Skocz do zawartości
  • 0

Kanister 5 L.Kto powie coś więcej o nim???

De Horsting

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Powojenny to on jest..ponieważ od po wojny leżał na strychu.Ma co najmniej 63lata.

http://www.allegro.pl/item327839071_kanister_5ltr_bmw_dkw_zundapp_nsu_m72_k750.html

tu na Allegro jest podobny a nawet chyba taki sam.
Napisano
Jesli nie jest datowany nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi

a mało to do nas dotarło Wartburgów i tych drugich mydelniczek?
Napisano
Może ktoś fachowym okiem powie mi do jakich pojazdów był ten 5 litrowy aniaczek",oraz jakie jednostki SS mogły posiadać takie kanisterki.Wiem,że ten SS-wski jest dosyć zadki".
Napisano
Tak jak napisałeś SS to rzadkość jak by karnisterek z identyfikacji był wyprodukowany w latach wojennych to poszedł by do wojska i miał by związane z tym oznaczenia. A tak jak napisano raczej było to wyposażenie jakiegoś niemieckiego samochodziku i na pewno powojennego.
Napisano
Mam dwa identyczne, datowane 1980. NRDowskie, aczkolwiek przetłoczenia są identyczne, lub bardzo podobne. Na jednym jest nawet nalepka traktująca o łatwopalności, podpisana VEB coś-tam...
Napisano
Kanister 5 litrowy na 100% jest powojenny, a pochodzi z NRD. Takie 5 litrowe kanistry były sprowadzane do sklepów Motozbytu i Polmozbytu. Często ludzie sądzą, że są wojenne ale to nie prawda. Krój literek i wygląd związany jest z tym, że w tych samych zakładach produkowano kanistry dla wehrmachtu w czasie wojny. Co innego kanistry 20 litrowe, jeśli mają napisy wehrmacht lub SS to oczywiste, że są wojenne.
Napisano

A to moja skromna kolekcja kanistrów niemieckich i 1 z USA wyciągniętych ze złomu. Obrazki to już twórczość dzieci :).

Napisano
@De Horsting ,
to jest 100% powojenny, enerdowski kanisterek produkowany z do Simson`a S51.Miałem takie dwa kanisterki, bo kupiłem je osobiście w Pomozbycie w połowie lat 80-tych jak były kłopoty z paliwem.Kupiłem je, bo wygodniej mi było przyczepić do bagażnika mojej Dekawki dwie 5-tki niż jedną 20-stkę, której i tak nie mogłem napełnić z przydziału kartkowego.
Kilka miesięcy temy jakiś mało zoriętowany człowiek, lub zwykły cwaniaczek wystawił taki kanisterek na Allegro w częściach do motocykli zabytkowych jako wehrmacht`owski i poszedł za pare dyszek. Od tego czasu sie zaczęło! Mało zorietowany w poszczególnych tematach naród bierze Allegro za wyrocznię i jeśli tam pisało, to jest święte i koniec.
Poszperaj trochę i najdź instrukcję do S51 lub katalog części, w jednej lub drugiej( nie pamiętam już) publikacji taki kanisterek występuje na zdjęciu.
Może taki dowód wreszcie Cię przekona.
Napisano

To jest NRD-owski szanowni Panowie...Wszystkie miały normę TGL po środku..

A mój..chyba że ślepy jestem ..jakoś jej nie ma...

po drugie zakończmy ten temat..

Aha.. NRD-wskie nie były zielone (cywilne)!!! A jeśli by to i tak z wojska

NIECH MI KTOS POKAZE DRUGI TAKI SAM!
NIE PODOBNY!BO POBNI TO SA CHINCZYCY DO SIEBIE...TAKI SAM,NIECH CHOCIAZ MA INNY SYMBOL PRODUCENTA PO SRODKU,ALE NIECH BEDZIE TAKI SAM Z NAPISAMI U GORY I NA DOLE..

ZDJECIE.. NIE OPISANIE HISTORYJKI TYLKO FOTKE..

Napisano
Mój dziadek miał taki w zestawie do Simsona" w latach 80/90-tych, leży gdzieś jeszcze w garażu, ale to pewnie do ciebie nie przemawia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie