Skocz do zawartości
  • 0

Co to za bagnet

marrlan

Pytanie

Napisano
Witam jestem tu nowy ale mam nadzieje że wybrałem dobry dział. Znalazłem ten bagnet jakiś czas temu, był w opłakanym stanie zresztą widać dorobione zostały tylko drewno na rekojeści. Czy może ktoś wie co to za bagnet?

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy wygięcie jest fabryczne czy nie to może okazać sie po zdjęciu dorobionych okładek. Kolego Marrlan zdejmij okładki zrób ładne fotki i zobaczymy czy sztuka ludowa" czy jakiś dziwoląg.
Napisano
Witam jestem tu nowy ale mam nadzieje że wybrałem dobry dział. Znalazłem ten bagnet jakiś czas temu, był w opłakanym stanie zresztą widać dorobione zostały tylko drewno na rekojeści. Czy może ktoś wie co to za bagnet?
Napisano
Jestem laikiem w tym temacie, szukam info tzn. z którego roku może pochodzić, z jakiego kraju itp. Przy rękojeści znalazłem tylko cyfre 12 nic wiecej a ciekawi mnie ile ten bagnet może mieć lat itp.
Napisano
porownujac stan blach ze stanem drzewa to wydaje sie ze rekojesc zostala dorobiona pozniej do wykopka.
teoretycznie moglo to zostac wyprodukowane pomiedzy 1898 a 1944, praktycznie pewnie produkcja II-wojenna /to z rachunku prawdopodobienstwa:-)/
wygiecie raczej nie fabryczne
Napisano
Wyglada na straszliwie zmasakrowany polski, przedwojenny bagnet do mausera. Kształt głowni zmienił sie z powodu wielokrotnego strzenia. rękojeść została wygięta. Okładziny sa dorabiane.
W orginale mógł wyglądać mniej więcej tak
http://www.wojsko18-39.internetdsl.pl/wrzesien/bialabron/bagnet29.gif

Pozdrawiam
Napisano
wiem panowie że okładziny są dorabiane bo sam to robiłem znalazlem go bez okładzin pordzewiałego ale mimo to kształt rekojeści nie nosił śladów wyginania elementy wyglądały jak by były tak wygięte od początku.
Napisano
A ja sądzę, że to szybciej może być któryś z modeli Perkuna. Zależy jaką ma np. długość, grubość i szerokość głowni.
Napisano
we wz.22 była szerokośc głowni w progu - 23 mm to by sie zgadzalo, a we wz.24 było 25 mm

Pozdrawiam QB@
Napisano
bycmoze tak
ale z tym 'bezsprzecznie' w przypadku bagnetow mausera to raczej bym uwzal, do cholery tego produkowano po europie

wygiecie raczej nie jest takie o sobie przypadkowe, bo to wygiac lapami to chyba gustlika potrzeba
ja bym obstawial ze to w jakims warsztacie zrobiono, na goronco po cos, ale po co to pojecia nie mam:-)
Napisano
dziekuje za wszystkie odp. obejrzałem sobie opis wz22 no i wymiary by sie zgadzały, oznaczeń niestety nie mogę sprawdzić bo ich nie widać.. ale jak napisał longwood faktycznie rączkami wygiąć sie tego nie da... gdyby dorwał sie do tego jakiś kowal rekojeść mogła by się zkrzywić po takiej operacji a ona tworzy idealną prostą linie z głownią...Ot zagadka. Bądę wdzięczny za każde następne odp.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie