Majpek1 Napisano 21 Marzec 2008 Autor Napisano 21 Marzec 2008 Wczoraj wpadłem na pomysł jak konserwować metal . A jakby lakierem do drewna aby nie brała go rdza . Wyrażcie swoje opinie na ten temat .
der_bartosz Napisano 21 Marzec 2008 Napisano 21 Marzec 2008 jak sama nazwa wskazuje lakier do drewna jest do drewna, lepiej dołożyć te 5-15 zł i zrobić to raz a porządnie
Majpek1 Napisano 24 Marzec 2008 Autor Napisano 24 Marzec 2008 Ale ja tak malowałem i był super efekf . Wyglądał jak z magazynu .
ensiferum3 Napisano 24 Marzec 2008 Napisano 24 Marzec 2008 Lakier do drewna na metalu może ci się wkoncu zacząć się łuszczyć.pzdrwesołych świąt
hirogen Napisano 2 Kwiecień 2008 Napisano 2 Kwiecień 2008 Witam a ja proponuje lakier podkładowy do drewna jako konserwacja , na rdze ja malowałem i uzyskałem ładny efekt zbieram militaria i je odnawiam oczyszczam eksponat tanim płynem do wc potem papier ścierny nie czyszcze do gołego metalu tylko troche i maluje lakierem podkładowym dwie warstwy jak ktoś chce to prosze sprawdzić na małej rzeczy aby zobaczyć efekt pozdrawiam.
hirogen Napisano 2 Kwiecień 2008 Napisano 2 Kwiecień 2008 Po kilku latach nie widziałem na eksponatach łuszczenia tą moją metodą i cały czas jest ok wizualnie. Pozdrawiam.
hirogen Napisano 2 Kwiecień 2008 Napisano 2 Kwiecień 2008 tylko po czyszczeniu płynem do wc trzeba dokładnie umyć wodą z tego płynu....
DJ MHz Napisano 2 Kwiecień 2008 Napisano 2 Kwiecień 2008 Militarke w stylu bagnety wykopki, hełmy, łuski stalowe, po elektrolizie i wyszorowaniu mechaniczne szczotą na wiertarce, ja je smaruje następnie smarem grafitowym, mała warstewka ale dokładnie ! I czekam kilka dni aż wsiąknie ładnie, po czym go dokładnie wycieram szmatami, kolorek ladny, rdza nie łapie, i nie brudzi.
krystian-szabla Napisano 11 Kwiecień 2008 Napisano 11 Kwiecień 2008 swieczka rozpuszczona w benzynie a nastepnie wtarta w metal
Swiety82 Napisano 13 Kwiecień 2008 Napisano 13 Kwiecień 2008 Do metalu polecam lakier akrylowy do kupienia w każdym Polmozbycie za 15zł, jeśli chodzi o konserwację lakierem do drewna, widziałem kamienie/głazy pamiątkowe pomalowane tymże środkiem, nic nie odpada, nie łuszczy się itp., a i przyzwoicie wygląda.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.