woyta Napisano 5 Luty 2004 Autor Napisano 5 Luty 2004 W książce o JG52 wyczytałem, że po kampanii greckiej część jednostki przeniesiono w rejon Suwałk. Na mapce lotnisk polowych wymienione są Suwalki i Fracki (pisownia z książki po niemiecku) Czy chodzi o Frącki nad Cz.Hańczą? Jakoś nie mam przekonania - przecież to środek Puszczy Augustowskiej. W tym rejonie była aktywna partyzantka. Szeroki pas wolny od drzew, ale środkiem wije się Cz.Hańcza - buraki uprawiają tytoń, a okolica jakby troszkę podmokła. Czy ktoś może zweryfikować te dane?Z góry dziękipzdr woyta
beaviso Napisano 5 Luty 2004 Napisano 5 Luty 2004 JG52 i kampania grecka? Chyba tylko III.Gruppe, ale ta nie trafiła po niej na Mazury.Marseille? No chyba że chodzi o JG27. Wtedy pasuje kampania grecka i przerzut w rejony Suwałk.Lotniska (ramy czasowe - pojedyncze dni w okolicach Barbarossy):Stab/JG27 - SobolewoII./JG27 - PrasznikiIII./JG27 - Suwalki, SobolewoII./JG52 - Suwalki, Sobolewo (ale przerzucona prosto z Zach. Europy)Sobolewo jest zarówno pod Białymstokiem jak i tuż pod Suwałkami. Praszniki nie do odnalezienia. Może chodzi o Przasnysz (Praschnitz)?pozdr,M
woyta Napisano 5 Luty 2004 Autor Napisano 5 Luty 2004 Sorki za pomyłkę z tym JG52, ale pamięć już nie ta:(, zerknę w moje źródła, ale tam na 100% są Facki, a Sobolewo to właśnie w kierunku na Frącki na pld.pld.-wsch od Suwałk. Choć do Fracek to jeszcze ze 35kmpzdr woyta
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.