Skocz do zawartości
  • 0

Fragement lornetki czy urządzenia celowniczego?

Paweł28

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważ że jest gwint. Jeśli miało to być porętło to przy obracaniu w jedną stronę nie przekręcało by ustawienia urządzenia a odkręcałoby się na gwincie.

Witam
Pozwolę sobie wyrazić opinię że mogło to być jednak jakieś pokrętło nastawcze a nie tylko zaślepka. Po pierwsze: oznaczenie 0,2 " sugerowałoby jakiś przedział wielkości /nie pytajcie o jakie jednostki miary chodzi, bo niewiem/, po drugie: pokręcając pokrętłem powiedzmy w prawo powodujemy nie tylko wsunięcie osi do wnętrza korpusu urządzenia, ale także pokonujemy opór sprężyny która może być zamontowana na drugim końcu osi. Kręcąc w lewo pozwalamy sprężynie wypchnąć oś z korpusu i już mamy mechanizm działający w obie" strony.
Teoretyzując dalej, ruch posuwisty można w prosty sposób zamienić na obrotowy innej osi na której może być zamontowane zwiercidło płaskie. Teraz wystarczy do kompletu dodać drugie zwierciadło półprzezroczyste zamontowane na stałe i mamy coś czemu można już nadać nazwę użytkową =DALMIERZ=
Nie twierdzę że to pokrętło to część od dalmierza, ale chciałem wykazać że zbyt szybko zrezygnowaliście koledzy z wersji że może to być pokrętło od jakiegoś urządzenia optycznego , bo co do tego to chyba jesteśmy jednomyślni
Przepraszam za długawy wywód ale chciałem przedstawić swoją teorię w miarę jasno

Pozdrawiam Abir.

Faktycznie moze to być jakis rodzaj pokretła.
W srodku tego kapsla jest dość drobny gwint. Jeśli taki kapsel maił by być wielokrotnie zakładany i zdejmowany to ten gwint mógł by sie szybko zużyć, a biorąc pod uwage warunki polowe to taki gwint bardzo łatwo by sie mógł zanieczyścic.
Choć jesli to by miało być pokrętło to raczej do jakiś mało precyzyjnych ruchów.
A moze to to jest po prostu zakrętka od jakiegoś pojemnika np. z zamiennym obiektywem albo jakiś innym elementem większego urządzenia. 8 moze oznaczać powiekszenie , a 0,2 aperturę, ale to tylko domysły.
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie