Jump to content
  • 0

Zegar kominkowy

Swiety82

Question

A w zasadzie sama obudowa, ponieważ werka jeszcze nie mam.

Czy ktoś wie, z jakiego okresu mniej więcej pochodzi ta obudowa, i jaka to manufaktura?

Całość wykonana z mosiądzu, na środku fresk, na razie wyczyszczona, wypolerowana pastą woskową, nie mogę pozbyć się zielonego nalotu ze wszystkich części, ale w sumie dodaje mu to trochę uroku...

Jeśli ktoś ma podobny, bardzo proszę o zdjęcie, interesuje mnie głównie pod względem dobrania oryginalnego/zbliżonego cyferblatu.

Pozdrawiam!
Kamil

9 answers to this question

Recommended Posts

Witam.Poszukaj dobrze czy nie ma bić.To zawsze pomaga.Ja bym go nie czyścił.Resztki patyny dodają urody i autentyzmu.Po co ma wyglądać jak psie ja..a po lewej stronie?
Pozdrowienia
PS Odlew dość uproszczony okolice chyba 1-szej wojny w obie strony.Produkowano takie nawet w malutkich warsztacikach brazowniczych. A werki też na tony.Jednak zachowało sie nie za dużo bo po przetopie świetnie pasowały do karabinów.

Dzieki koledzy, znalazłem na allegro 2 podobne zegary i jedną obudowę, ciekawostka że obudowa wykonana z aluminium prezentowała raczej parodię tego zegara, niewyraźne odlewy, brak niektórych detali i reliefa, reszta identyczna, z kolei pozostałe 2 inne zegary miały różne cyferblaty, niepasujące do siebie stylem, sam już nie wiem, a nigdzie nie podali jaka manufaktura, z którego roku, nic, ot zegar......

Może jeszcze jakieś sugestie?
Pozdrawiam!

Na tym linku jest identyczny zegar:
http://allegro.pl/item334320941_mosiezny_stojacy_zegar_z_budzikiem_nakrecany_.html

Drugi identyczny:
http://allegro.pl/item332948120_zegar_kominkowy.html
tutaj uwagę zwraca starszy cyferblat, może ktoś zna symbol widniejący na samym dole tarczy? Wykonany z aluminium...?

A w zasadzie sama obudowa, ponieważ werka jeszcze nie mam.

Czy ktoś wie, z jakiego okresu mniej więcej pochodzi ta obudowa, i jaka to manufaktura?

Całość wykonana z mosiądzu, na środku fresk, na razie wyczyszczona, wypolerowana pastą woskową, nie mogę pozbyć się zielonego nalotu ze wszystkich części, ale w sumie dodaje mu to trochę uroku...

Jeśli ktoś ma podobny, bardzo proszę o zdjęcie, interesuje mnie głównie pod względem dobrania oryginalnego/zbliżonego cyferblatu.

Pozdrawiam!
Kamil

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information