Skocz do zawartości

Do znawców tematu

Arturro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kolego Cyrografie15 czy możesz wyjaśnić co tak właściwie robi ta oliwa z oliwek. Bardzo często się tu tą metodę poleca, sam także z niej skorzystałem i muszę powiedzieć, że po pół roku moczenie medalu nie widzę żadnej różnicy. Niestety:(((
Napisano
Co dokładnie zawiera oliwa z oliwek to nie wiem. Natomiast wiem że czyści! Przypuszczam że zawiera jakieś kwasy. Musi to być czysta oliwa z oliwek w przyzwoitym gatunku, inna tak nie działa. Oczywiście nie wszystko czyści i o to idzie bo pozostaje np. patyna.
Wojtek
Napisano
Oliwa z oliwek składa się praktycznie z kwasów, o to jej składniki:
nasycony kwas tłuszczowy
kwas oleinowy
kwas linolenowy
kwas linolowy
kwas stearynowy
kwas stearynowy
witamina E
Najlepsza oliwa z oliwek jest z pierwszego tłoczenia
Napisano
Dzięki panowie.
Może tego medalu już nie da się odratować, no cóż spróbuję z niemieckim fenigiem. Zobaczymy co będzie:)))
Pozdrawiam.
  • 1 year later...
Napisano
cynk ma to do siebie, ze jest metalem utratnym.
mozna najwyżej zakonserwowac go preparatami, ktore sluza zapobieganiu utleniania się powierzchni metalu.

nie radzę pocierać, gdyż grupki trądu (purchle) pękają i przedmiot wygląda trzy razy gorzej..

mozna pomoczyc kilka godzin w oliwie, wytrzec delikatnie do sucha i pozniej zapytac o jakis dobry preparat ktorym konserwuje sie przedmiot na dłużej.

pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie