ukalek Napisano 15 Marzec 2008 Autor Share Napisano 15 Marzec 2008 Witam. Znalazlem ostatnio zloty pierscionek. Na pewno zloty, bo delikatnie nadpilowalem od srodka. Poza tym waga i masywnosc wydaje mi sie, ze sie zgadzaja. Pierscionek ten, pokryty jest ciemnym nalotem (patyna?). Jak go oczyscic, by odzyskal pierwotny kolor? Dzieki, pozdrawiam.ps. szukalem na forum, niestety nic nie znalazlem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Marzec 2008 Share Napisano 15 Marzec 2008 O ile jet to faktycznie złoto to można śmiało trawić kwasami. Najbezpieczniej jedna zanieść do wyczyszczenia do jubilera.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 16 Marzec 2008 Share Napisano 16 Marzec 2008 Pastą do zębów, sodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sv Napisano 16 Marzec 2008 Share Napisano 16 Marzec 2008 Oj marne to złoto" jak pokryte jest ciemnym nalotem...Możesz pomoczyć w soku z cytryny.Sv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yankess(Deutch Krone) Napisano 13 Styczeń 2009 Share Napisano 13 Styczeń 2009 Witam, ja takie rzeczy czyszcze pynem do czyszczenia bizuterii zestaw do czyszczenia bizuterii oraz metali szlachetnych i kolorowych" firmy WD w zestaie znajduje sie plyn +emulsja + chusteczka, emulsja w plynie(prawdopodobnie klasyczna pasta do czyszczenia) koszt to jakies 20 zl a i starcza na bardzo dlugo, mozna czyscic rowniez wlasne wisiorki itdpozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 13 Styczeń 2009 Share Napisano 13 Styczeń 2009 witam,jesli jest podobne do tego,to moze nie byc zloto,moje nie bylo choc myslalem ze jest.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 14 Styczeń 2009 Share Napisano 14 Styczeń 2009 z tego co mi wiadomo to zloto nie patynuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 14 Styczeń 2009 Share Napisano 14 Styczeń 2009 może to być tombak, najlepiej zrobic probe u jubilera.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 16 Styczeń 2009 Share Napisano 16 Styczeń 2009 A czy nie prościej poszukać na nim próby Au ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kopacz1 Napisano 23 Styczeń 2009 Share Napisano 23 Styczeń 2009 próby może nie być jak był przerabiany,pozatym złoto w warunkach naturalnych nie zachodzi w reakcje z innymi metalami i innymi minerałami.Może jedynie się zakurzyć,oblepić rdzą jak by było przy stali np.w puszce metalowej itp.Wystarczy umyć w ciepłej wodzie z mydłem lub jak oklejone w rdzy to w kwasku cytrynowym,jak złoto to nic się nie stanie powinno się świecić jak złoto"pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.