pol Napisano 9 Luty 2004 Autor Napisano 9 Luty 2004 Witam poszukuje informacji na teamt jednostek muzycznych w werhmachcie, a konkretnie informacji dotyczących ich umundurowania.pozdro pol
pol Napisano 10 Luty 2004 Autor Napisano 10 Luty 2004 Whatfor , konkretnie potrzebuje zdjęcia munduru , albo chociaz jakiegoś opisu , gdyż moge kupic, ale nie wiem , czy to orginał , a zdjecia nie moge podrzucic , bo nie mam cyfrówki, może to troche pomoże:krój podobny troche do marynarki , kolor ciemny granat, łapki na rękawach też grantowe , z szerokimi wstawkami wyszywanymi srebrna nicia, kołnierz tez obszyty srebrna nicia , patki ciemno niebieskie takzr obszyte srebrna nicia z wyhaftowanymi srebrnymi harafami , nieznalazłem tam żadnych bić, orginalne guziki , w kolorze srebrnym , także z harfami, prosze o pilna pomoc, gdyz oferta kyupna jedynie dop piątku wieczorem
whatfor Napisano 11 Luty 2004 Napisano 11 Luty 2004 Pol mam problemy ze scanerem i nie moge Tobie przesłać fotek ludzi z Musickompanie :) Może Ty mi podeślesz to co masz/ mozesz mieć?...
pol Napisano 11 Luty 2004 Autor Napisano 11 Luty 2004 Niestety whatfor , nie moge spróbuj jeszcze raz , bede sie starł , ale moze byc ciezko, to moze chociaz spróbuj tak opisać mniej wiecej jak japozdro pol
whatfor Napisano 11 Luty 2004 Napisano 11 Luty 2004 generalnie na naramienikach oficerów - lub słuchaczy szkół myzycznych - były umieszczane symbole liry :) Znalazłem kilka zdjęć w albumie o mundurach niemieckich. Wiem już że nie mieli własnej barwy broni [Waffenfarbe"] Każdy muzyk miał takie pagony - jakich uzywała jednostka, w której grał :) Np. jezli kompania muzyczna funkcjonowała przy batalionie saperów - muzycy mieli pagony obwiedzione Waffenfarbe schwarz" [kolor saperów]... Reszta jutro :)
whatfor Napisano 12 Luty 2004 Napisano 12 Luty 2004 na zdjęciu jest Musikmeister - czyli Leutnant. Na jego pagonach lira
whatfor Napisano 12 Luty 2004 Napisano 12 Luty 2004 pagon słuchacza Musikschule - nie ma żadnej Waffenfarbe.
whatfor Napisano 12 Luty 2004 Napisano 12 Luty 2004 Idą chłopcy! Na ramionach Schwalbennstern", które zaraz podrzucę :)
whatfor Napisano 12 Luty 2004 Napisano 12 Luty 2004 Schwalbennster:121 = druga strona, wodoczne haki mocujące122 = Trommler und Pfeifer123 = Bataillonshornist [Tambourmajor"] - szef kapeli :)
vonadamski Napisano 12 Luty 2004 Napisano 12 Luty 2004 Witam!!!Oto zdjatko munduru zolnierza z orkiestry wehrmachtu. Oryginal ze skansenu w rejonie Dusznik Zdroj (nie wiem dokladnie gdzie to bylo bylem u kuzyna i tak w ramach wycieczki bylismy w tym skansenie).Z powazaniem vonadamski
whatfor Napisano 12 Luty 2004 Napisano 12 Luty 2004 Do Vodamskiego: to Twoje zdjęcie przedstaia Waffen - Rock [inaczej Paradeanzug], natomiast elemanty czystko muzyczne są te same.
whatfor Napisano 12 Luty 2004 Napisano 12 Luty 2004 Do Vodamskiego: to Twoje zdjęcie przedstawia Waffen - Rock [inaczej Paradeanzug], natomiast elementy czystko muzyczne są te same.
bjar_1 Napisano 12 Luty 2004 Napisano 12 Luty 2004 Może to cos pomoże - z książki Wehrmacht w Kampanii Wrześniowej 1939 - umundurowanie i oznaki".Podpis pod rysunkiem : dobosz 10 pułku piechoty w mundurze paradnym wz.36 i hełmie wz.35. na ramionach patki orkiestrantów ,zwane jaskółczymi gniazdami" (Schwalbennester) ,zakładane przy wystąpieniach uroczystych.pzdrbjar_1
pol Napisano 12 Luty 2004 Autor Napisano 12 Luty 2004 Wielkie dzięki chłopaki za tak świetną pomoc , mam tylko jeszcze dwa pytanka, czy wiecie moze jak wyglądał mundur z orkiestry z przed 45r , ale nie wojskowy i czy po wojnie zmienił sie symbol liry , czy też nieBo wiecie ten mundur , to chyba jest z orkiestry cywolnej , gdyz jak już mówiłem zbliżony jest krojem do marynarki , nie ma pagonów , natomiast , na obu patkach ma wychaftowane dokładnie takie same liry jak u was , a może to jakiś DDR, kurde , ze tez nie moge wam podesłac zdjęc :(Ale i tak dzieki za tak wyczerpujace odpowiedzipozdro pol
zelig Napisano 12 Luty 2004 Napisano 12 Luty 2004 Od początku miałem przeczucie, że z tym mundurem jest coś nie tego", a temat mnie również intersuje, bo przekopałem się swojego czasu przez intern. szukając czegoś na temat uzbrojenia" wehrmachtowych muzyków. (z zerowym skutkiem).Może tak wygląda ten Twój jutrzejszy nabytek?
pol Napisano 12 Luty 2004 Autor Napisano 12 Luty 2004 Zelig , nie , są duże różnice.Min. na ramionach ma doszywane łapki , takie jak przedstawił whatfor na rys. z podpisem 122 - Trommler und pfeifer w kolorze takim samym jak mundur i ze srebrnymi wstawkami , nie posiada naramienników, (być może odprute) posiada srebrne wstawki w postaci wypustek ok 20cm nad mankietami jak w mundurach , posiada także patki obszyte srebrna nicia z tym , że na obu jest lira , Wydaje mi się także , iż są tam po 4 rzędy guzikow, i co wy na to ???Niezła zagadka nie pozdro pol
mietek Napisano 15 Luty 2004 Napisano 15 Luty 2004 Na fotce orkiestra reihswery:http://meltingpot.fortunecity.com/utah/894/convert.htm
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.