Paweł28 Napisano 3 Luty 2004 Autor Share Napisano 3 Luty 2004 Średnica 3 cm, wysokość 1,5 cm, środku gwint. Napis Carl Zeiss Jena". Znalaziony w rejonie walk we Wrocławiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł28 Napisano 3 Luty 2004 Autor Share Napisano 3 Luty 2004 Średnica 3 cm, wysokość 1,5 cm, środku gwint. Napis Carl Zeiss Jena". Znalaziony w rejonie walk we Wrocławiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł28 Napisano 3 Luty 2004 Autor Share Napisano 3 Luty 2004 Widok z drugiej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 5 Luty 2004 Share Napisano 5 Luty 2004 Zauważ że jest gwint. Jeśli miało to być porętło to przy obracaniu w jedną stronę nie przekręcało by ustawienia urządzenia a odkręcałoby się na gwincie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 5 Luty 2004 Share Napisano 5 Luty 2004 Skłaniam się do teorii zaślepki. Mam niemiecki celownik w piwnicy i nie wiem czy takiego czegoś tam nie ma. Sprawdzę wieczorem i dam znać.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Luty 2004 Share Napisano 4 Luty 2004 Jak dla mnie to jest jakieś pokrętło od przyrządów celowniczych.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Luty 2004 Share Napisano 5 Luty 2004 WitamPozwolę sobie wyrazić opinię że mogło to być jednak jakieś pokrętło nastawcze a nie tylko zaślepka. Po pierwsze: oznaczenie 0,2 " sugerowałoby jakiś przedział wielkości /nie pytajcie o jakie jednostki miary chodzi, bo niewiem/, po drugie: pokręcając pokrętłem powiedzmy w prawo powodujemy nie tylko wsunięcie osi do wnętrza korpusu urządzenia, ale także pokonujemy opór sprężyny która może być zamontowana na drugim końcu osi. Kręcąc w lewo pozwalamy sprężynie wypchnąć oś z korpusu i już mamy mechanizm działający w obie" strony. Teoretyzując dalej, ruch posuwisty można w prosty sposób zamienić na obrotowy innej osi na której może być zamontowane zwiercidło płaskie. Teraz wystarczy do kompletu dodać drugie zwierciadło półprzezroczyste zamontowane na stałe i mamy coś czemu można już nadać nazwę użytkową =DALMIERZ=Nie twierdzę że to pokrętło to część od dalmierza, ale chciałem wykazać że zbyt szybko zrezygnowaliście koledzy z wersji że może to być pokrętło od jakiegoś urządzenia optycznego , bo co do tego to chyba jesteśmy jednomyślniPrzepraszam za długawy wywód ale chciałem przedstawić swoją teorię w miarę jasnoPozdrawiam Abir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 4 Luty 2004 Share Napisano 4 Luty 2004 Pokrętło raczej nie, ma gwint w środku. Raczej zaślepka od części optycznej przyrządu celowniczego.pozdr.mac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 4 Luty 2004 Share Napisano 4 Luty 2004 Nie ma gdzieś na boku miejsca na łańcuszek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berthie Napisano 6 Luty 2004 Share Napisano 6 Luty 2004 Faktycznie moze to być jakis rodzaj pokretła.W srodku tego kapsla jest dość drobny gwint. Jeśli taki kapsel maił by być wielokrotnie zakładany i zdejmowany to ten gwint mógł by sie szybko zużyć, a biorąc pod uwage warunki polowe to taki gwint bardzo łatwo by sie mógł zanieczyścic.Choć jesli to by miało być pokrętło to raczej do jakiś mało precyzyjnych ruchów. A moze to to jest po prostu zakrętka od jakiegoś pojemnika np. z zamiennym obiektywem albo jakiś innym elementem większego urządzenia. 8 moze oznaczać powiekszenie , a 0,2 aperturę, ale to tylko domysły.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł28 Napisano 6 Luty 2004 Autor Share Napisano 6 Luty 2004 Czyli pozostaje wziąść saperkę, piszczłę i gumowce i łazić znowu po tych bagnach żeby znaleź resztę urządzonka :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Paweł28
Średnica 3 cm, wysokość 1,5 cm, środku gwint. Napis Carl Zeiss Jena". Znalaziony w rejonie walk we Wrocławiu
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.