De Horsting Napisano 16 Marzec 2008 Autor Napisano 16 Marzec 2008 Co oznaczają symbole po środku ?Według mnie to jest niedźwiedź,byk lub lew..pozdrawiam
SMYQ Napisano 16 Marzec 2008 Napisano 16 Marzec 2008 typowa powojenna niemiecka produkcja a znaczek po środku to poprostu logo firmy która je produkowała.
De Horsting Napisano 16 Marzec 2008 Autor Napisano 16 Marzec 2008 Powojenny to on jest..ponieważ od po wojny leżał na strychu.Ma co najmniej 63lata.http://www.allegro.pl/item327839071_kanister_5ltr_bmw_dkw_zundapp_nsu_m72_k750.htmltu na Allegro jest podobny a nawet chyba taki sam.
De Horsting Napisano 16 Marzec 2008 Autor Napisano 16 Marzec 2008 Bądź poważny człowieku,skąd powojenna(produkcja) niemiecka w Polsce.Szczególnie za Bieruta.
capitan2 Napisano 16 Marzec 2008 Napisano 16 Marzec 2008 tym bardziej, że czcionka literek też na powojenną nie wygląda
De Horsting Napisano 16 Marzec 2008 Autor Napisano 16 Marzec 2008 Hej SMYQ? I co symbole nic nie oznaczają ?Ten kanisterek to niby jaki jest?
yoony Napisano 16 Marzec 2008 Napisano 16 Marzec 2008 Jesli nie jest datowany nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi a mało to do nas dotarło Wartburgów i tych drugich mydelniczek?
De Horsting Napisano 16 Marzec 2008 Autor Napisano 16 Marzec 2008 Może ktoś fachowym okiem powie mi do jakich pojazdów był ten 5 litrowy aniaczek",oraz jakie jednostki SS mogły posiadać takie kanisterki.Wiem,że ten SS-wski jest dosyć zadki".
De Horsting Napisano 16 Marzec 2008 Autor Napisano 16 Marzec 2008 Ludzie ,no przestańcie..Oba kanistry sa z jednego czasu..I co?SS po wojnie grasowało???No bądźmy poważni..
SMYQ Napisano 16 Marzec 2008 Napisano 16 Marzec 2008 Tak jak napisałeś SS to rzadkość jak by karnisterek z identyfikacji był wyprodukowany w latach wojennych to poszedł by do wojska i miał by związane z tym oznaczenia. A tak jak napisano raczej było to wyposażenie jakiegoś niemieckiego samochodziku i na pewno powojennego.
De Horsting Napisano 16 Marzec 2008 Autor Napisano 16 Marzec 2008 jeśli juz kolego to..cywilnego przedwojennego.
Towarzysz Iwan Napisano 16 Marzec 2008 Napisano 16 Marzec 2008 Mam dwa identyczne, datowane 1980. NRDowskie, aczkolwiek przetłoczenia są identyczne, lub bardzo podobne. Na jednym jest nawet nalepka traktująca o łatwopalności, podpisana VEB coś-tam...
Towarzysz Iwan Napisano 16 Marzec 2008 Napisano 16 Marzec 2008 A, jeszcze jeden mały do tego jest - dwie dwudziestki" i jedna piątka".
HD1940 Napisano 17 Marzec 2008 Napisano 17 Marzec 2008 Kanister 5 litrowy na 100% jest powojenny, a pochodzi z NRD. Takie 5 litrowe kanistry były sprowadzane do sklepów Motozbytu i Polmozbytu. Często ludzie sądzą, że są wojenne ale to nie prawda. Krój literek i wygląd związany jest z tym, że w tych samych zakładach produkowano kanistry dla wehrmachtu w czasie wojny. Co innego kanistry 20 litrowe, jeśli mają napisy wehrmacht lub SS to oczywiste, że są wojenne.
HD1940 Napisano 17 Marzec 2008 Napisano 17 Marzec 2008 A to moja skromna kolekcja kanistrów niemieckich i 1 z USA wyciągniętych ze złomu. Obrazki to już twórczość dzieci :).
Hansdekawka Napisano 17 Marzec 2008 Napisano 17 Marzec 2008 @De Horsting ,to jest 100% powojenny, enerdowski kanisterek produkowany z do Simson`a S51.Miałem takie dwa kanisterki, bo kupiłem je osobiście w Pomozbycie w połowie lat 80-tych jak były kłopoty z paliwem.Kupiłem je, bo wygodniej mi było przyczepić do bagażnika mojej Dekawki dwie 5-tki niż jedną 20-stkę, której i tak nie mogłem napełnić z przydziału kartkowego.Kilka miesięcy temy jakiś mało zoriętowany człowiek, lub zwykły cwaniaczek wystawił taki kanisterek na Allegro w częściach do motocykli zabytkowych jako wehrmacht`owski i poszedł za pare dyszek. Od tego czasu sie zaczęło! Mało zorietowany w poszczególnych tematach naród bierze Allegro za wyrocznię i jeśli tam pisało, to jest święte i koniec.Poszperaj trochę i najdź instrukcję do S51 lub katalog części, w jednej lub drugiej( nie pamiętam już) publikacji taki kanisterek występuje na zdjęciu.Może taki dowód wreszcie Cię przekona.
De Horsting Napisano 17 Marzec 2008 Autor Napisano 17 Marzec 2008 To jest NRD-owski szanowni Panowie...Wszystkie miały normę TGL po środku..A mój..chyba że ślepy jestem ..jakoś jej nie ma...po drugie zakończmy ten temat..Aha.. NRD-wskie nie były zielone (cywilne)!!! A jeśli by to i tak z wojskaNIECH MI KTOS POKAZE DRUGI TAKI SAM!NIE PODOBNY!BO POBNI TO SA CHINCZYCY DO SIEBIE...TAKI SAM,NIECH CHOCIAZ MA INNY SYMBOL PRODUCENTA PO SRODKU,ALE NIECH BEDZIE TAKI SAM Z NAPISAMI U GORY I NA DOLE..ZDJECIE.. NIE OPISANIE HISTORYJKI TYLKO FOTKE..
bjar_1 Napisano 17 Marzec 2008 Napisano 17 Marzec 2008 Nie żołądkuj się - masz kanister z lat 70-80-tych :)
De Horsting Napisano 17 Marzec 2008 Autor Napisano 17 Marzec 2008 Ten SS-wski też wyklepałem w 1984 na kowadle...:-D!!!coraz bardziej mnie to smieszyć zaczyna:)
bjar_1 Napisano 17 Marzec 2008 Napisano 17 Marzec 2008 Mój dziadek miał taki w zestawie do Simsona" w latach 80/90-tych, leży gdzieś jeszcze w garażu, ale to pewnie do ciebie nie przemawia.
Pytanie
De Horsting
Co oznaczają symbole po środku ?
Według mnie to jest niedźwiedź,byk lub lew..
pozdrawiam
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.