adamkoronowo Napisano 19 Marzec 2008 Autor Napisano 19 Marzec 2008 witamczy ma ktos moze zdjecia lub plany ,okopow kopanych wzdluz drogi przez WP w 1939?czy byly one jak wszystkie- 180cm głebokie i co 10m stanowisko ckm lub rkm?czy byly jakies wytyczne?ja napotkalem na płytkie na okolo 80cm kopane 1m od drogi z usypanymi kopcami pod rkm.wiem ze na 80cm robili rosjanie i strzelali na kolanach,ale w tych okopach wychodza polskie fanty.pisze prace z walki i potrzebne sa mi wszystkie info.w tym samym miejscu po raz 2gi byla jadka w 1945 roku i musze to rozdzielic.
Pit_100 Napisano 20 Marzec 2008 Napisano 20 Marzec 2008 Weź poprawkę na to, że po tylu latach okopy stały się płytsze, przez osypywanie się, liśćie, itd.
michalmiazga Napisano 20 Marzec 2008 Napisano 20 Marzec 2008 Kilka uwag na marginesie:WP kopało okopy do strzelania stojąc (ok 130cm), klęcząc (100cm) i leżąc (cm podaje z pamięci). Przy drogach okopywano się tak by mieć drogę za sobą by nie naraać sie na rykoszety od twardej nawierzchni drogi.Jeśli w podłużnym okopie co ok 10m widzisz stanowiska" to na pewno nie są one przygotowane dla rkm i ckm - tej broni tyle nie było. Raczej są to stanowiska dla 1-3 strzelców kb opatrzone z przodu przedpiersiem (twoje kopczyki"), a okop" to rów łącznikowy.
adamkoronowo Napisano 20 Marzec 2008 Autor Napisano 20 Marzec 2008 moze zle to opisałemchodzi o drogi lesne.wyczyscilem jeden odcinek z lisci i mchu az do czystego zwiru i zmierzylem glebokosc.kawałek dalej sa inne okopy okolo 3mx3mx1,8m z wejsciem wykopanym spadowo szerokim na okolo 50cm bez korytarzy laczacych je znalduje w nich łuski od mosina (co wskazuje na wykopanie ich w 1945 roku,)bardzo prosze o uwagi
jahooo Napisano 23 Marzec 2008 Napisano 23 Marzec 2008 A sprawdziłeś te łuski od mosina ? Może to I WŚ lub 1920r ? I też będą wychodzić polskie fanty czasami :)
8total4 Napisano 23 Marzec 2008 Napisano 23 Marzec 2008 okopy mogły byc użyte zasadniczo na kazdej wojnie, choc to że znajdujesz tam dane łuski - daje pogląd kiedy użyte były na pewno.pozdro!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.