Arturro Napisano 6 Marzec 2008 Autor Share Napisano 6 Marzec 2008 Mam wielką prośbę:Czy wiecie czym najlepiej doczyścić cynkowe odznaczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 8 Marzec 2008 Share Napisano 8 Marzec 2008 Najbezpieczniej to moczyć w oliwie z oliwek.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturro Napisano 8 Marzec 2008 Autor Share Napisano 8 Marzec 2008 Nigdy o tej metodzie nie słyszałem ale być może przyniesie to zamierzony efekt,dzięki.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 8 Marzec 2008 Share Napisano 8 Marzec 2008 Kolego Cyrografie15 czy możesz wyjaśnić co tak właściwie robi ta oliwa z oliwek. Bardzo często się tu tą metodę poleca, sam także z niej skorzystałem i muszę powiedzieć, że po pół roku moczenie medalu nie widzę żadnej różnicy. Niestety:((( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 8 Marzec 2008 Share Napisano 8 Marzec 2008 Co dokładnie zawiera oliwa z oliwek to nie wiem. Natomiast wiem że czyści! Przypuszczam że zawiera jakieś kwasy. Musi to być czysta oliwa z oliwek w przyzwoitym gatunku, inna tak nie działa. Oczywiście nie wszystko czyści i o to idzie bo pozostaje np. patyna.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
der_bartosz Napisano 8 Marzec 2008 Share Napisano 8 Marzec 2008 Oliwa z oliwek składa się praktycznie z kwasów, o to jej składniki:nasycony kwas tłuszczowykwas oleinowykwas linolenowykwas linolowykwas stearynowykwas stearynowywitamina ENajlepsza oliwa z oliwek jest z pierwszego tłoczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
f35jsf Napisano 9 Marzec 2008 Share Napisano 9 Marzec 2008 Dzięki panowie.Może tego medalu już nie da się odratować, no cóż spróbuję z niemieckim fenigiem. Zobaczymy co będzie:)))Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 9 Wrzesień 2009 Share Napisano 9 Wrzesień 2009 Ja jednego feninga moczylm ładnych kilka tygodni no i jestem zadowolony kiedyś byl wyraźny ale za to czarny a teraz jest wyraźny i rdzawo-brązowy pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 10 Wrzesień 2009 Share Napisano 10 Wrzesień 2009 cynk ma to do siebie, ze jest metalem utratnym.mozna najwyżej zakonserwowac go preparatami, ktore sluza zapobieganiu utleniania się powierzchni metalu.nie radzę pocierać, gdyż grupki trądu (purchle) pękają i przedmiot wygląda trzy razy gorzej..mozna pomoczyc kilka godzin w oliwie, wytrzec delikatnie do sucha i pozniej zapytac o jakis dobry preparat ktorym konserwuje sie przedmiot na dłużej.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.