminacji ale nie poznałem bo to nie jest mi potrzebne.
garbaty Napisano 13 Kwiecień 2008 Napisano 13 Kwiecień 2008 Tak jak napisal kolega rg77 explorer se jes wykrywaczem uniwersalnym.Pospolite wykrywacze pracuja na 2 frekwencjach,exsplorer SE posiada az 28 frekwencji ktore zostaja wysylylane w glab ziemi i po trafieniu na nawet najmniejszy obiekt metalowy powracaja do sondy.Jednym slowem wykrywacz bardzo czuly,potrafi odnalezc lepek od szpilki.Co do militarki,to jesli znajduje bardzo male obiekty,nie bedzie mial problemu z wiekszym przedmiotem stalowym.Na poczatku wkuza troche sygnal wiodacy,w pozniejszym czasie okazuje sie,ze to swietna sprawa ,jesli chodzi o dyskryminacje,po trafieniu na metal kolorowy SE zaczna wydawac dzwieki,natomiast po natrafieniu na zelaztwo sygnal wiodacy milknie i mamy kompleta cisze.
kruk1 Napisano 13 Kwiecień 2008 Napisano 13 Kwiecień 2008 dziwne ze na allegro ludzie nowe sprzeduja uzyte kilka razy lub kilka miesiecy cos nie tak jest ,te starsze Minelaby lepsze od tych nowszych w uzyciu w praktyce jak GT rodzynek Minelaba ,kazdza znana firma ma taki udany model rodzynek a te nowosci to jest nowosc ale w praktyce starsze modele maja lepsze efekty niz te najnowsze jak narazie
egon10 Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 Ciekawe,ciekawe kolego Kruk,ale prosze o wiecej szczegolow.Same ogolniki to za malo.
terenowiec69 Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 Różnie to z ludzmi jest,jeden nie ma kasy i musi sprzedać po kilku miesiącach,drugi nie.Druga sprawa to że nie spodobało się chodzenie,lub nie moze go okiełznać.A może znalazł co miał znależć i teraz mu nie jest potrzebny.W każdym razie jesli jest wszystko z nim ok i jest kilku miesięczny i kasa niższa o te 500zł to opłaca sie wziąść.
Raned Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 Odniosę się do wypowiedzi garbatego; wykrywacz może wysłać do ziemi tylko jedną częstotliwość wybraną przez mikroprocesor, w tym przypadku jedną z 28. Jest to bardzo często popełniany błąd, powstały z winy f-my Minelab i reklam z obrazkami.
terenowiec69 Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 Tzn. wysyła 28 czestotliwości jedna po drugiej,i to chyba w czasie jednej sekundy???
yarek Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 WitamKruk1 napisał: dziwne ze na allegro ludzie nowe sprzeduja uzyte kilka razy lub kilka miesiecy cos nie tak jest ..."Odpowiem, nie ma w tym nic dziwnego, a sprzęt jest w jak najlepszym porządku. Sam skorzystałem z takiej okazji i zamieniłem mojego 2-letniego EX II na 3-miesięcznego SE. Musiałem dopłacic tylko 500 zł. Jest wiele osób, które gdzieś, kiedyś poszli ze swoim znajomym pokopać, spodobało im się to, więc postanawiają kupić sobie wykrywkę. Robią rozeznanie co jest najlepszego na rynku, z reguły kupują EX SE, a potem jest płacz i zgrzytanie zębów, bo ten wykrywacz gra i piszczy, a jego nowy właściciel nie wie co się dzieje. Znam kilka osób, które kupiły kilkumiesięczne SE od osób dla których ten wykrywacz był pierwszym w życiu.Dlatego jak jest okazja kupić używanego SE w dobrej cenie, to nie ma się co zastanawiać.PozdrawiamYarekPs. A dla tych, którzy mają XS lub EX II i chcą wymienić na SE drobna rada - uwierzcie mi - macie dobry sprzęt i jeżeli musicie wydać jakąś większą kasę, by dopłacić do SE to nie róbcie tego. Ale ja to zrozumiałem dopiero po pierwszym wyjściu z SE.
terenowiec69 Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 To co coś nie tak z nim czy co?Lepiej czy gorzej?
egon10 Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 Z SE jest wszysko ok.Poprostu jest mala roznica miedzy ex 2 a se.Nowy exploer ma lzejsza cewke i troche szybszy procesor,wiec jakis zaskakujacych zmian nie ma.POZDR
garbaty Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 Panie Raned,co do tej czestotliwosci,to nie moge sie z panem zgodzic,dlaczego Minelab mialby wprowadzac klijetow w blad,jezeli pisza,ze SE wysyla 28 czestotliwosci pomiedzy 1,5 a 100kHZ no to chyba musi tak byc,w zadnym opisie nie podaja o mozliwosci wyboru danej frekwencji. Tak na marginesie, jeden z uczestnikow niemieckiego forum porownal SE z odkuzaczem,ktory poprostu wciaga wszystkie obiekty ktore napotka na swej drodze,moim zdaniem strzal w dziesiatke,nie mozna bylo znalezc lepszego okreslenia.
Raned Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 Aby wykrywacz wysyłał 28 częstotliwości do ziemi w tym samym czasie musiałby być wyposażony w 28 cewek, bądź cewka musiałaby mieć 28 uzwojeń i potężny ciężar. Rację ma chyba terenowiec69, ale dokładniej jak to się odbywa musiałby wyjaśnić elektronik, który siedzi w tym temacie.Porównania z odkurzaczem stosowano od dawien dawna i to w odniesieniu do bardzo różnych marek wykrywaczy, tak, że nie jest to ani nic nowego, ani tym bardziej prawda.
Damian84 Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 Prekursorem w dziedzinie wykrywaczy wieloczęstotliwościowych jest firma Fisher seria CZ, potem Minelab czy Whites DFX Np, Sovereigh emituje 17 f (tylko niektóre są poddawane analizie)Każdy sygnał który zmienia się inaczej niż sinusoidalnie zawiera wiele częstotliwości (np. prostokatny)Wykrywacze te BBS FBS itp. emitują szeregi impulsow prostokątnych A wiecie że wykrywacz PI też mozna nazwać wieloczęstotliwosciowym emituje szerokie spektrum f ,ale co innego wyemitowac a co innego zrobic z niego użytek.
Raned Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 W reklamie, lub niewłaściwym tłumaczeniu angielskojęzycznej reklamy jest błędnie użyte, celowo bądź nie, słowo jednocześnie". Powyżej wyjaśniałem, że nie może być jednocześnie (czyli w tym samym czasie). Oprócz tego rysunek dobitnie ten błąd utrwala, 99% oglądających uwierzy, że tak jest.Więcej już nie będę zabierał na ten temat głosu, zawsze znajdą się tacy, którzy będą twierdzić, że ziemia jest płaska.
Damian84 Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 Tak jak napisałem wczesniej, ale niektórzy tak swoje
ARKADIO.IE Napisano 14 Kwiecień 2008 Napisano 14 Kwiecień 2008 Witam Zasada jest jedna,wiecej kopac:)Ja osbiscie wole pograc w pilké,niz siedziec przed TV:) i ja ogladac :)"pozdrawiamdruga czesc ,dla tych którzy myslá ze nie mozna http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=454162#454162
Adr Napisano 18 Kwiecień 2008 Napisano 18 Kwiecień 2008 Ja mam pytanie do k. Sir - otoz to przeciezonie, jak pisales w drugim poscie to nastapic moze mniej wiecej gdy cewka jest nad jak duzym przedmiotem? Szacunkwo?Pozdrawiam
sir Napisano 18 Kwiecień 2008 Napisano 18 Kwiecień 2008 Zrobiłem mały test:klamra mosiężna 6 x 4,5cm overload pokazuje na 4 cmstalowa pokrywka śr. 18cm overload pokazuje z 12 cm
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.