Skocz do zawartości

na jakich glebach?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
na jakich gledach jest wiecej monet? Po piasku dobrze sie chodzi.A po madach glina klei sie do bótów wiec omijam napiszczie po jakich glebach chodzicie i w jakim stanie sa monety. Jakie pola wybierac?
Napisano
Było ostatnio poszukaj;)

Najlepsze wychodza z piasku.

Szuka sie wszedzie gdzie jest mozliwosc.
Najwiecej przy starych drogach, pola przy miasteczkach. Miejsca z bogata historia!

Z reguły trzeba miec duzo szczescia zeby znalezc dobre pole ale o to w tym wszystkim chodzi.

Poszukiwania to tez odkrywanie nowych ciekawych miejsc;)
Pozdrawiam.
Napisano
Rozumiem, ze najpierw chcesz szukac odpowiednich dla Ciebie gleb a pozniej monet.
Ja robilbym odwrotnie, najpierw szukalbym prawdopodobienstwa wystapienia monet a pozniej sie przejmowal gleba.
Podejrzewam, ze jakbys znalazl miejscowe z monetami w wysuszonej glinie to byc ryl jak dziki i nie narzekal.
Napisano
No w sumie kolega ma racje...po gliniastej glebie ciężko się chodzi zwłaszcza teraz. Ja sam dopóki pola nie wyschną na poszukiwania wybieram raczej łąki. Ale jak jest sucho to nie ma większego znaczenia.
Napisano
ciekawi mnie czy w sredniowieczu np były uprawiane gleby mniej urodzajne, piasek? bo na takich piaskach zbieram monety do 1660 r. a na gline narazie niewchodze bo mokro jeszcze.
Napisano
zapewne uprawiano to co się tylko dało.
wtedy jednak przy duzo mniejszej gęstosci zaludnienia i osad, łatwiej było o naprawde dobrą, nie zniszczoną cywylizacjami glebę.
Pamiętaj o tym iż gleba z czasem zmienia swą konsystencję (szczególnie kiedy pole jest uprawiane regularnie)
pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie