Skocz do zawartości

Guzik Pruski do ID

Menzo

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 months later...
Napisano
Witam, uruchamiam ponownie temat ostatnio mi wyszły 2 takie guziki jeden z 1913 a na drugim daty nie widać fotek nie dodam ponieważ nie posiadam dobrego aparatu. Czekam na odp.
Pozdrawiam Ejni
Napisano
guzik urzędowy/sztabowy, wz. z II-połowy XIXw, ze starszym typem orła.
kol. ejni: na 100% na takim guziku nie moze byc daty 1913, w twoim przypadku musi to byc guzik z nowszą wersją orła.
pozdro!
Napisano
Total- luknij na tą stronkę i niemieckie guziki pocztowe(post). Sam ostatnio się zdziwiłem, że to pocztowce.

http://www.knopfsammler.de/main_index.html
Pozdro.
Napisano
Cofam słowa.
Najpewniej urzedniczy- choć na stronce, którą podałem identycznego do guziolka Menzo nie ma.

Nummer / number : W_D0804- bardzo podobny.
Pewnie kwestia producenta.

Pozdro.
Napisano
Szanowni koledzy jutro ew. po jutrze dodam fotke MOJEGO guzik przyznam, racje być może się nie przyjrzałem ale wy może zauważycie ew. zmiany.
Pozdrawiam Ejni
Napisano
Karpik, myślę że sztance producentów różniły się mniejszymi bądź większymi szczegółami, szczegolnie w kwestii wykonania piór, które muszą byc na guziku symetryczne i równiutkie.
Orzeł z guzika kol. Menzo to cesarski orzeł z II-połowy XIXw.
Wcale bym się nie zdziwił gdyby pocztowcy uzywali takiego samego guzika, a tylko np. na patkach nosili trąbki..
pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie