Romo Napisano 20 Marzec 2008 Autor Napisano 20 Marzec 2008 http://www.zyciekalisza.pl/?str=54&id=12454&PHPSESSID=a5e4da6e8bbca2919be8c2de3bf861aa
dominik.zd Napisano 20 Marzec 2008 Napisano 20 Marzec 2008 Teren musi zostać zabezpieczony przez policję, żeby nie kusić zbieraczy."zbieracze to złodzieje? nieodpowiedzialni ludzie?dlaczego nie napisali np. tak:Teren musi zostać zabezpieczony przez policję, żeby nie kusić złomiarzy"?pozdrawiam
pomykaczłopatowy Napisano 21 Marzec 2008 Napisano 21 Marzec 2008 Na wstepie chciałbym zaznaczyc ze koło niemieckich samolotów co najwyzej stałem ale to nie znaczy ze się na nich znam.Cytat z artykółuTo niemiecka maszyna, jednosilnikowiec. Prawdopodobnie załodze nic się nie stało. Samolot z uszkodzonym jednym skrzydłem awaryjnie wylądował tutaj na polu. Jeden z pilotów natychmiast pobiegł na górkę w kierunku kościoła."I drugi cytat:Ten silnik to perełka – mówi dowódca akcji. – Poza nim jest jeszcze kilka elementów samolotu, niektóre mają jeszcze numery seryjne, dzięki czemu będzie można dość szybko ustalić, co to za samolot. Na pewno jest to jednosilnikowiec. Niewykluczone, że messerschmitt."Tyle co się znam to raczej z maszyn bojowych jednosilnikowych w grę wchodzi tylko albo ME-109 albo FW-190.I tu się rodzi moje pytanie.Na zdjeciu widac chyba????? ten silnik lub jego fragment.Raczej silnik gwiazdowy.Wiec raczej FW-190.Wiec gdzie szanowny autor tego artykułu zmiescił wiecej niz szt 1 pilotów?Czy to ja się nie znam czy nie zna sie autor artykułu?
nurek74 Napisano 21 Marzec 2008 Napisano 21 Marzec 2008 To co na zdjęciu to nie jest silnik, a FW-190 mógł przewozić pasażera w luku za fotelem pilota np w czasie przebazowania lub ewakuacji. O ile mnie pamięć nie myli to w tej foce która jest w kołobrzegu w muzeum były szczątki pilota i mechanika.
Trooper85 Napisano 21 Marzec 2008 Napisano 21 Marzec 2008 To coś na zdjęciu, to piasta śmigła, zdaje sie, że trójłopatowego.Czyli jeśli wierzyć gazecie i ludzkiej pamieci, to lista potencjalnych typów (niemiecki, jednosilnikowy, dwumiejscowy, trójłopatowe śmigło) wygląda następująco:Fw 190SHs 126Ju 87Szkolne wersje Bf 109 (np. G-12)(to oczywiście z pominięciem wodnosamolotów i typów, które dużo wczesniej zniknęły z jednostek)
longwood Napisano 22 Marzec 2008 Napisano 22 Marzec 2008 a czy saperzy mieli zgode konserwatora??Pozamykac ich!
badawczy Napisano 22 Marzec 2008 Napisano 22 Marzec 2008 Teren musi zostać zabezpieczony przez policję, żeby nie kusić zbieraczy."zbieracze to złodzieje? nieodpowiedzialni ludzie?i dlatego mysle ze ponad 90% drogocennych fancikow trafia za granice ja przyznam szczerze wole to zakopac niz oddac do muzeum zeby pozniej nie przeczytac ze fancik zostal odebrany niebezpiecznemu bandycie lub terroryscie ktory mial az 6 pustych lusek i jedna przerdzewiala lufe od mauzera i wszystkie domy i osoby zamieszkaly w poblizu byly w niebezpieczenstwie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.