MK Napisano 6 Luty 2004 Autor Napisano 6 Luty 2004 Dokładnie!Nieraz się spotykam z dokumentami, które rozsypują się w rękach, albo przy próbie odseparowania jednej strony od drugiej. Szkoda dzieł, jak chociażby książki o Piłsudskim z 35 roku - nie mogę przewrócić kartek, bo odrywają się kawałki papieru i destrukcja postępuje szybciej, niż nie robiłbym nic z tą xiążką.Ktoś może wie co z tym fantem zrobić? Myślę, że to odpowiednie miejsce, gdzie można o to zapytać.I nie tylko jak przewracać strony, ale co już potem? Jak zakonserwować? W folię i do kolekcji? Czy to wysarczy?Z góry dzięki za rady.M
beyo Napisano 6 Luty 2004 Napisano 6 Luty 2004 Rozsypujące się kartki papieru są bardzo trudne do uratowania. Fachowcy taką książkę (o ile jest tego warta) rozbierają na pojedyncze kartki i kąpią je w specjalnych roztworach zobojętniających siarczan glinu - związek ten był szeroko stosowany na przełomie XIX i XX w oraz później jako wypełniacz. Ma on niestety odczyn kwaśny, co po wielu latach doprowadza do częściowej hydrolizy papieru...Takie odkwaszone kartki następnie kąpie się w roztworach specjalnych polimerów, których zadaniem jest wniknięcie w papier i tym samym jego usztywnienie. Jeśli jest to konieczne, stosuje się także podklejanie kartek bibułką japońską.Jednak powyższe zabiegi jak już wspomniałem stosuje się tylko do wartościowych pozycji, gdyż są czasochłonne i bardzo drogie. Na uratowanie przez fachowców rozlatujących się gazet z lat 20-tych nie ma raczej co liczyć...
berthie Napisano 9 Luty 2004 Napisano 9 Luty 2004 WitamJakiś czas temu w książeczce o konserwacji książek czytałem znalazłem taki sposób: Jednym ze sposobów wzmacniania zmurszałego papieru jest nasycenie go roztworem żelatyny (20-30 g żelatyny na litr wody, z dodatkiem antyseptyku) lub roztworem wodnym metylocelulozy. Na kartę spoczywającą na płycie szklanej nakłada się preparat pędzlem lub rozpylaczem i pozostawia do wyschnięcia"Nie próbowałem tego robić i nie wiem jak to działa, ale jak masz jakąś niezbyt wartościową rzecz to mozna spróbować.pozdro
pomsee Napisano 16 Luty 2004 Napisano 16 Luty 2004 Berhie czy mozesz podac tytul i autora tej ksiazki o konserwacji papieru?
berthie Napisano 17 Luty 2004 Napisano 17 Luty 2004 Vademecum konserwacji książki : poradnik dla bibliotekarzy" Jerzego WieprzkowskiegoAle nie nastawiaj się zbytnio na jakieś ekstara porady, bo książeczka jest dość skromna.pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.