makul Napisano 2 Kwiecień 2008 Autor Napisano 2 Kwiecień 2008 Witam, jeśli ktoś mógłby pomóc w identyfikacji. I niech admini nie oburzają się że nie podałem nazwy przedmiotu bo za cholerę nie wiem co to jest (dlatego pytam).pozdrawiammakul
makul Napisano 2 Kwiecień 2008 Autor Napisano 2 Kwiecień 2008 Witam, jeśli ktoś mógłby pomóc w identyfikacji. I niech admini nie oburzają się że nie podałem nazwy przedmiotu bo za cholerę nie wiem co to jest (dlatego pytam).pozdrawiammakul
makul Napisano 2 Kwiecień 2008 Autor Napisano 2 Kwiecień 2008 1 - Stal, 8x5cm, jedna część odgięta. Składa się z 2 części zespawanych ze sobą. Znalezione na pozycjach radzieckich (ale w okolicy sporo drobiazgów z lend-lease).Co to moze być?
makul Napisano 2 Kwiecień 2008 Autor Napisano 2 Kwiecień 2008 2 - podobnież otwieracz do konserw amunicyjnych - ale jakieś bliższe informacje?
makul Napisano 2 Kwiecień 2008 Autor Napisano 2 Kwiecień 2008 3 - jakiś odłamek ale...od strony zewnętrznej coś jakby dołączony pasek z płytek metalu kolorowego. Przypomina trochę resztki pierścienia wiodącego po rozerwaniu. Wielkość ok. 4x4 cm, grubość do 0,5cm.
makul Napisano 2 Kwiecień 2008 Autor Napisano 2 Kwiecień 2008 4 - coś przypominające szpulę, wykonane z metalu kolorowego. Na środku wypukłe litery i cyfry R-1-18-PW Żadnych bić czy sygnatur.
mietek Napisano 2 Kwiecień 2008 Napisano 2 Kwiecień 2008 Przypomina trochę resztki pierścienia wiodącego po rozerwaniu." - no i wlasnie nim jest
makul Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Napisano 3 Kwiecień 2008 Nic z tych rzeczy, środek Polski, okolice wawki, śladów po bombardowaniach też raczej nie ma (chodzi mi o wielkość lei) dlatego nie mam pojęcia jaki kaliber pocisku by wchodził w grę. Możliwe ze coś z I lub II wś. Ale nie mam pewności.makul
zaraz Napisano 5 Kwiecień 2008 Napisano 5 Kwiecień 2008 Nr 1. Wygląda to na klamrę podobną do tej na zdjęciu. Myślę że da się wyprostować i rozruszać. Pozdr.
Kiler Napisano 3 Kwiecień 2008 Napisano 3 Kwiecień 2008 Zdjecie 2, radziecki otwieracz do puszek z amunicja.
makul Napisano 3 Kwiecień 2008 Autor Napisano 3 Kwiecień 2008 Czy pierścień jest możliwy do ID? chodzi mi o to czy ktoś jest w stanie podać bliższe dane - zazwyczaj te pierścienie które widziałem były mniejsze (najwyżej 1,5cm szerokości).I otwieracz - czy działał tak jak otwieracz do konserw? bo nie mam pojęcia jak wygląda puszka z amunicją.dzięki,makul
nunki Napisano 3 Kwiecień 2008 Napisano 3 Kwiecień 2008 makul,sprawdz magnesem ten kawałek pierścienia.Pod koniec wojny ze wzgędu na braki mateiałowe Niemcy wykonywali je z miękich stopów stalowych i tylko miedziowali ,a później nawet i tego nie robili.Szerokość pierścienia?? Z zasady im większy kaliber tym szerszy pierścień wiodący.W literaturze widywałem pociski z 2-ma i 3-ma pierścieniami wiodącymi. POZDRAWIAM.
zaraz Napisano 3 Kwiecień 2008 Napisano 3 Kwiecień 2008 Nr 4. Jest to łącznik izolatorów kloszowych wysokiego napięcia. Wykonany z ocynkowanej stali. Pzdr.
Pytanie
makul
pozdrawiam
makul
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.