Skocz do zawartości

Nawiązując do romantycznych

dago

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wpadła mi dzisiaj w ręce książka Bellony Tajemnice polskich Templariuszy" A. Zielińskiego i po przczytaniu pierwszego rozdziału (tyle zdążyłem, nie wiem czy coś warta), nasunęła mi się pewna myśl. Templariusze mając przecież doskonały wywiad wiedzieli wcześniej co się święci. Gdzie byście ukryli w ich sytuacji skarby" i dokumenty. Czy nie w odległych komandoriach dzikiego" kraju i niespokojnego pogranicza gdzie ręka Filipa Pięknego sięgnie najpóźniej i z największymi trudnościami? A gdzie są te komandorie? :-) Pozdrawiam.
Napisano
...no to Rurka i Chwarszczany sa zagrozone. :)
swoja droga nikt nie zwraca uwagi na komandorie ktore byly wybudowane na terenie dzisiejszej Polski, a ktore popadly w ruine i wreszcie zniknely z pamieci ludzi.
a takowe wciaz sa. kto wie co sie znajduje w ich ruinach.
z drugiej strony wiadomo ze wielu Templariuszy wstapilo w szeregi pozostalych zakonow. Nic za darmo.

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Templariusze jednak chyba nie wiedzieli co sie swieci. We Francji czyli w centralnej prowincji zakonu zostali oni aresztowani prawie wszyscy razsem z Jakubem de Molay. Jesli by cokolwiek wiedzieli to chyba wielki mistrz zdolal by sobie zorganizowac ucieczke?
A co do skarbow to przeciez w sredniowieczu bylo to zloto, ktore duzo wazylo i zajmowalo wiele miejsca. Transport skarbu Temlariuszy gdyby chciano wywiezc do odleglych komandorii musial by zostac zauwazony. Przeciez owczesni wladcy tez mieli jakies sluzby wywiadowcze. Faktem jednak jest, ze skarb nie zostal znaleziony w czasie aresztowan. Byc moze wiec jednak Templariusze wiedzieli o szykowanej przez Filipa Pieknego akcji ale sie nie ukryli bo wierzyli w poparcie papieza i moznowladcow, ktorzy ich popierali przezornie jednak ukryli swoj skarb. Moze rozdzielili go na mniejsze czesci aby latwiej byloby go ukryc? Chyba tak poniewaz jakas jego czesc zostala odnaleziona we Francji.
Napisano
A czy ktos z szanownych Kolegow wie o jakichs powazniejszych" fantach zakonnych odnalezionych na terenie dzisiejszej Polski.
pozdrawiam
Napisano
witam !!
zakon templariuszy istnieje do dzisiejszych czasów w poczet ich grona wchodzi dużo znakomitych ludzi niesądzę by zostało jeszce coś z ich sredniowiecznego skarbu obojętnie czy na terenie europy czy polski
pzdr
Napisano
Już kiedyś ktoś wspominał o ksiązkach z serii Pan Samochodzik", które to niejednemu z czytających to forum dały impuls do interesowania się historią i szukaniem skarbów.

Więc Dundee- Pan Samochodzik i Templariusze"- część skarbu Pan Tomasz już znalazł...
Napisano
Dago twoje teorie wcale nie sa takie nierealne. Templariusze wlasnie inwestowali pieniadze zdobyte na roznych operacjach finansowych w nieruchomosci. Czy jednak zrobili to w przypadku pomorskich komandorii? Chyba nie poniewaz dostali je z nadania Gryfitow. Poza tym juz wtedy istanialo zjawisko wiekszej oplacalnosci iwestycji w nieruchomosci na zachodzie Europy niz na dalekim i niezagospodarowanym zachodzie. Jednak Templariusze musieli miec takze jakies srodki finansowe w postaci czy to monet czy tez wyrobow ze szlachetnych metali i te migdy nie zostaly znalezione poza jedymym nie do konca wyjasnionym przypadku we Francji.
Napisano
Takie sobie hipotezy ..niemądre :-) wyjaśniłem w swoim 3 poscie, dlaczego inwestowali być może na wschodzie, mimo mniejszej opłacalnosci i większego ryzyka ekonomicznego (no i nie znane nikomu we Francji przykrywki"). Wielkie, ajne" inwestycje mogłyby tłumaczyć brak konkretnego skarbu. Po prostu w obliczu zagrożenia pozbyli się gotówki, mogło tak być? Pozdrawiam
Napisano

Często na forum są zagadki:
Co to za zamek, przejęty przez zakon Templariuszy, jako zastaw niespłaconej pożyczki?
Zamek jest w Polsce oczywiście.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie