Skocz do zawartości
  • 0

Dwa połączone guziki

jakosin

Pytanie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wg. mnie częśc jakiejś ozdoby, często guzików z motywami kwiatowymi używało się jako elementow zdobniczych.
z reguły byly to guziki płaskie, szerokie, z małym uszkiem, ale wyjątki pewnie też są.
pozdro!
Napisano

Moja spinka ma zniszczony drut, który jest z tego samego metalu co guziki, czyli alpaka lub mosiądz. Mam gdzieś jeszcze przynajmniej jeden inny egz. tylko muszę poszukać.

Napisano
Sądzę, że jest to spinka, niekoniecznie do mankietów, może do kołnierzyka pod szyją. Znalazłem podobny egzemplarz ze 2 razy.
Napisano
Witam.Do kol.Jakosin
1. Miedź-zawsze czerwona,miękka.Nie nadaje sie na wyroby więc odpada.Świetna jako baza do mosiądzów i brązów. Brudzi.
2.Brąż ogólnie kolor zbliżony do złota po wypolerowaniu.Dobra wytrzymałość.Daja sie doskonale pozłacać.Często były dawniej stosowane w taniej biżuterii a zwłaszcza w ozdobach i uchwytach.Nie brudzą.Sam brąz bez pozłocenia pokrywa się piękna brązowawą patyną czasami śniedzią (zielonkawa).Glnie w środowisku zakwaszonym.Brązy powszechnie były używane do 2-giej wojny.
Pozdrowienia
Napisano
Raned - Dzięki za fotki

Ładne zdobione guziczki.

Szkoda tylko że twój komplecik ma uszkodzony drucik,nie stanowi już całosci.

Może jest to fragment ozdobny oporządzenia jeżdzieckigo?
Napisano
Witam.jeżeli miedź to nie spinka(za miękka) może pozłacany brąz?Wtedy spinka tak- mogłaby być ale raczej nie do koszuli bo za masywna. Wesołego jajeczka.
Napisano
To samo mi chodziło po głowie ale ten drucik nie ma widocznego połączenia i pod dużym powiększeniem wydaje mi sie że ma ślady złocenia.
Napisano

Na jednym napewno jest gwiazdka i coś jeszcze pod nią(nie chcę czyscic bo boje się że zniszcze patynke)

Wykonane zapewne z miedzi.

Dziękuje za życzenia i wszystkim EXPLO... życze;

SMACZNEGO JAJECZKA I OCZYWISCIE MOKREGO DYNGUSKA.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie