Skocz do zawartości
  • 0

Id. klamry i inne rzeczy

bruner0

Pytanie

Napisano

Witam,kolega mi przyniósł znalazł na podwórku podczas budowy przyłącz wodnego,a raczej topniejący śnieg wypłukał. Jak widać klamra radziecka-mosiądz
czy w czasie 2 wojny rosjanie mieli takie klamry?czy powojenna bo pare razy na forum widziałem stalówki.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki za rozjaśnienie mi tematu,acz ma ktoś linka do stron z białą bronią tego typu. To ułatwiło by mi zidentyfikowanie od czego,a raczej od jakiego modelu szabli to okucie.
Czy w temacie tej klamry ktoś poszerzył by moją wiedzę ? nie wspomne o tym cudaku z ostatniej fotki.
p.s. dzięki za dotychczasowe odpowiedzi
Napisano
Dzięki Kiler,czyli z 2 wojną nie związane.Tylko do czego służył ten okrągły otwór z boku?
Gdzieś widziałem fotke ,gdzie przy szabli doczepiony był bagnet,czy w tym przypadku też to było możliwe?
Napisano

Witam,kolega mi przyniósł znalazł na podwórku podczas budowy przyłącz wodnego,a raczej topniejący śnieg wypłukał. Jak widać klamra radziecka-mosiądz
czy w czasie 2 wojny rosjanie mieli takie klamry?czy powojenna bo pare razy na forum widziałem stalówki.

Napisano
A czemu niezwiązane z 2 wojną? Radzieckie szaszki wz27 były używane jeszcze nawet po II wś. Otówr z boku okucia rzeczywiście służył do mocowania bagnetu do kb systemu mosina.
Napisano
Nie wiem nie znam się,dlatego zapytałem znających temat.Tylko jak się mocowało przy tym bagnet? Mam bagnet od mośka ale nie bardzo pasuje średnica tego otworu do grubości bagnetu,może jakieś foto?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie