Skocz do zawartości

Jednostka

pol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam poszukuje informacji na teamt jednostek muzycznych w werhmachcie, a konkretnie informacji dotyczących ich umundurowania.

pozdro pol
Napisano
Whatfor , konkretnie potrzebuje zdjęcia munduru , albo chociaz jakiegoś opisu , gdyż moge kupic, ale nie wiem , czy to orginał , a zdjecia nie moge podrzucic , bo nie mam cyfrówki, może to troche pomoże:krój podobny troche do marynarki , kolor ciemny granat, łapki na rękawach też grantowe , z szerokimi wstawkami wyszywanymi srebrna nicia, kołnierz tez obszyty srebrna nicia , patki ciemno niebieskie takzr obszyte srebrna nicia z wyhaftowanymi srebrnymi harafami , nieznalazłem tam żadnych bić, orginalne guziki , w kolorze srebrnym , także z harfami,

prosze o pilna pomoc, gdyz oferta kyupna jedynie dop piątku wieczorem
Napisano
Pol mam problemy ze scanerem i nie moge Tobie przesłać fotek ludzi z Musickompanie :) Może Ty mi podeślesz to co masz/ mozesz mieć?...
Napisano
Niestety whatfor , nie moge spróbuj jeszcze raz , bede sie starł , ale moze byc ciezko, to moze chociaz spróbuj tak opisać mniej wiecej jak ja

pozdro pol
Napisano
generalnie na naramienikach oficerów - lub słuchaczy szkół myzycznych - były umieszczane symbole liry :) Znalazłem kilka zdjęć w albumie o mundurach niemieckich. Wiem już że nie mieli własnej barwy broni [Waffenfarbe"] Każdy muzyk miał takie pagony - jakich uzywała jednostka, w której grał :) Np. jezli kompania muzyczna funkcjonowała przy batalionie saperów - muzycy mieli pagony obwiedzione Waffenfarbe schwarz" [kolor saperów]... Reszta jutro :)
Napisano

Schwalbennster:
121 = druga strona, wodoczne haki mocujące
122 = Trommler und Pfeifer
123 = Bataillonshornist [Tambourmajor"] - szef kapeli :)

Napisano

Witam!!!

Oto zdjatko munduru zolnierza z orkiestry wehrmachtu.
Oryginal ze skansenu w rejonie Dusznik Zdroj (nie wiem dokladnie gdzie to bylo bylem u kuzyna i tak w ramach wycieczki bylismy w tym skansenie).

Z powazaniem vonadamski

Napisano
Do Vodamskiego: to Twoje zdjęcie przedstaia Waffen - Rock [inaczej Paradeanzug], natomiast elemanty czystko muzyczne są te same.
Napisano
Do Vodamskiego: to Twoje zdjęcie przedstawia Waffen - Rock [inaczej Paradeanzug], natomiast elementy czystko muzyczne są te same.
Napisano

Może to cos pomoże - z książki Wehrmacht w Kampanii Wrześniowej 1939 - umundurowanie i oznaki".
Podpis pod rysunkiem : dobosz 10 pułku piechoty w mundurze paradnym wz.36 i hełmie wz.35. na ramionach patki orkiestrantów ,zwane jaskółczymi gniazdami" (Schwalbennester) ,zakładane przy wystąpieniach uroczystych.

pzdr

bjar_1

Napisano
Wielkie dzięki chłopaki za tak świetną pomoc , mam tylko jeszcze dwa pytanka, czy wiecie moze jak wyglądał mundur z orkiestry z przed 45r , ale nie wojskowy i czy po wojnie zmienił sie symbol liry , czy też nie
Bo wiecie ten mundur , to chyba jest z orkiestry cywolnej , gdyz jak już mówiłem zbliżony jest krojem do marynarki , nie ma pagonów , natomiast , na obu patkach ma wychaftowane dokładnie takie same liry jak u was , a może to jakiś DDR, kurde , ze tez nie moge wam podesłac zdjęc :(
Ale i tak dzieki za tak wyczerpujace odpowiedzi

pozdro pol
Napisano

Od początku miałem przeczucie, że z tym mundurem jest coś nie tego", a temat mnie również intersuje, bo przekopałem się swojego czasu przez intern. szukając czegoś na temat uzbrojenia" wehrmachtowych muzyków. (z zerowym skutkiem).

Może tak wygląda ten Twój jutrzejszy nabytek?

Napisano
Zelig , nie , są duże różnice.Min. na ramionach ma doszywane łapki , takie jak przedstawił whatfor na rys. z podpisem 122 - Trommler und pfeifer w kolorze takim samym jak mundur i ze srebrnymi wstawkami , nie posiada naramienników, (być może odprute) posiada srebrne wstawki w postaci wypustek ok 20cm nad mankietami jak w mundurach , posiada także patki obszyte srebrna nicia z tym , że na obu jest lira , Wydaje mi się także , iż są tam po 4 rzędy guzikow, i co wy na to ???
Niezła zagadka nie

pozdro pol

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie