Skocz do zawartości
  • 0

różności wojskowe

makul

Pytanie

Napisano
Witam, jeśli ktoś mógłby pomóc w identyfikacji. I niech admini nie oburzają się że nie podałem nazwy przedmiotu bo za cholerę nie wiem co to jest (dlatego pytam).
pozdrawiam
makul

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, jeśli ktoś mógłby pomóc w identyfikacji. I niech admini nie oburzają się że nie podałem nazwy przedmiotu bo za cholerę nie wiem co to jest (dlatego pytam).
pozdrawiam
makul
Napisano

1 - Stal, 8x5cm, jedna część odgięta. Składa się z 2 części zespawanych ze sobą. Znalezione na pozycjach radzieckich (ale w okolicy sporo drobiazgów z lend-lease).
Co to moze być?

Napisano

3 - jakiś odłamek ale...od strony zewnętrznej coś jakby dołączony pasek z płytek metalu kolorowego. Przypomina trochę resztki pierścienia wiodącego po rozerwaniu. Wielkość ok. 4x4 cm, grubość do 0,5cm.

Napisano

4 - coś przypominające szpulę, wykonane z metalu kolorowego. Na środku wypukłe litery i cyfry R-1-18-PW Żadnych bić czy sygnatur.

Napisano
Nic z tych rzeczy, środek Polski, okolice wawki, śladów po bombardowaniach też raczej nie ma (chodzi mi o wielkość lei) dlatego nie mam pojęcia jaki kaliber pocisku by wchodził w grę. Możliwe ze coś z I lub II wś. Ale nie mam pewności.
makul
Napisano
Czy pierścień jest możliwy do ID? chodzi mi o to czy ktoś jest w stanie podać bliższe dane - zazwyczaj te pierścienie które widziałem były mniejsze (najwyżej 1,5cm szerokości).
I otwieracz - czy działał tak jak otwieracz do konserw? bo nie mam pojęcia jak wygląda puszka z amunicją.
dzięki,
makul
Napisano
makul,sprawdz magnesem ten kawałek pierścienia.Pod koniec wojny ze wzgędu na braki mateiałowe Niemcy wykonywali je z miękich stopów stalowych i tylko miedziowali ,a później nawet i tego nie robili.Szerokość pierścienia?? Z zasady im większy kaliber tym szerszy pierścień wiodący.W literaturze widywałem pociski z 2-ma i 3-ma pierścieniami wiodącymi.
POZDRAWIAM.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie